26.03.2015.

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka i njegovih suradnika

U Samoboru manje nezaposlenih

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka i njegovih suradnika

Obzirom na dobro punjenje gradskog proračuna, gradonačelnik Krešo Beljak je najavio da vjerojatno neće biti niti većih problema sa smanjenim prihodima Grada, obzirom na porezne promjene koje su stupile na snagu ove godine i kojima su prihodi od poreza na dohodak lokalnoj samoupravi smanjeni. Prihodi jesu s tog osnova nešto manji, ali prihodi cijelog proračuna rastu (cca 3,5%) pa to neće moći ugroziti poslovanje Grada. Gradonačelnik Beljak je najavio da očekuje da će se do kraja godine i proračun i sve što je proračunom planirano i ostvariti. To su ujedno i prvi pokazatelji da Samobor izlazi iz krize.

Zadovoljavajući su i podaci o broju nezaposlenih. Nakon što je broj nezaposlenih šest godina zaredom rastao, sada pokazuje blagi pad i gradonačelnik Beljak očekuje da će do kraja ove godine broj nezaposlenih doći na razinu iz 2010. godine, kada je bila najniža u posljednjih pet godina.

Kako bi se unaprijedila kvaliteta života u Gradu Samoboru, gradonačelnik je najavio još neke mjere koje će Grad uskoro provesti. Nakon smanjenja cijena parkiranja, uskoro će biti smanjene i naknade ugostiteljima za korištenje javnih prostora za terase. Također, najavljeno je i povećanje naknada za svako novorođeno dijete. Do sada su naknade bile po tisuću kuna za svako dijete, a uskoro će to biti 1.500 kuna za prvo, 3.000 kuna za drugo i po 10.000 kuna za treće i više njih.

Grad je raspisao natječaj za nadzor izgradnje nove sportske dvorane kraj OŠ Samobor i uskoro se očekuje početak izgradnje. Financijska je konstrukcija zatvorena, djelomično i uz pomoć Zagrebačke županije, a dvorana bi trebala biti završena u ljeto 2016. godine.

Gradonačelnik Beljak zadovoljan je i brzinom i kvalitetom posla koji nadležne službe obavljaju u postupku legalizacije, jer je Samobor na 12. ili 13. mjestu među velikim gradovima koji taj posao u Hrvatskoj obavljaju i sve bi trebalo biti završeno u planiranim rokovima.

Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba, najavio je 28. samoborsku salamijadu, koja će se održati u subotu, 28. ožujka, u Sportskoj dvorani Samobor. Na natjecanje za najbolje salame pristiglo je ove godine 118 uzoraka, koje je međunarodna komisija ocjenjivala u 4 kategorije, a rezultati i pobjednici će biti proglašeni na Salamijadi. Među natjecateljima je vidljiv pad broja pristiglih domaćih salama čiji su proizvođači amateri, a vidljiv je porast broja salama domaćih uzgajivača svinja i OPG-ova te porast kvalitete pristiglih uzoraka. Iz inozemstva dolaze natjecatelji iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Srbije i Italije. Uz 700 do 800 posjetitelja, očekuju se i brojni ugledni gosti iz diplomatskog, političkog i gospodarskog miljea, a goste će zabavljati sastav Koala i Ivana Marić te Hrvatsko kulturno društvo iz Šida, s kojim je uspostavljena dobra suradnja. Za delicije koje će se služiti za večeru, pobrinulo se 7 uglednih ugostitelja, 4 iz Samobora (Grgosova špilja iz Otruševca, Mirna, Lavica i Wok Inn) i 3 iz drugih krajeva Hrvatske (Bistro Kod Damira s Hvara, Lido iz Zagreba i gosti iz Šida sa srijemskom kuhinjom).

11. Proljetni samoborski sajam najavio je pročelnik Upravnog odjela za financije i direktor Poduzetničkog centra Željko Radovanić. Sajam počinje u petak, 27. ožujka, predstavljanjem programa samoborskih srednjih škola u Kleščićevoj ulici pod nazivom "Dojdi osmaš u Samobor", a istoga dana bit će i prezentacija za poduzetnike Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Galeriji Prica. U subotu i nedjelju, 28. i 29. ožujka, pod šatorom na Trgu kralja Tomislava od 9 do 19 sati bit će otvoren izložbeno–prodajni sajam s ponudom autohtonih samoborskih proizvoda. Dio sajma činit će gastro ponuda, dio eno ponuda (bermeti, rakije, likeri, vina), uz sajam starih zanata, sajam knjiga i učila, sajam suvenira, nakita i tekstilnih rukotvorina, sajam prirode i zaštite okoliša i županijske robne marke.

U subotu od 9 sati održat će se u Kleščićevoj 6. Festival Samoborske češnofke, na kojem će se u pripremanju češnofki natjecati 14 mjesnih odbora, a rezultate njihova kulinarskog umijeća posjetitelji će moći kušati od 12 sati, nakon što ih ocijeni stručna komisija.

U nedjelju će se održati na sajmu i Dan otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba od 10 do 16 sati, kada će posjetitelji moći besplatno kušati salame pristigle na natjecanje za Salamijadu.

Ulaz na sva događanja na sajmu, koja će pratiti bogat kulturno–umjetnički program, je besplatan.

D.K.

 

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka i njegovih suradnika

Arhiva 2015

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002