01.11.2015.

Izvještajna skupština Gradske organizacije HSS-a Samobor

Skupštinari tajnim glasanjem potvrdili: čvrsto uz predsjednika Beljaka

U maloj dvorani srednjih škola u subotu, 31. listopada, svoju Izvještajnu skupštinu održala je samoborska Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke. Uz uobičajene točke dnevnog reda i usvajanje Poslovnika o radu Skupštine, izvješća o radu u proteklom periodu te potvrđivanju prijedloga programa u narednom jednogodišnjem razdoblju, na dnevni red je uvršteno i obraćanje kandidata za predstojeće parlamentarne izbore u 7. izbornoj jedinici, a izabrani su i predstavnici u Skupštini Županijske organizacije HSS-a.

Skupštini je od 397 delegata nazočilo njih 247 i sva su izvješća jednoglasno i bez rasprave prihvaćena.

Veliku pozornost izazvao je govor predsjednika Kreše Beljaka, u kojem je ponovno naglasio svoje nezadovoljstvo vrhom stranke i predsjednikom Brankom Hrgom, kao i načinom vođenja stranačke politike. Jer, rekao je Beljak, njega se kao potpredsjednika HSS-a često zaobilazilo, radilo mu se iza leđa i guralo u neke druge političke opcije, unatoč činjenici da već niz godina uspješno vodi najjaču gradsku organizaciju HSS-a u Hrvatskoj. Svoje nezadovoljstvo načinom na koji funkcionira vrh stranke potkrijepio je činjenicom da njihov kandidat na listi Domoljubne koalicije u 7. izbornoj jedinici Milan Kolman, koji nije ni nazočio Skupštini, nije dobio potporu samoborske Gradske organizacije pa tako nije ni prošao propisanu proceduru za kandidata. Za razliku od Kolmana, HSS-ov kandidat na istoj listi, kojeg će podržati i Beljak, gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić, na listu je ušao kao punopravni i legitimni kandidat, te bi uz preferencijalne glasove i visoko mjesto na listi mogao ući u Sabor.

Beljak je oštro opovrgnuo i brojne napise u medijima, jer nikada nije ni pomislio izaći iz HSS-a i sigurno neće mijenjati stranku. Kako je naglasio, HSS je jedina stranka u kojoj želi biti i bit će u HSS-u dok ga ne izbace, ali je svjestan i potrebnih promjena koje bi dovele do njezinog jačanja i povratka na mjesto koje stranci pripada u hrvatskoj politici. Stoga je od skupštinara zatražio potvrdu svojeg daljnjeg vodstva samoborske Gradske organizacije HSS-a. O potpori Beljaku delegati su glasali tajno, a mjesto čelnog čovjeka samoborskog HSS-a učvršćeno je uz tek 2 glasa protiv i 1 nevažeći listić.

Prije zajedničkog druženja samoborskim HSS-ovcima obratili su se s govornice, osim kandidata Ivana Baršića, i brojni gosti koji su nazočili Skupštini.

M.K.

 
01.11.2015.

Sat povijesti za gimnazijalce i učenike osmih razreda samoborskih škola na Trokutu kod Novske

Sat povijesti iz usta autentičnih svjedoka

Dan nakon 29. listopada, kada Samoborci odaju počast svojim poginulim sugrađanima na Trokutu, u sklopu terenske nastave na Trokut su na sat povijesti s temom Samoborci u Domovinskom ratu otišli gimnazijalci i učenici osmih razreda samoborskih osnovnih škola.

495 samoborskih učenika, s kojima su bili njihovi profesori i nastavnici te pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, dočekao je gradonačelnik Novske Vlado Klasan.

Nakon prigodne molitve samoborskog kapelana Josipa Čuliga odana je počast poginulim braniteljima, a o ratnim zbivanjima na novljanskom ratištu 1991. godine govorio je dr. Jakša Raguž iz Instituta za povijest, koji je naglasio da je taj pokret naših snaga i oslobađanje teritorija na novljanskoj bojišnici prva oslobodilačka akcija u Domovinskom ratu s velikim područjem koje je oslobođeno.

O tome kako je tekla i izgledala teška bitka za Trokut, u kojoj je samo u jednom danu stradalo petero naših sugrađana, govorili su njihovi suborci Franjo Horvat i Miljenko Komes, koji su učenike zatim i poveli na mjesta na kojima su stradali Vlado Ivčić, Rajko Turk, Davor Kelemen, Krešimir Purić i Zlatko Šabarić.

Posjetom Trokutu završena je edukacija ove generacije učenika samoborskih škola na tu temu, a organizatori iz Udruge branitelja 151. samoborske brigade će i sljedeće godine, uz druge aktivnosti u školama, voditi učenike na sat povijesti na Trokut.

M.K.

 

Izvještajna skupština Gradske organizacije HSS-a Samobor

Sat povijesti za gimnazijalce i učenike osmih razreda samoborskih škola na Trokutu kod Novske

Arhiva 2015

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002