11.12.2015.

Na Međunarodni dan planina prošećite do olupina

Pomogli smo i mi, al' su "garavi" bili najvredniji

Ako ne stignete baš sutra, onda svakako vikend provedite u planini. Meni doktor veli da se moram više kretati i dnevno propješačiti barem 5 kilometara. To bi značilo da svakog dana idem iz Samobora do punca u Rude pješke. Pa rekli bi mi ljudi da sam ponorel. Ali, kretati se mora. Zato ja ne idem po cesti gdje me svi vide, nego poprečke. Obično kod Šojke ostavim Zelenka da pase, ruksak denem na se, sipnem nešto u se i put poda se. Do Velikog dola treba mi ura i nekaj sitnog pa onda uz Ptičji vrh desno i za uru sam kod Papeša u Rudama. On već meša karte i nada se belotu. Istina je da se on bolje karta, ali ni svaki dan pesji sajam. Vu belotu me ni dobil nigdar, a celi se život karta. Il mu slabo zmešaju ili loše predižu. Ja sam jemput dobil sih 8 karti vu crvenoj boji pa sam ga pital jel to neko zvanje, a on je hitil karte i rekel da je kasno i da ide spat.

Malo mi je čudno kaj nigdar na tom putu do Ruda ne stignem svojega doktora, al valjda on ide drugim putem ili krene kasnije.

A ta staza je stvarno lagana, nisu naši bregi kak slovenski da pešačiš pet vur i još nisi nigde. Uglavnom, krenite i ne bojte se ako na Svjetski dan planine naletite na olupine. To su ostaci ostataka. Bilo ih je negda puno više, no uklonili su ih volonteri, poštari, zeleni... Ruku na srce, "garavi" su ih našli najviše... Ove preostale olupine služe meni tek kao orijentiri. I ne bi ih trebalo micati, jer mi nekak fale. Sve teže Zagrepčancima koji idu prvi puta objasnim kak se dojde do Velikog dola. Nakon žutog Wartburga znak je da slijedi zaravan, a kad dođete do razbijenog Fiata uno znak je da do Ruda još nemate puno. Ako za pol vure dojdete do smeđeg Renaulta 4, znači da idete za pet. Ak s leve strane za 15 minuta ne ugledate Renault 5, znači da imate prolazno vrijeme za tri. Fićek pred kraj puta je zarasel vu korov pa, ako ga vidite, znači da vam još nisu potrebne očale.

Još jedna "peglica" bila je na ulazu u sam rudnik, ali su Lebegner i dečki iz KUD–a zanavek odvlekli taj putokaz iz Ruda. Bili domorodac ili inostranac, vidite da se vu Samoborskom gorju teško možete izgubiti. U Žumberku još teže.

I zato, krenite vu planine. Denite si v ruksak (za svaki slučaj) špeka i vina - sretan vam Međunarodni dan planina.

Romeo Ibrišević.

 

Na Međunarodni dan planina prošećite do olupina

Arhiva 2015

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002