14.05.2015.

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Proračun buja, a DUUDI opstruira dom za starije

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Iako je Grad Samobor pronašao potencijalnog investitora za gradnju doma za stare i nemoćne osobe na zemljištu bivše vojarne u Samoboru, država, odnosno Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji je trebao dati formalnu suglasnost na pravo građenja, odbio je dati suglasnost. Teško razumljivo obrazloženje poziva se na to da je "...Grad Samobor samo uvjetni vlasnik predmetnih nekretnina te bi upis prava građenja Republiku Hrvatsku doveo u nepovoljniji imovinsko–pravni odnos, budući da ona s budućim investitorom nema nikakav ugovorni odnos".

– Grad Samobor vjerovao je da je davanje suglasnosti na pravo građenja samo formalnost, a sad ispada da Grad kao vlasnik nekretnine nema pravo raspolaganja i traženja investitora-koncesionara - rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Krešo Beljak.

- Grad Samobor pokušat će pronaći neko drugo rješenje, no momentalno Grad ne raspolaže zemljištem te veličine pa će se vjerojatno morati zahvaliti potencijalnom njemačkom investitoru. O projektu se do sada razgovaralo tek okvirno, jer se čekala suglasnost - napominje Beljak, no radi se o domu koji bi imao kapacitet za stotinjak korisnika, za što u Samoboru postoji veliki interes.

Upitan o razlozima odbijanja suglasnosti, gradonačelnik je odgovorio da je uvjeren da je tome kriv državni sustav u kome se sada svi boje odgovornosti i najlakše im je ne dati suglasnost, jer svaka suglasnost povlači sutra mogućnost da se nekoga okrivi za pogodovanje, a to nitko ne želi. Beljak je podsjetio da Grad još uvijek, dvadesetpet godina nakon ukidanja društvenog vlasništva, vodi desetke sporova s državom oko vlasništva. Ti se sporovi ne mogu niti prekinuti, ističe Beljak, jer onda on kao odgovorna osoba može biti optužen da nije dovoljno vodio brigu o potencijalnoj gradskoj imovini (koja to zapravo i nije), a niti Državno odvjetništvo ne smije odustati, jer i oni mogu biti optuženi da se nisu brinuli savjesno za potencijalnu državnu imovinu. Dok se taj sustav ne promijeni, Hrvatska država neće moći ići naprijed, uvjeren je Beljak te smatra da bi trebalo više ovlasti dati lokalnoj samoupravi, jer ako se bude čekalo da investitore pronalazi država, neće biti pomaka. Kao primjer naveo je i samoborski Stari grad, kojega su stručnjaci u Ministarstvu kulture proglasili ruševinom i sada se ne može tražiti investitora koji bi ga revitalizirao (makar samo jednu prostoriju, što je u svijetu čest slučaj), jer se tamo ne smije dovesti niti struja, niti voda. Čak i ulaganjem u uređenje staza koje vode prema Starom gradu, Grad Samobor se izlaže opasnosti da bude optužen da ulaže u tuđu imovinu, jer je to sada vlasništvo Hrvatskih šuma.

Međutim, na presici je bilo i dobrih vijesti. Uskoro će u Samoboru ipak biti otvoren jedan novi proizvodni pogon. Radi se o tvrtki WEIDMANN IZO-PROD d.o.o. iz Stupnika, sestrinskoj tvrtki istoimenog švicarskog većinskog vlasnika, koja 26. svibnja na Bobovici otvara svoj proizvodni pogon, u kojem će do kraja godine biti zaposleno šezdesetak radnika.

Dobra je vijest i da se rade novi projekti za dom za mlade, odnosno prepravljaju se stari koji su bili preskupi i gradonačelnik Beljak je uvjeren da bi sljedeće godine mogla započeti i izvedba. Dom za mlade bio bi, kao što je i planirano od početka, u prostoru kantine bivše vojarne, a uz njega će biti smješteno i klizalište i skate park. Udruge mladih su također sudjelovale u koncipiranju projekta i dogovorima za promjene s projektantima.

Gradonačelnik i njegovi suradnici 14. svibnja imali su ugovoren sastanak na kojem su trebali biti dogovoreni svi detalji oko osnovnih smjernica za izvedbu projekta sanacije bivšeg samoborskog odlagališta otpada Trebež.

- Svi ugovori su potpisani, a projekt će biti realiziran u ovoj i sljedećoj godini, financiran s 85% iz fondova EU i 15% iz Fonda za zaštitu, a Grad Samobor dat će sve od sebe da bude uspješno i na vrijeme priveden kraju - rekao je gradonačelnik Beljak. Istovremeno, radi se na projektima novog načina odlaganja otpada, koji bi trebali biti završeni do kraja godine, do kada Samobor ima dozvoljen odvoz otpada na odlagalište Jakuševac. Plan je da uz bivše odlagalište otpada na Trebežu, gdje se sada nalazi pretovarna stanica, bude napravljena sabirna stanica otpada i vjerojatno kompostana te bi tamo mogla biti otvorena i neka nova radna mjesta.

- Krajnji cilj je da se što povoljnije riješi sabiranje i odvoz otpada, kako cijena ne bi poskupjela za krajnje korisnike a, ukoliko se planovi ostvare, mogla bi biti i nešto niža - pojasnio je Beljak.

Gradonačelnik Krešo Beljak zadovoljan je i najavama Hrvatskih voda da će se završiti nasip uz Savu na samoborskom području, koji je dogovoren s bivšom upravom, pa će stanovnici Savršćaka, Vrbovca i Medsava biti za sva vremena zaštićeni od poplava. Jedino se nada da se s druge strane Save neće graditi nasip koji bi eventualno bio viši od samoborskog, a najave su, rekao je Beljak, da to neće biti tako skoro te da će nasip biti znatno udaljen od obale.

Gradonačelnik Beljak podsjetio je da su na području Samobora u tijeku brojni komunalni radovi, otvoreno je 4-5 većih gradilišta na prometnicama i pedesetak manjih, a najbolji pokazatelj da je Samobor doista izašao iz krize je stanje u gradskom proračunu. Sve zakonske obveze su plaćene, a na računu Grada je trenutno dvadesetak milijuna kuna. Gotovo sve proračunske stavke rastu u odnosu na 2014. godinu, a započela je i izgradnja novog trgovačkog centra, još jedne velike investicije.

D.K.

 

Konferencija za novinare samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka

Arhiva 2015

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002