19.09.2015.

Prošao krizni izbjeglički val na graničnim prijelazima u Bregani

Ljudi još uvijek žive u Samoboru

Prošao krizni izbjeglički val na graničnim prijelazima u Bregani

Nakon preživjelog kriznog izbjegličkog dana, kada se oko graničnih prijelaza u Bregani (velikoga, na autocesti i onog "malog", na cesti prema Grdanjcima) okupilo oko tisuću izbjeglica različitog podrijetla i zemalja iz kojih su došli, u subotu, 19. rujna, više skoro nije bilo nikoga. Nesretne je ljude, nošene mukom u potrazi ne samo za boljim, već za ikakvim životom, slovenska policija tijekom noći propustila prema Austriji i dalje prema Njemačkoj i sjeveru Europe, a u Bregani su i dalje ostali dežurati mještani nadahnuti humanitarnim porivom koji su, samoorganizirani, minule noći pomagali kako su i koliko stigli i mogli. A to je, koliko se god činilo malo, brojnim nesretnicima značilo puno.

Ujutro, "dan poslije" u Bregani, na autobusnoj stanici ispod "restorana" okupilo se još desetak izbjeglica, vjerojatno zalutalih i izgubljenih iz "matice", a "dežurni" na improviziranom "štandu" (stol i nekoliko klupa) još uvijek prepričavaju večer i noć od prije samo deset, dvanaest sati.

Krešo Telebar, supruga Renata i susjeda Marija Cvitaš još su uvijek pod dojmom protekle noći.

- Došlo ih je ovdje u centar Bregane dvjestotinjak. Gledali smo ih s balkona i nazivali jedni druge, počeli skupljati vodu, kekse, voće, konzerve i spustili se dolje do stanice. Ma, nije trebalo njima ništa posebno; vole popiti čaj, ali ono što ih je ponajviše mučilo bio je – zahod. Satima su pješačili, vozili se do granice na sve moguće načine i, znate, kad čovjeka stisne... A neka su djeca imala i proljev... - prisjeća se Krešo, koji je sa suprugom Renatom vlasnik ZOO shopa Vili.

Kod stanice su u međuvremenu postavljena dva mobilna WC-a, a stanari iz obližnjih zgrada omogućili su nesretnim ljudima zadovoljavanje osnovnih higijenskih potreba, čak i opskrbu neophodnim lijekovima...

No, da se Samoborci ne bi baš "preveč špinčili" svojim humanim nazorima i stremljenjima, treba spomenuti i činjenicu da su pojedinci zalutalim izbjeglicama naplaćivali i po 25 eura ("po glavi") za prijevoz od Samobora do Bregane, da su Samoborom kolale priče o stotinama izbjeglica stacioniranima u sportskoj dvorani OŠ Bogumila Tonija(!), o strahu od mogućih silovanja i pljački te sličnim dovitljivim ksenofobnim izmišljotinama.

Dakle, na granici je trenutačno mirno, masovnih dolazaka migranata nema, a hoće li ih biti navečer, u danima koji dolaze, ili čak mjesecima i godinama koji su pred nama, tko zna...

Kako bilo da bilo, i do sada i u budućnosti važno je ostati čovjek. Da se ne bi sramili vremena u kojem smo i s kime smo sve živjeli.

Robert Škiljan

Zasjedao samoborski Stožer zaštite i spašavanja Grada

Male grupe izbjeglica kroz Samobor kreću prema zapadu

Stožer zaštite i spašavanja Grada Samobora sastao se danas u petak, u 14 sati, na kojima su razmatrane prve informacije s terena i dogovorene mjere prevencije, vezano uz izbjegličku krizu na području Republike Hrvatske.

Prema službenim informacijama Ministarstva unutarnjih poslova, na području Samobora zabilježen je dolazak manjih skupina migranata koji se, kao i u ostalim gradovima, zadržavaju uglavnom na prostoru autobusnog kolodvora.

Isto tako, manji broj migranata pojavio se i u Bregani, s ciljem prelaska slovenske granice i ostvarivanjem krajnjeg cilja – ulaska u bogatije zemlje Europske Unije.

Grad Samobor stoga se priprema kao tranzitni grad gdje se ne očekuje njihovo duže zadržavanje.

Obzirom na to da se migranti u najvećem broju okupljaju na prostoru autobusnog kolodvora, gdje se zadržavaju kraće vrijeme, tamo će putem Crvenog križa biti osigurana opskrba pitkom vodom.

Stožer zaštite i spašavanja pripremit će lokaciju koja će u slučaju potrebe, odnosno dolaska većeg broja ljudi, biti aktivirana. Riječ je o asfaltiranom pomoćnom igralištu NK Bregana, u blizini slovenske granice, gdje bi se mogao pojaviti određen broj migranata s ciljem prelaska granice. Svi mogući novonastali troškovi bit će osigurani proračunom Grada Samobora.

Za sada migranti koriste redovne autobusne linije i taxi prijevoz, a s autoprijevoznicima je postignut dogovor da će se, ukoliko bude potrebno, pojačati autobusne linije.

Prema informacijama kojima raspolažemo, sutra ujutro će se na državnoj razini odrediti prihvatni centri za migrante.

Stožer zaštite i spašavanja moli građane da ne šire paniku, jer sigurnost građana Grada Samobora neće biti narušena.

Isto tako, iz Ministarstva unutarnjih poslova obavještavaju građane kako na području svih policijskih uprava nije evidentiran povećan broj kaznenih djela niti prekršaja. Stoga se građani pozivaju da, kao i do sada, omoguće nesmetan rad policije i drugih službi.

Gradsko društvo Crvenog križa prikuplja pomoć na svojoj adresi u Ulici Miroslava Krleže 5, gdje građani mogu donijeti pomoć.

 

Prošao krizni izbjeglički val na graničnim prijelazima u Bregani

Arhiva 2015

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002