23.04.2010.

Koncert u povodu Dana planeta zemlje

Glazba za Zemlju

Koncert u povodu Dana planeta zemlje

U okviru programa obilježavanja Dana planeta Zemlje samoborsko Pučko otvoreno učilište priredilo je pravu glazbenu poslasticu za ljubitelje klasike. U četvrtak, 22. travnja, u kino dvorani održan je koncert naziva Music for the Earth u izvedbi hvaljenog Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH, Busina Brass Kvinteta i uz gostovanje Filipa Merčepa (marimba), Andrije Roka Vuškovića (saksofon) i Antonija Škiljana (rog).

Na repertoaru su se nalazili Tanzi Jana Van der Roosta te Shadowcatcher Erica Ewazena u prvom dijelu koncerta te Barnesova Fantasy Variations, Mozartov Koncert za rog u D-duru, Demerssemanova Fantaisie, Kopetzkijeva Marimba in the Wind te Maquezova Danzon br. 2.

Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH reprezentativni je orkestar Republike Hrvatske osnovan 1991. godine. Pored obavljanja protokolarnih zadaća orkestar ima i opsežnu koncertnu djelatnost u Hrvatskoj i inozemstvu. Najveći dio repertoara čine originalne skladbe za puhače, hrvatske praizvedbe djela svijetske glazbene baštine, djela suvremenih autora i praizvedbe hrvatskih autora. Trenutno pod umjetničkim vodstvom dirigenta Tomislava Fačinija orkestar nastavlja sa intenzivnim sviranjem, a nastup u Samoboru potvrdio je odličnu reputaciju koja ih prati.

Puhački kvintet Busina Brass osnovan je 2007. godine, a čine ga Marko Bobičanec (truba), Krunoslav Zver (truba), Miro Markuš (rog), Ivan Bošnjak (trombon) i Željko Kertez (tuba).

Trojac Merčep-Vušković-Škiljan dobro je pak poznat samoborskoj publici obzirom da se radi o mladim glazbenicima Srednje glazbene škole Ferdo Livadić. Svoj veliki potencija mladi marimbist, saksofonist i rogist potvrdili su i uz pratnju Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH.

K.S.

 
23.04.2010.

Predavanje u Gradskoj knjižnici za Dan planeta Zemlje

Savjeti o uređenju okućnice

Predavanje u Gradskoj knjižnici za Dan planeta Zemlje

Samoborska Gradska knjižnica na sam Dan planeta Zemlje pripremila je zanimljivo predavanje o uređenju okućnice. Predavanje je održala urednica časopisa Gaia Danijela Mačković. Posjetiljeli su mogli saznati osnovne podatke o biljkama koje se mogu zasaditi u blizini doma i tako oplemeniti izgled svoje okućnice, ali i savjete kako je najbolje urediti, što zasaditi u sjenovite, a što u osunčane dijelove te druge savjete. Naravno, mnogobrojni savjeti mogu se naći i u časopisu i klubu Gaia.

M.Š.

 

Koncert u povodu Dana planeta zemlje

Predavanje u Gradskoj knjižnici za Dan planeta Zemlje

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002