14.06.2010.

Održane završne produkcije u Pučkom otvorenom učilištu Samobor

Bravo za balerine!

Održane završne produkcije u Pučkom otvorenom učilištu Samobor

Ovih su dana održane završne produkcije svih dječjih programa: Plesnog studija, Škole synthesizera te Baletnog studija. Male polaznice i polaznici pokazali su publici, a ponajprije svojim najdražima, što su sve tijekom godine naučili.

Osobitu pozornost samoborske publike tradicionalno je privukla produkcija Baletnog studija. Španjolski ples iz baleta Labuđe jezero, P.I. Čajkovskog, uvertira operete Šišmiš, J. Straussa, te Ruski ples iz baleta Orašar, P.I. Čajkovskog, izmamili su ovacije publike oduševljene i novim scenskim i zvučnim detaljima.

Scenografiju i plakate i ove je godine kreirao Dizajn studio Adi.

I.B.

FOTO: Polaznice Baletnog studija

 
14.06.2010.

Tamburaško društvo Ferdo Livadić Samoborcima podarilo još jednu Tamburašku noć

Najbolji u Hrvatskoj dokazali se i na domaćem terenu

Tamburaško društvo Ferdo Livadić Samoborcima podarilo još jednu Tamburašku noć

Tradicija koja je počela prije gotovo četvrt stoljeća (točnije 1986.) nastavljena je novim izdanjem Tamburaške noći 12. lipnja u organizaciji Tamburaškog društva Ferdo Livadić. Bilo je prije i nekoliko godina bez ove manifestacije, ali sada se ponovno, unatrag šest godina, s puno žara i entuzijazma priređuje ova noć u čast tambure.

Ove godine bilo je nekoliko posebnosti, a jedna od njih je da su Samoborke, Samoborci i svi gosti grada mogli poslušati i osvajače maksimalnih 100 bodova na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe, nedavno održanom u Osijeku. Druga posebnost je da su se ponovno okupili članovi koji su u orkestru svirali prije dvadesetak i tridesetak godina. Okupili su su krajem prošle godine, nazvali tamburaški sastav Samoborci, a želja im je, kako je rekao njihov glasnogovornik na pozornici Jurica Škiljan, krajem ove godine održati i samostalni koncert. Uz devetero svirača nastupili su i solisti Ančica Bošnjak Praunsperger, Marica Posilović te Franjo Sina Gluščić.

Inače, izvođačima na Trgu kralja Tomislava vruće i sparno vrijeme nije bilo saveznik pa je program počeo kad je vrućina malo popustila. Tada su u kasnim popodnevnim satima pred okupljene izašli Orkestar male škole tambure TD Ferdo Livadić pod vodstvom Romana Grossa, Dječji zbor Smješak, Tamburaški sastav KUD-a Strmec Hribići, KUD Licitar iz Bregane, KUD Oštrc iz Ruda, a onda i posebni gosti iz Subotice, članovi Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. Nakon njih slijedili su nastupi KUD-a Preporod iz Dugog Sela, KUD-a Bratinečko srce iz Bratine kraj Pisarovine te Vipavskih tamburaša iz Vipave u Sloveniji.

Nakon nastupa gostiju na red su došli i domaći tamburaši, već opisani nastup ponovno okupljenih članova, a onda i mlađeg orkestra pod vodstvom Petre Vojvodić te starijeg pod vodstvom Anamarije Šimičić, koji su i na domaćem terenu dokazali zašto iz Osijeka odnose Zlatne plakete. Njihov nastup upotpunili su, dakako, Vokalni ansambl Samoborke pod vostvom Bojana Pogrmilovića te solisti – Đurđica Pleše Vujica i Franjo Sina Gluščić. I onda, već pri kraju subote i na početku nedjelje, cijelu tamburašku noć dodatno je začinio Kvartet Gubec.

Uz TD Ferdo Livadić kao organizatora, realizaciji manifestacije pridonijeli su suorganizator samoborska Turistička zajednica, sponzori i pokrovitelji Grad Samobor i Zagrebačka županija.

M.Š.

 
14.06.2010.

Mihael Paar dobitnik je nagrade Fondacije Solti

Tek četvrti iz Hrvatske

Mihael Paar dobitnik je nagrade Fondacije Solti

Riječ je o međunarodnoj nagradi koja nosi ime po Georgu Soltiu, britanskom dirigentu mađarskog porijekla, a dodjeljuje se mladim glazbenicima za njihove predstojeće projekte, na temelju recentnih umjetničkih ostvarenja.

Odbor za dodjelu nagrada u čijem se savjetodavnom tijelu nalazi i Andrew Marriner, solo klarinetist Londonskog simfonijskog orkestra, nagradu je dodijelio Mihaelu Paaru kao tek četvrtom glazbeniku iz Hrvatske od osnutka Fondacije 1999. godine.

Međunarodna Fondacija Solti, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, uživa značajan ugled u međunarodnim krugovima, a o tome svjedoče i njeni umjetnički pokrovitelji poput Daniela Barenboima, Valerya Gergijeva, Maxima Vengerova i drugih.

S.S.

Fotografija: Josip Regović

 
14.06.2010.

Šesti susret keramičara i kipara s djecom

Keramika za sve uzraste

Šesti susret keramičara i kipara s djecom

U utorak, 12. lipnja, u dječjem vrtiću Izvor organizirano je druženje umjetnika - keramičara i kipara s djecom polaznicima keramičarske radionice. Domaćica je bila Gizela Kovačić Ulle, voditeljica keramičarske radionice u dječjem vrtiću.

Umjetnici - keramičari iz Zagreba, Rijeke i Samobora: Boris Roca, Grozdana Korpar, Nadica Eichorn, Zinka Brekalo, Marija Matešić, Valerija Jelčić, Vera Kovač, Franjo Jurčin, Nevenka Miklenić i Gizela Kovačić Ulle, zajedno s četrdesetero djece polaznika keramičarske radionice, oblikovali su glinu koja će nakon sušenja i pečenja ostati u fundusu keramičarske radionice DV Izvor.

To je već šesti takav susret, koji je ostvaren radi upoznavanja umjetnika i njihovog rada s djecom koja su zainteresirano prihvaćala savjete starijih.

Bilo je veselo, ugodno i radno u sjeni parka vrtića.

Ivana Kabaj

 

Održane završne produkcije u Pučkom otvorenom učilištu Samobor

Tamburaško društvo Ferdo Livadić Samoborcima podarilo još jednu Tamburašku noć

Mihael Paar dobitnik je nagrade Fondacije Solti

Šesti susret keramičara i kipara s djecom

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002