01.02.2010.

KUD Rakov Potok u humanitarnoj akciji

Plava boja snijega za dom u Nazorovoj

KUD Rakov Potok u humanitarnoj akciji

Uz redovne aktivnosti, KUD Rakov Potok započeo je svoje humanitarno djelovanje. U četvrtak, 28. siječnja, posjetili su Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe Zagreb u Nazorovoj ulici, koji brine za djecu bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Tu je amatersko kazalište za djecu Bajka, koje djeluje u sklopu KUD-a, prikazalo predstavu Plava boja snijega Grigora Viteza. Kako je rekla predsjednica KUD-a Rakov Potok Ksenija Jaklenec, djelatnici doma i ravnateljica dr.med. Jasna Ćurković Kelava dočekali su ih s ljubavlju i gostoprimstvom kojeg će se dugo sjećati.

- Bio je to za sve nas lijep događaj i sasvim novo iskustvo. Mališani su s pažnjom pratili svaki stih i nakon predstave družili se s našim glumcima. Otišli smo zadovoljni, jer smo ih uspjeli obradovati i obećali smo im da ćemo opet doći – prenijela je dojmove s gostovanja i ove humanitarne akcije predsjednica KUD-a Ksenija Jaklenec.

M.Š.

 
01.02.2010.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Silvestra Kolbasa

Sadržaj ili forma?

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Silvestra Kolbasa

Neobičnom izložbom portreta predstavio se Silvestar Kolbas u nedjelju, 31. siječnja, u Foto galeriji Lang. Naime, ne radi se o njegovim portretima, nego o portretima njega, odnosno o predstavljanju plodova Kolbasove ideje da se u određenom vremenskom periodu, u više hrvatskih gradova, svaki put ode poslikati kod nasumično izabranog, ali svaki puta drugog fotografa. Pritom Kolbas nema nikakve posebne "portretne" prohtjeve; jednostavno traži da ga se slika za dokumente, za osobnu iskaznicu i putovnicu. K tome je uvijek jednako odjeven, s istom "frizurom" i bradom.

- Pretpostavio sam da će slike biti minimalno različite, da ću ja svaki puta ipak malo drukčije izgledati. Hoće li te razlike uopće biti zamjetne? Ako da, zašto? Hoću li se ja promijeniti u tih mjesec, dva, koliko bi akcija mogla trajati? Hoće li slika mog lica biti različita zbog (svaki dan drukčijeg) mene, ili zbog (svaki dan drugog) fotografa? Drukčiji moj dnevni osobni osjećaj ili zasebne osobnosti fotografa, njihovo eventualno majstorstvo i njihov dobar ili loš dan? Je li bitniji moj osjećaj sreće, tjeskobe, umora i možda hladnoće u ateljeu ili različiti tipovi kamera, optike, osvjetljenja i način printanja? Hoću li na slikama ja biti malo ljepši ili manje lijep ili će neke slike jednostavno biti kvalitetnije? Sadržaj ili forma? Hoću li dobiti ikakav odgovor? – pitanja su koja si je ovom akcijom postavljao Silvestar Kolbas, a koje je pojasnio u predgovoru izložbe.

Odgovore na Kolbasova pitanja, naravno, mogu potražiti i posjetitelji izložbe koja je otvorena do 28. veljače u Langovoj 5 i to subotom i nedjeljom od 11 do 13 i od 16 do 19 sati, a ostale dane po dogovoru na 091/7300-485.

Nakon Kolbasa prostor Foto galerije Lang predviđen je za fotografije i fotomontaže Ivane Meller Tomljenović i izložbu Bauhaus 1929.-1930. Otvorenje te izložbe najavljeno je za nedjelju, 7. ožujka. Jasno, točno u podne.

I.H.

O autoru

Silvestar Kolbas rođen je u Petrovcima kraj Vukovara 1956. godine. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje 1982. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Danas je redoviti profesor na istoj školi. Od 2007. živi u Samoboru. Snimio više igranih i TV–filmova, serija i dokumentarnih filmova; što za televiziju, što u nezavisnim produkcijama. Kao redatelj debitirao je filmom Sve o Evi. Objavljivao je stručne radove iz područja snimanja. Fotografijom se u početku karijere bavio profesionalno, danas fotografira samo ono što želi.

 

KUD Rakov Potok u humanitarnoj akciji

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Silvestra Kolbasa

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002