29.01.2010.

Balade Petrice Kerempuha u Dramskom kazalištu Gavella

Duhovit, slikovit i proročanski mudar materijal

Balade Petrice Kerempuha u Dramskom kazalištu Gavella

Nigdar ni tak bilo

da ni nekak bilo,

pak ni vezda ne bu

da nam nekak ne bu.

Ovo je ulomak najpoznatije i najcitiranije balade Khevenhiller iz Balada Petrice Kerempuha. Zbirka pjesama Miroslava Krleže izdana je 1936. godine, a sastoji se od 34 balade pisane kajkavskim dijalektom, koji je sam autor stvorio kombinirajući razne poznate verzije kajkavštine.

Balade Petrice Kerempuha su ujedno i prva premijera u aktualnoj sezoni u Dramskom kazalištu Gavella. Balade su postavljene na "daske" pod redateljskom palicom Franke Perković. Krleža kao autor je uvijek izazov, kao i njegov izričaj, koji priziva kazališni medij za svoj izraz.

Petrica Kerempuh pučki je junak, lutalica, varalica i probisvijet. Susrećemo ga i u drugim srednjoeuropskim kulturama, skitnica koja luta svijetom raskrinkavajući i kritizirajući ljudsku glupost. Priča o tragici ljudske egzistencije gdje je pozicija nižih društvenih slojeva povijesna stalnost nekad, ali i danas.

Mlada glumačka ekipa (Dijana Vidušin, Ivana Roščić, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Đorđe Kukuljica i Sven Šestak) se odlično preobrazila u različite krležijanske likove. Glazbeni dio predstave, uz pomoć glazbenika Mojmira Novakovića i Andora Vegha, daje Baladama poseban šarm i težinu.

"Osim što su jedan od najljepših tekstova ikad napisanih u povijesti hrvatske književnosti, Balade Petrice Kerempuha su, kada je o pozornici riječ, neobično živ materijal - društveno angažiran i zaigran, istinoljubiv do drskosti, duhovit i slikovit, proročanski mudar..."

Rajka Križanac

 
29.01.2010.

Davor Gobac sa svojim stripovskim junacima ukazao se u Gradskoj knjižnici

Mazarije u izlozima

Davor Gobac sa svojim stripovskim junacima ukazao se u Gradskoj knjižnici

Onako kako sam on to zna, Davor Gobac je uveseljavao poklonike njegove umjetničke svestranosti kada je otvarao izložbu u prostoru Odjela za odrasle Gradske knjižnice. Frontman Psihomodo popa u javnosti se već ukazao i kao slikar, koji svoje, kako ih naziva, "stripovske mazarije" ovjekovječuje u slobodno vrijeme. Naime, Gopčevo veselo slikarstvo nadahnuto je stripovima i pop artom. Na otvorenju je isticao kako je sve to rezultat dugogodišnjeg rada i skiciranja, učenja i vježbanja, iako je bilo teško završiti "tu tehničku školu".

Na retrospektivnoj izložbi postavljeno je 15 slika, koje su nazočni posjetitelji, nakon pozdravnih riječi ravnateljice Mirjane Dimnjaković i ceremonijalnih peripetija s fašničkim likovima, mogli razgledati. Svi ostali koji 28. siječnja nisu bili u Gradskoj knjižnici Gopčeve uratke mogu pogledati sve do 16. veljače.

M.Š.

 
29.01.2010.

Međugradski Lidrano 2010. održan u samoborskom kinu

Kreativnost u njihovim rukama

Međugradski Lidrano 2010. održan u samoborskom kinu

Lidrano je susret dramskih, literarnih i novinarskih družina koje prikazuju svoje uratke, a samo najbolji nastavljaju druženja na županijskim, a kasnije i na državnoj razini. Posljednje dvije godine gradska razina susreta pomaknuta je u siječanj pa je to možda i razlog manjem broju prijavljenih sudionika, jer je kratak rok za stvaranje radova. Također, unatrag četiri godine naš gradski susret prerastao je u međugradski susret, s obzirom da zajedno sa školama samoborskoga kraja svoje uratke prikazuje i grad Sveta Nedelja.

Ovogodišnji međugradski susret održan je 19. siječnja. Domaćin mu je bila OŠ Samobor, koja je, osim za programski dio, bila zadužena i za primanje prijava, organiziranje rada komisija te slanje svih rezultata u Pušću, gdje će se održati županijski susret. Predsjednica povjerenstva bila je učiteljica Jadranka Cvek. Komisije za literarni i novinarski izraz odradile su svoj posao tjedan prije, a 19. siječnja uživali smo u kazivanju pjesama i dramskim igrama osnovnoškolaca Samobora i Svete Nedelje.

Članice međugradskog stručnog povjerenstva za literarno stvaralaštvo bile su: Jadranka Jakovlić, Biserka Mihalina, Ljiljana Cvetković, Ana Vuković i Marijana Tkalčić Rakić, koje su među brojnim literarnim radovima pristiglima na međugradski susret za županijsku razinu odabrale sljedeće radove:

Plavi sen (Miljenko Hržić, 8.r. OŠ Milana Langa, voditeljica Valentina Mahović), Moja sasvim obična obitelj (Sven Brajković, 5.r. OŠ Samobor, voditeljica Jadranka Minić), Prisjećam se u magli (Anesa Čajević Glojnarić, 7.r. OŠ Samobor, voditeljica Jadranka Minić), Igra života (Lucija Barišić, 7.r. OŠ Bogumila Tonija, voditeljica Marijana Jaić), Moja majka (Tino Petrač, 6.r. OŠ Sv. Nedelja, voditeljica Mara Jularić).

U međugradskom povjerenstvu za novinarsko stvaralaštvo bile su Ivana Golić, Anica Rusan, Zlata Andri Galetić, Jadranka Minić i Valentina Mahović, koje su odabrale sljedeći rad: Otkrivanje spomen-obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu (Hana Beraković, OŠ Sv. Nedelja, voditelj Ervin Škacan), TV-emisiju: Bonjour! Hello! Guten Tag! Dobar dan! (OŠ Samobor, voditeljice Marijana Tkalčić Rakić i Tamara Mužanić), školski list Iskrice (OŠ Samobor, voditeljica Marijana Tkalčić-Rakić).

Najvažniji zadatak na dan samog Lidrana imali su članovi međugradskog stručnog povjerenstva za dramsko-scensko stvaralaštvo: Marijana Jaić, Marija Aščić, Miroslav Burić, Josip Prudeus i Ervin Škacan, koji su odabrali sljedeće radove: samostalne izvedbe - Matija Martinuš iz OŠ Sv. Nedelja, koji je izveo pjesmu Zvonimira Goloba Kako se piše pjesma domovini (voditeljica Jadranka Jakovlić), Ana Erceg iz OŠ Samobor, koja je izvela pjesmu Božidara Prosenjaka Osmijeh (voditeljica Jelena Cvek), Petra Garašić iz OŠ Bogumila Tonija, koja je pokazala Što sve može vragolasta Pipi (voditeljica Tatjana Mesiček).

Izvedbe u paru - učenice OŠ Milana Langa Patricija Vegel i Natali Lauc pokazale su Što sve može Gordon, autorice Ane Đokič (voditeljica Bernarda Kolarek), učenice OŠ Sv. Nedelja Monika Krajčić i Valentina Burić izvele su tekst Ivana Eronića Mamičina jedinica (voditeljica Mara Jularić), lutkarska predstava lutkara OŠ Samobor: Laure Jurišić, Ive Otmačić, Filipa Jagodića, Tomasa Gržičića-Klepića, Ane Puškaš, Ive Kupres, Lane Jakopec, Lucije Žganjer, Sare Horvat i Kristijana Verovića, koji su izveli igrokaz Djed i repa (voditeljica Andrea Lastovčić).

Kroz program su vodili Sara Delišimunović i Fran Lukšić iz OŠ Samobor. Nakon programa, koji je kao i svake godine održan u samoborskom kinu, izvođači su ručali u Hotelu Lavica, u kojem su se održali i okrugli stolovi.

Sara Delišimunović, 6.c

Novinarska grupa OŠ Samobor

 

Balade Petrice Kerempuha u Dramskom kazalištu Gavella

Davor Gobac sa svojim stripovskim junacima ukazao se u Gradskoj knjižnici

Međugradski Lidrano 2010. održan u samoborskom kinu

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002