01.11.2015.

Izvještajna skupština Gradske organizacije HSS-a Samobor

Skupštinari tajnim glasanjem potvrdili: čvrsto uz predsjednika Beljaka

U maloj dvorani srednjih škola u subotu, 31. listopada, svoju Izvještajnu skupštinu održala je samoborska Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke. Uz uobičajene točke dnevnog reda i usvajanje Poslovnika o radu Skupštine, izvješća o radu u proteklom periodu te potvrđivanju prijedloga programa u narednom jednogodišnjem razdoblju, na dnevni red je uvršteno i obraćanje kandidata za predstojeće parlamentarne izbore u 7. izbornoj jedinici, a izabrani su i predstavnici u Skupštini Županijske organizacije HSS-a.

Skupštini je od 397 delegata nazočilo njih 247 i sva su izvješća jednoglasno i bez rasprave prihvaćena.

Veliku pozornost izazvao je govor predsjednika Kreše Beljaka, u kojem je ponovno naglasio svoje nezadovoljstvo vrhom stranke i predsjednikom Brankom Hrgom, kao i načinom vođenja stranačke politike. Jer, rekao je Beljak, njega se kao potpredsjednika HSS-a često zaobilazilo, radilo mu se iza leđa i guralo u neke druge političke opcije, unatoč činjenici da već niz godina uspješno vodi najjaču gradsku organizaciju HSS-a u Hrvatskoj. Svoje nezadovoljstvo načinom na koji funkcionira vrh stranke potkrijepio je činjenicom da njihov kandidat na listi Domoljubne koalicije u 7. izbornoj jedinici Milan Kolman, koji nije ni nazočio Skupštini, nije dobio potporu samoborske Gradske organizacije pa tako nije ni prošao propisanu proceduru za kandidata. Za razliku od Kolmana, HSS-ov kandidat na istoj listi, kojeg će podržati i Beljak, gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić, na listu je ušao kao punopravni i legitimni kandidat, te bi uz preferencijalne glasove i visoko mjesto na listi mogao ući u Sabor.

Beljak je oštro opovrgnuo i brojne napise u medijima, jer nikada nije ni pomislio izaći iz HSS-a i sigurno neće mijenjati stranku. Kako je naglasio, HSS je jedina stranka u kojoj želi biti i bit će u HSS-u dok ga ne izbace, ali je svjestan i potrebnih promjena koje bi dovele do njezinog jačanja i povratka na mjesto koje stranci pripada u hrvatskoj politici. Stoga je od skupštinara zatražio potvrdu svojeg daljnjeg vodstva samoborske Gradske organizacije HSS-a. O potpori Beljaku delegati su glasali tajno, a mjesto čelnog čovjeka samoborskog HSS-a učvršćeno je uz tek 2 glasa protiv i 1 nevažeći listić.

Prije zajedničkog druženja samoborskim HSS-ovcima obratili su se s govornice, osim kandidata Ivana Baršića, i brojni gosti koji su nazočili Skupštini.

M.K.

 
01.11.2015.

Sat povijesti za gimnazijalce i učenike osmih razreda samoborskih škola na Trokutu kod Novske

Sat povijesti iz usta autentičnih svjedoka

Dan nakon 29. listopada, kada Samoborci odaju počast svojim poginulim sugrađanima na Trokutu, u sklopu terenske nastave na Trokut su na sat povijesti s temom Samoborci u Domovinskom ratu otišli gimnazijalci i učenici osmih razreda samoborskih osnovnih škola.

495 samoborskih učenika, s kojima su bili njihovi profesori i nastavnici te pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, dočekao je gradonačelnik Novske Vlado Klasan.

Nakon prigodne molitve samoborskog kapelana Josipa Čuliga odana je počast poginulim braniteljima, a o ratnim zbivanjima na novljanskom ratištu 1991. godine govorio je dr. Jakša Raguž iz Instituta za povijest, koji je naglasio da je taj pokret naših snaga i oslobađanje teritorija na novljanskoj bojišnici prva oslobodilačka akcija u Domovinskom ratu s velikim područjem koje je oslobođeno.

O tome kako je tekla i izgledala teška bitka za Trokut, u kojoj je samo u jednom danu stradalo petero naših sugrađana, govorili su njihovi suborci Franjo Horvat i Miljenko Komes, koji su učenike zatim i poveli na mjesta na kojima su stradali Vlado Ivčić, Rajko Turk, Davor Kelemen, Krešimir Purić i Zlatko Šabarić.

Posjetom Trokutu završena je edukacija ove generacije učenika samoborskih škola na tu temu, a organizatori iz Udruge branitelja 151. samoborske brigade će i sljedeće godine, uz druge aktivnosti u školama, voditi učenike na sat povijesti na Trokut.

M.K.

 

Izvještajna skupština Gradske organizacije HSS-a Samobor

Sat povijesti za gimnazijalce i učenike osmih razreda samoborskih škola na Trokutu kod Novske

Arhiva 2015

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002