26.03.2010.

Koncert Dječjeg zbora Smješak

U očekivanju novog CD-a

Djeca iz Dječjeg zbora Smješak i njihova voditeljica prof. Vesna Radinčić pripremili su novi koncert. On će biti održan 27. travnja u 20 sati u dvorani zgrade Poduzetničkog centra u Bregani. Uz pjesme koje su otpjevali na do sada izdanim nosačima zvuka, bit će im to i svojevrsna najava novog CD-a kojeg pripremaju.

M.Š.

 
26.03.2010.

Samoborski pučkoškolci sudjelovali u projektu za poticanje čitanja Knjižni pinklec

Potraga Avijonka za srodnom dušom

Samoborski pučkoškolci sudjelovali u projektu za poticanje čitanja Knjižni pinklec

Učenici prvih razreda OŠ Bogumila Tonija i OŠ Samobor sudjelovali su u projektu za poticanje čitanja Knjižni pinklec, kojeg samoborska knjižnica provodi već drugu godinu zaredom. Kako su svi učenici marljivo čitali knjige i točno riješili sve zadatke, nagrađeni su predstavom Avijonko se ženi u izvedbi zagrebačkog kazališta Svarog, čiji je osnivač glumac Dubravko Sidor.

Radnja predstave vezana je uz Ftičeka Avijonka (Tomislav Svetić) i njegove mnogobrojne pokušaje u pronalaženju odabranice svog srca. Tako se na pozornici mlada glumica Martina Čvek preobražavala u različite uloge: mačku, kravu, ribu, dušicu, lokomotivu, no nijedna nije bila prikladna mlada. Na taj su način glumci zorno prikazali kako se različitosti privlače, ali najčešće nemaju sretan završetak. Završetak je ipak bio sretan, jer se pojavila mlada u liku helikoptera i potpuno je očarala Avijonka.

Osim što su na duhovit, zanimljiv i djeci pristupačan način u predstavi prikazani različiti karakteri, želje i potrebe, naglasak je i na predstavljanju hrvatskih krajeva. Stoga Avijonkove odabranice dolaze iz Međimurja, Turopolja, Like, Slavonije, Dalmacije. Cijela je predstava ispunjena pjesmom i smijehom, a ono što je djecu posebno razveselilo jest i njihovo aktivno sudjelovanje. Gromoglasan pljesak i pjevanje glavne pjesme u predstavi - Ftiček veli da se ženil bode obilježili su njezin kraj, a djeca su se zahvalila na zasluženoj nagradi.

Budući da kazalište Svarog u svojoj ponudi ima mnoštvo edukativnih i zanimljivih predstava za vrtiće, osnovne i srednje škole, naša je topla preporuka pozvati ih u goste, uživati u njihovom profesionalizmu i nagraditi ih pljeskom, jer - kako na njihovoj internetskoj stranici i piše: "Pljesak je glumcu sve!"

Blaženka Mavrić

 
26.03.2010.

Samoborska Gradska knjižnica organizirala je predstavljanje knjige Razmišljanja fra Bonaventure Dude

Dobra sreća za dobre ljude

Samoborska Gradska knjižnica organizirala je predstavljanje knjige Razmišljanja fra Bonaventure Dude

Fra Bonaventura Duda uvijek je rado viđen gost u Samoboru, u kojem je boravio u ovdašnjem samostanu od 1978. do 1981. godine. Stoga je bilo posve razumljivo da je i predstavljanje njegove nove knjige Razmišljanja privukao velik broj posjetitelja u franjevačku crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Lijepu i poučnu večer otvorila je pozdravom svim gostima ravnateljica Gradske knjižnice Mirjana Dimnjaković (budući da je knjižnica i organizator predstavljanja), među kojima je bio i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić. Fra Dudine pjesme i ulomke iz knjige čitala je Draženka Robotić, a glazbeno je čitavo predstavljanje prožeo zbor franjevačke crkve koji je predvodio Marin Rimac.

Knjigu je uvodno predstavio u ime nakladnika Teovizije Ivica Domaćinović, rekavši kako je ovo 12. knjiga fra Bonaventure Dude koju je objavila Teovizija, a njena je posebnost što je nastala na osnovi fra Dudinih razgovora. No, kako bi bila što zanimljivija, ti razgovori nisu samo posloženi po kronologiji, već su odgovori na pitanja posloženi u posebne cjeline kao razmišljanja o životu i evanđelju, dok se u posebnom poglavlju nazvanom Teološki pabirci mogu naći pojašnjenja za pedesetak temeljnih pojmova vjerskih istina.

Fra Nikola Vukoja potom je iznio svoje viđenje fra Bonaventurina stila pisanja, koji je zapravo i prikaz njegovog jednostavnog redovničkog života, u kojem je ovaj 86-godišnji franjevac početkom ove godine proslavio i 70 godina svog boravka u franjevačkom redu (bona ventura znači dobra sreća). Fra Vukoja je istaknuo kako bi on knjigu radije nazvao vjeroispovijedanje, jer fra Dudine riječi i razmišljanja su uvijek vjeroispovijedanje. Dodao je i da će čitatelji osjetiti kako ne govori o stvarima, već o vjerničkim zbiljama, i to zbiljama koje nisu naučene, već zbilje iz kojih on živi, za koje živi. I baš zato što ih živi osjeća potrebu da ih preda drugima, da druge obogati. Stoga njegov govor nije apstraktan, već životan, rekao je fra Vukoja, i dodao da Bonaventura postaje svjedokom i navjestiteljem evanđelja, ne napisanog i citiranog, već življenog evanđelja. Istaknuo je još i jednostavnost kojom se fra Bonaventura izražava te da tumačeći evanđelje ostavlja dojam kako je sav prožet njime pa to prenosi i čitateljima.

Na kraju predstavljanja fra Bonaventura je zahvalio na dolasku i izrekao dvije pjesme s posvetom, a rekao je po završetku predstavljanja da se uvijek rado sjeća Samobora i dugih šetnji po gradu i okolnom gorju te dobro opskrbljene knjižnice samostana u kojoj je radio.

M. Šipuš

 

Koncert Dječjeg zbora Smješak

Samoborski pučkoškolci sudjelovali u projektu za poticanje čitanja Knjižni pinklec

Samoborska Gradska knjižnica organizirala je predstavljanje knjige Razmišljanja fra Bonaventure Dude

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002