27.09.2010.

Izložba Hrvatsko narodno kazalište - Sašine vizure, Aleksandra Saše Novkovića otvorena u Foto Langu

Razotkriveno kazalište

Izložba Hrvatsko narodno kazalište - Sašine vizure, Aleksandra Saše Novkovića otvorena u Foto Langu

U Foto galeriji Lang u nedjelju, 26. rujna, otvorena je izložba fotografija Aleksandra Saše Novkovića naziva Hrvatsko narodno kazalište - Sašine vizure. Riječ je o fotografijama koje nude uvid ne samo u ljepotu zgrade HNK kroz otkrivanje njenih novih vizura, nego i u ono što se događa unutar te zgrade. Naime, Novković se, za razliku od svojih prethodnika, potpisao i kao autor fotografija predstava.

- U fotografiranju predstave njegov je pristup posve specifičan: Saša je rijetko pouzdan dokumentarist brzoga refleksa iz čijega ćete niza fotografija određene predstave imati uvid u cjelinu, uvijek kroz sve rakurse iz vizure gledatelja, s druge strane rampe. Jednoga dana (i uz i usprkos drugim medijskim tehnologijama bilježenja), Sašine će fotografije za teatrologiju biti neprocjenjivo važne. Hvatajući izraz, stanje, gestu, pokret, od krupnoga plana do totala, Saša hvata i duh i atmosferu neke predstave, ali hvata i sve ono što se događa oko scene, u procesu njezina nastanka, bivajući tako i kroničarom teatarskoga života – napisala je u predgovoru kataloga izložbe Ana Lederer.

Ipak, izniman dio njegova rada čini fotografski umjetnički pristup arhitekturi same zgrade, eksterijeru i interijeru podjednako.

- U eksterijeru, Saša Novković otkrit će brojne nove vizure koje još više naglašavaju njezinu dominantnu ljepotu pod različitim svjetlima dana koje u prolazu preko trga i ne primjećujemo. No, sigurno se nitko nije toliko bavio detaljima njezine izvanjske plastike, arhitektonskim slogom i skulpturama, ali i iznutra, u neobaroknim interijerima. Sašino oko izdvaja brojne detalje iz toga nevjerojatnoga ambijenta kraj kojih dnevno prolazimo, katkad i ne opažajući ih, ali svakako ne opažajući ih onako kako ih on vidi – u nekom trenu pod nekim svjetlom, iz neke neuobičajene vizure. Izložba pokazuje tek dio tih Novkovićevih izvanrednih fotografija našega kazališta kako ga do sada nitko nije razotkrivao, istodobno tako osjećajući njezin stil i duh – objašnjenje je uz izložbu koja se može razgledati do 17. listopada, subotom i nedjeljom od 11 do 13 i od 16 do 19 sati, a ostale dane po dogovoru na broj 091/730-04-85.

Naredna izložba u Foto Langu na rasporedu je u nedjelju, 24. listopada u podne, i to Ljubljana Jane Stravs. Detaljnije o izložbama, programu i aktivostima galerije iz Langove 15 može se saznati i na www.fotogalerija-lang.com.

K.S.

O autoru

Aleksandar Saša Novković fotografijom se bavi od šezdesetih godina kao samostalnom profesionalnom djelatnošću te pripada samom vrhu hrvatske umjetničke fotografije. Od 1988. radi kao free-lance fotograf, a počeo je u Poletu, bio urednik fotografije u Pop ekspresu, te je objavljivao u svim većim listovima i časopisima. Kao član redakcije i urednik fotografije u ženskoj reviji Svijet dao je značajan doprinos uspostavljanju standarda suvremene hrvatske modne fotografije. Poseban senzibilitet ima za kazališni umjetnički izraz i stalni je suradnik u brojnim kazalištima i kazališnim grupama. Redoviti je član fotografske sekcije ULUPUH-a te Hrvatskog novinarskog društva.

 
27.09.2010.

Kulturna jesen u Bestovju otvorena izložbom slikarice Marije Filković

Naiva u Bestovju

Kulturna jesen u Bestovju otvorena izložbom slikarice Marije Filković

Otvorena je i kulturna jesen u Bestovju. U tamošnjem društvenom domu svoja slikarska umijeća, na svojoj prvoj izložbi uopće, prikazala je od 24. do 26. rujna samouka slikarica Marija Filković. Ova rođena Zagrepčanka, koja živi i radi u Bestovju, izložila je ovdje pedesetak ulja na staklu. U priredbi izložbe pomoglo joj je kao organizator Zavičajno društvo Zagorec iz Svete Nedelje.

Marija Filković - rekla je na otvorenju predstavljajući autoricu Marina Horvatinec - od ranog djetinjstva posjeduje istančan osjećaj za umjetnost i lijepe stvari, a želja za slikanjem dugo je bila skrivena u njezinom srcu i samo je čekala pogodan trenutak da to pretoči u stvarnost. Na izloženim djelima vidljiva je umjetničina ljubav prema Bogu, prirodi, životinjama i cvijeću. Želja je Marije Filković, inače po struci frizerke, da njezina djela žive i nakon nje, a inspiraciju za stvaralaštvo, rekla nam je, nalazi i u svojim sinovima Ivanu i Filipu.

Autorica je objasnila da izložba nosi naziv Naiva u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, jer je započela s podravskim motivima koji su manji dio njezina opusa, nastavila s nekom naivnom apstrakcijom, a sada radi nešto što kod drugih nije zamijetila. To su čipkaste ruže koje su bez pozadine i lako se prilagođavaju raznim bojama zidova.

Cijela večer otvorenja protekla je u isticanju "domače kajkavske reči" i potrebi njezina njegovanja da se ne zatre. Za to su se, uz organizatora i autoricu, pobrinuli i gosti u pratećem programu - spoju slikarstva, glazbe i poezije, ponajprije pjesnici Maja Cvek i Robert Horvatinec, a odličan dojam na sve prisutne ostavio je i mladi kvartet saksofona pod imenom Sax iz Samobora.

Edi Kirschenheuter

 
27.09.2010.

35. Samoborska glazbena jesen - nastup Ansambla Detmold Barockakademie

Visoka škola za glazbu iz Detmolda potvrdila svoj ugled

35. Samoborska glazbena jesen - nastup Ansambla Detmold Barockakademie

Zadivljujućih gotovo dva sata glazbenog užitka uz djela Johanna Sebastiana Bacha pružili su članovi Detmold Barockakademie publici na 35. Samoborskoj glazbenoj jeseni u nedjelju, 26. rujna. Ansambl ugledne njemačke Visoke škole za glazbu u Detmoldu potvrdio je i u samoborskoj franjevačkoj crkvi ugled koji ih prati od njihovih početaka 2003. godine, kada su violinistica Ulrike-Anima Mathé i sadašnji dirigent i umjetnički voditelj Gerhard Weinberger osnovali ovaj sastav koji posebnu pozornost pridaje izvođenju velikih Bachovih i Händelovih djela. S naglaskom na korištenju elemenata povijesno osviještene izvođačke prakse, govornu artikulaciju, štedljivo korištenje vibrata, tehniku mezza di voce, ne čudi da Detmold Barockakademie godišnje pripremi svega dva do tri projekta pa je prisustvo njihovim nastupima, baš kao i članstvo u njemu, rijetka privilegija.

U Samoboru se Detmold Barockakademie predstavio izborom iz Bachova opusa: Kantata Ich bin vergnügt mit meinem Glücke za sopran, obou, gudače i basso continuo, BWV 84; Motet Komm, Jesu, komm za dva četveroglasna zbora i basso continuo, BWV 229; Kantata Geist und Seele wird verwirret za alt, orgulje, oboe, gudače i basso continuo BWV 35 te Motet Singet dem Herrn ein neues Lied za dva četveroglasna zbora i basso continuo, BWV 225.

Solo sopranske dionice sjajno je otpjevala Jessice Jans, alt dionice nadahnuto je izveo Benno Schachtner, orgulje je svirao Dominik König, a čitav nastup prošao je pod sigurnim dirigentskim vodstvom Gerharda Weinbergera. Taj njemački orguljaš i zborski dirigent trenutno je profesor orgulja i ravnatelj Odjela za crkvenu glazbu na Visokoj školi za glazbu u Detmoldu, a član je Europske akademije znanosti i umjetnosti i uprave Novog Bachovog društva u Leipzigu.

Samoborska glazbena jesen nastavlja se u ponedjeljak, 27. rujna, koncertom ansambla Corelli & Co. i programom naziva Corellijev utjecaj na druge skladatelje. Početak je u 20 sati u Galeriji Prica.

M.Š.

 
27.09.2010.

U sklopu 35. Samoborske glazbene jeseni otvorena izložba Pokus Damila Kalogjere

Diskretan ulazak u intimu glazbenika

U sklopu 35. Samoborske glazbene jeseni otvorena izložba Pokus Damila Kalogjere

Damil Kalogjera bilježio je svojim fotoaparatom sve detalje na 34. Samoborskoj glazbenoj jeseni, fokusirajući se na probe glazbenika, želeći prikazati dio njihove intime, kada još nisu u tolikoj mjeri opterećeni nastupom.

Ideja organizatora iz Pučkog otvorenog učilišta da se na ovaj način zabilježe događaji na Samoborskoj glazbenoj jeseni začela se prije četiri godine kada smo pružili priliku umjetnicima da izlože svoje viđenje glazbenika, rekao je na otvorenju izložbe umjetnički ravnatelj manifestacije Goran Merčep, a izložbu je proglasio otvorenom zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić. Predgovor u katalogu napisao je Dubravko Detoni. U Maloj dvorani Galerije Prica izložba se može razgledati do 10. listopada.

Damil Kalogjera rođen je 1962. u Zagrebu, a od 1979. počinje objavljivati fotografije u Studentskom listu i raznim novinskim izdanjima, od 1985. stalno surađuje u magazinu Start, a sredinom 90-ih snima seriju portreta za časopis Metro. U zagrebačkom B.P. Clubu godinama nadopunjuje stalni postav od preko 200 fotografskih portreta jazz glazbenika. Snima arhitekturu, teatar, ples, studijsku, pejsažnu, portretnu, modnu, primijenjenu, putopisnu, dokumentarnu fotografiju, redovito portretira glazbenike i skladatelje, snima jedriličarske regate. Bilježi i izlaže fotografije iz Domovinskog rata. Samostalno izlaže od 1980. godine.

M.Š.

 

Izložba Hrvatsko narodno kazalište - Sašine vizure, Aleksandra Saše Novkovića otvorena u Foto Langu

Kulturna jesen u Bestovju otvorena izložbom slikarice Marije Filković

35. Samoborska glazbena jesen - nastup Ansambla Detmold Barockakademie

U sklopu 35. Samoborske glazbene jeseni otvorena izložba Pokus Damila Kalogjere

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002