20.12.2010.

Godišnja izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobor

Udruga se i podmlađuje

Godišnja izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobor

Udruga likovnih umjetnika Samobor (ULUS) pripremila je godišnju izložbu radova svojih članova - akademskih slikara, kipara i grafičara. Otvorenje izložbe pripremljeno je 17. prosinca kada su svoje radove oku javnosti izložili Ruža Barbarić-Librić, Antonio Bušljeta, Maja Cipek, Mihovil Dorotić, Iva Gluhinić, Vanja Jović, Petra Ladović, Nevenka Miklenić, Nikolina Očko, Marta Petrinjak, Irena Podvorac, Ana Sladetić, Boris Šimunović, Iva Šintić, Matija Tomšić, Petar Ujević te Miran Šabić, koji je napravio i selekciju radova.

Prilikom otvorenja predsjednica udruge Irena Podvorac podsjetila je okupljene da je ULUS osnovan prije četiri godine te da njihovi projekti postaju već tradicionalni, kao što su radionice lončarstva, rakua, susreti Akvareli na skeli, a zaživio je i prostor udruge u Samoborskoj 15, kod gradskog parkirališta. Posebno je istaknula da se udruga podmlađuje, jer su ove godine u članstvo primili pet mladih samoborskih studenata Akademije likovnih umjetnosti. Izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobor postavljena je u Samoborskom muzeju, a može se razgledati do 15. siječnja 2011. godine.

M.Š.

 
20.12.2010.

Trupa TO proslavila 10 godina postojanja

Eksperimentalno i originalno

Trupa TO proslavila 10 godina postojanja

Proslava 10. rođendana plesne Trupe TO nije mogla proći a da njezine članice ne iskažu novu dozu kreativnosti pa je unošenje i rezanje torte osmišljeno u posebno scensko događanje s prigodnom kostimografijom. K tome, i za dvodnevnu izložbu prostor Male dvorane Pučkog otvorenog učilišta pretvoren je u plesno-multimedijsku pozornicu. Posjetitelji su mogli razgledati fotografije, kostime i dio scenografije iz prijašnjih predstava, kao i snimke tih predstava, sve napravljeno u posebnom ozračju koje je vladalo na otvorenju izložbe 19. prosinca. Budući da je izložba trajala samo dva dana, nadamo se da će se i uskoro ponoviti. Na otvorenju izvođačice programa bile su Valentina Čebušnik Dorotić, Ivana Levanić, Jasna Malus Gorišek, Petra Kursar, Nevenka Miklenić, Iva Pavičić, Tatjana Peruško i Ines Sabotić, kostimografiju je osmislila Martina Franić, scenografija je djelo Ivana Pavičića, a rasvjeta Paligasi d.o.o. Naravno, okupile su se i članice koje su prijašnjih godina nastupale u Trupi TO. Financijsku potporu projektu osigurao je Grad Samobor.

Trupa TO osnovana je 2000. godine i djeluje pod umjetničkim vodstvom Ive Pavičić. Rad se temelji na eksperimentalnom pristupu plesu, pokretu i glasu te na traženju individualnih načina izražavanja vlastitih preokupacija, izgrađujući novu i originalnu poetiku. U proteklih 10 godina trupa TO je svoje ideje oblikovala kroz razne medije: cjelovečernje plesno-kazališne predstave, performanse na otvorenom, site-specific performanse, izložbe u pokretu te eksperimentalni poetsko–plesni film.

M.Š.

 
20.12.2010.

Polaznici glazbenih radionica Malog muzičkog ateljea predstavili se na završnom javnom satu

I roditelje uvjerili – lijepo je svirati!

Polaznici glazbenih radionica Malog muzičkog ateljea predstavili se na završnom javnom satu

U subotu, 18. prosinca, polaznici većine glazbenih radionica Malog muzičkog ateljea imali su se priliku pojedinačno predstaviti na završnom javnom satu. Od jutarnjih sati do kasnopopodnevnih termina mladi su izvođači pokazali svoja novostečena glazbena i instrumentalna umijeća.

Za tridesetak njih ovo je bio prvi javni nastup, kojeg će sigurno uvijek pamtiti. Oni malo iskusniji predstavili su se i nešto zahtjevnijim glazbenim točkama, različitih glazbenih stilova. Razdragani roditelji, rodbina i prijatelji, fotografiranja i snimanja te predbožićni ugođaj učinili su ovaj događaj još svečanijim.

Podsjetimo se da u Malom muzičkom ateljeu djeca i mladi polaze radionice gitare, synthesizera i violine kroz četiri školske godine, odnosno kroz četiri obrazovna stupnja. Radionice djeluju na području Samobora, Bregane, Ruda i Svete Nedelje.

Završni nastupi dvadesetak malih svirača iz Sv. Nedelje održat će se 21. i 22. prosinca 2010. u njihovoj matičnoj osnovnoj školi.

I.H.

FOTO: Marin Škiljan Konosić, II. godina gitare

 
20.12.2010.

U samoborskom kinu održan koncert Popularni zvuci

Nezaboravni bezvremenski zvuci

U samoborskom kinu održan koncert Popularni zvuci

Svi oni koji su mislili da za veliki glazbeni doživljaj treba otići u metropolu ili čak u inozemstvo – varaju se. Tomu mogu posvjedočiti svi oni koji su 14. prosinca bili na koncertu Popularni zvuci, održanom u kino dvorani POU Samobor.

Zborske skladbe iz svjetske operne baštine u izvedbi stotinjak pjevača Mješovitog pjevačkog zbora Emil Cossetto iz Zagreba i Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj iz Petrinje slušatelje su ostavile bez daha. Uz izvrsnu klavirsku pratnju Marija Čopora i Margarete Lukić te zavodljivi sopran naše proslavljene primadone Lidije Horvat Dunjko, pod dirigentskim patronatom mo. Josipa degl´Ivellia, slušateljstvo je doživjelo nezabvoravnu glazbenu večer.

Zborovi su se predstavili izborom iz operne literature Mozarta, Verdija, Offenbacha (u obradi mo. degl' Ivellia), Straussa (u obradi M. Stahuljaka), Orffa i J. Gotovca.

Uvijek rado viđena i slušana sopranistica Lidija Horvat Dunjko otpjevala je ariju La vergine degli angeli iz Verdijeve opere Moć sudbine, Vila lied iz operete Leharove Vesele udovice te popularni Čardaš iz Kalmanove operete Grofica Marica.

Uz navedeno, neki su po prvi puta čuli Vedre i meditativne valcere Emila Cossetta na tekst Marie Cure. Izvedeni su Valcer br. 2 – Vrijeme leti, ostavi srce i Valcer br. 4 – Voljeti.

Prisutni su bili i predstavnici Grada Samobora: zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, pročelnik Damir Fabek i savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić.

Jekaši pozivaju na Božićni koncert koji će biti priređen u utorak, 28. prosinca u 19 sati, u župnoj crkvi sv. Anastazije. Na njemu će se po prvi put uz mješoviti zbor predstaviti i novoosnovani Gradski dječji zbor HPD Jeke.

Lidija Mezdić

 
20.12.2010.

Predbožićna priredba u Rakovom Potoku

Radovali se narodi

Predbožićna priredba u Rakovom Potoku

U nedjelju, 12. prosinca, KUD Rakov Potok priredio je božićnu priredbu Radujte se narodi. Bila nam je velika čast i posebno zadovoljstvo što nam se tom prigodom pridružio i Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora.

Po prvi su se puta predstavili folklorna sekcija i Tamburaški orkestar Rakov Potok.

U KUD-u Rakov Potok zahvaljuju na pomoći prijateljima iz Strmca koji su im pritekli u pomoć, a ugodno ih je iznenadio i dolazak samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka.

Ksenija Jaklenec

 

Godišnja izložba članova Udruge likovnih umjetnika Samobor

Trupa TO proslavila 10 godina postojanja

Polaznici glazbenih radionica Malog muzičkog ateljea predstavili se na završnom javnom satu

U samoborskom kinu održan koncert Popularni zvuci

Predbožićna priredba u Rakovom Potoku

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002