02.07.2015.

Drugim Susretom pri Kalinu obilježena druga godišnjica ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju

Svi su dobrodošli na meji koja spaja

Drugim Susretom pri Kalinu obilježena druga godišnjica ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju

Na slovenskoj strani pri Kalinu, uz vesele zvukove harmonike, polke i valčeke, domaču zaseku, cviček i ostale specijalitete, sve uz ples i vijorenje triju zastava – hrvatske, slovenske i EU, mještani Obrežja, Jesenica na Dolenjskem i Brežica dočekali su svoje prijatelje i susjede iz Bregane, Grdanjaca, i Samobora, koje je predvodila naša Udruga Etno-fletno pjesmom i zastavama, dolazeći s hrvatske strane granice.

Tako je u srijedu, 1. srpnja, u poslijepodnevnim satima započeo drugi Susret pri Kalinu, kojim je obilježena druga godišnjica ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Ovaj značajan datum za povijest naše države i proslava koja se tim povodom održava na samoj granici vrijedan su podsjetnik na težak put koji je Hrvatska prošla u svojoj novijoj povijesti, ali i prilika da se dva susjedna naroda još više zbliže.

Jer, meja pri Kalinu oduvijek je samo spajala ljude ovoga kraja, bez obzira na politiku i njezina ograničenja, što su svojim riječima potvrdili brežički župan Ivan Molan i predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Branimir Šiljak, koji su kratko na početku proslave pozdravili svoje sugrađane i goste, a onda im se pridružili na pravoj pučkoj veselici.

Na pozornici ispred bivšeg Šavrića, nakon izvođenja Lijepe naše, Zdravljice i Ode radosti, kulturno-umjetnički i sportski program iznijela su zajedničkim snagama slovenska i hrvatska društva, na sveopće zadovoljstvo i uz potporu brojnih gledatelja. Veselje su podizali i naši ugostitelji svojom ponudom, a svi su imali priliku kušati i samoborske češnofke, kojima ih je za ovu priliku počastila Udruga vikendaša samoborskog Kožlaka.

Prije nego što je krenula večernja zabava i ples uz TS Od sumraka do zore, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak je, zajedno s Renatom Kruhan, razrezao i podijelio tortu i druge slatke delicije, kojima je naša vrsna pekarica i slastičarka, vlasnica nadaleko poznate Pekare Zemljič, zasladila i dodatno razveselila sve prisutne, proslavivši tako dvije velike obljetnice – 63 godine rada obrta i 35 godina njezinog uspješnog vođenja pekare.

Druženju i velikoj proslavi na meji se, uz naše i slovenske gradske čelnike i vijećnike, pridružila i veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Vesna Terzić, čija je nazočnost samo potvrdila potrebu i važnost budućih Susreta pri Kalinu.

M.K.

 

Drugim Susretom pri Kalinu obilježena druga godišnjica ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju

Arhiva 2015

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002