30.08.2015.

Tribina ministra financija Borisa Lalovca na glavnom samoborskom trgu

Za ravnopravnost, a protiv izrugivanja s hrvatskom državom!

Izuzetno je dobro, iako u neobičnom terminu (nedjelja poslijepodne), bila posjećena javna tribina samoborskog SDP-a na kojoj je gostovao ministar financija Boris Lalovac. Na užarenom Trgu kralja Tomislava okupio se velik broj znatiželjnih građana, ali i brojnih novinarskih ekipa koje su iz prve ruke htjele čuti sve o novim trendovima u hrvatskom gospodarstvu. Tribini su, između ostalih, prisustvovali i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i njegova zamjenica Sanja Horvat Iveković.

- Učinili smo vrlo značajne promjene i snažne poteze, poput rješavanja pitanja dohotka i stambenog pitanja koji su važni za građane, a koje nitko drugi do sada nije želio otvoriti. Rješavanjem tih pitanja rasterećujemo hrvatske građane, a ne zadužujemo onako kako je to radila prijašnja vlast. Važna nam je komunikacija s građanima i drago mi je da danas imam priliku razgovarati o mjerama koje provodimo i onima koje planiramo provoditi – naglasio je ministar Lalovac.

Istaknuo je i da sve komponente BDP-a pokazuju pozitivne trendove te da je vraćen optimizam među hrvatske građane. Smanjivanjem poreza, pogotovo poreza na rad, kao i rješavanje stambenih pitanja, ono je što smatra najvažnijim potezima.

– Gospodarski rast se ne može dogoditi slučajno, nego je rezultat višegodišnjeg rada naše Vlade. Hrvatska danas raste, što pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a za 1,2% u drugom tromjesečju 2015. godine već treći kvartal za redom. Rezultat rasta rezultat je toga što smo počistili nered koji je HDZ ostavio 2011. godine – nastavio je Lalovac.

Kao što se očekivalo, Samoborce su najviše zanimala rješenja za dužnike u švicarskim francima, proces fiskalizacije te utjecaj pozitivnih gospodarskih kretanja na njihov standard.

Ministar Lalovac pojasnio je i proces fiskalizacije te naglasio da je tijekom ljeta i dalje nailazio na objekte koji su diljem hrvatske obale izdavali po jedan račun dnevno, što je ocijenio neprihvatljivim.

– Naravno da ne trebamo zatvarati objekte ako netko ne izda jedan račun ili ima 10 kuna viška u blagajni, no izrugivanje s državom je ono što rade oni koji izdaju jedan račun dnevno i to je nešto što ne mogu dopustiti, jer time ne poštuju minimalne zakone. Moramo svi biti ravnopravni i fiskalizacijom želimo osigurati da svi plaćamo poreze i imamo pravo na mirovinski i zdravstveni sustav visoke kvalitete kakav sad imamo – odrješit je bio Lalovac.

Građanima je pojasnio da je za gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta potrebno uvesti red u državu, omogućiti fair play svima i ne dopustiti nikome da bude iznad zakona.

- Provedene mjere: predstečajne nagodbe, fiskalizacija i ostale metode uvođenja reda u porezni sustav i mjere Vlade koje su pomogle gospodarstvu, omogućile su današnji rast i otvaranje novih radnih mjesta. Uvođenje reda u porezni sustav bio je jedan od naših prioriteta, kako bismo zaštitili radnike i poduzetnike. Nitko ne smije biti iznad zakona, a država kvalitetnom naplatom poreza brine za građane i ne dopušta povratak u sustav kaosa. Porezno rasterećenje utjecalo je na milijun hrvatskih građana. Za vrijeme i nakon krize nije bilo niti jedne aktivne mjere za povećanje zapošljavanja, što nije slučaj s našom Vladom. Stopa nezaposlenosti danas je najniža u posljednjih 6 godina, a samo od početka ove godine zaposleno je 70 000 mladih osoba – nastavio je optimistički Lalovac.

– Rješavanjem problema u kojima su se nalazili građani s kreditima u švicarskim francima prekinulo je njihovo dužničko ropstvo. Banke su imale dovoljno vremena da same ponude rješenje, no to nisu učinile. Iako su nam važan partner, njihovi interesi nam nisu iznad interesa hrvatskih građana. Konverzijom kredita u švicarskim francima u euro taj problem bit će riješen i te će obitelji napokon krenuti dalje – zaključio je, u zadnje vrijeme najpopularniji, Vladin ministar.

Robert Škiljan

 

Tribina ministra financija Borisa Lalovca na glavnom samoborskom trgu

Arhiva 2015

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002