22.11.2010.

Sedma smotra dječjeg folklora u organizaciji Kulturnog društva Sveta Nedelja

Raskoš dječjeg folklora

Sedma smotra dječjeg folklora u organizaciji Kulturnog društva Sveta Nedelja

Kulturno društvo Sveta Nedelja 20. studenog u Društvenom domu Strmec organiziralo je Sedmu smotru dječjeg folklora. Na početku priredbe okupljenima su se obratili predsjednik Kulturnog društva Sveta Nedelja Vladimir Žitković i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Vera Glas. Od sedam najavljenih društava nastupilo ih je šest, jer je svoj dolazak otkazao KUD Katruže iz Ivanovca. No, dojam je bio potpun, a posebna vrijednost priredbe je što svetonedeljski kulturnjaci svake godine na nju pozivaju druga društva i time svetonedeljskoj publici omogućuju da vidi svu raskoš i bogatstvo hrvatskog dječjeg folklora, što neminovno širi i prijateljstva među KUD-ovima.

Smotru je otvorio domaćin. Zanimljivim nastupom i odličnom točkom pomladak Kulturnog društva Sveta Nedelja nasmijao je sve okupljene u do kraja ispunjenoj dvorani. Još su nastupili KUD Graničar iz Gunje, zatim HPD Zelina iz Svetog Ivana Zeline, KUU Društvo žena iz Gornjeg Kraljevca te KUD-ovi Sijač iz Lučkog i Graničar iz Čazme. Svi su oni pokazali koliko je važno sačuvati tradiciju, ali i kulturnu baštinu svoga kraja. A dok ima najmlađih koji su zainteresirani za folklorne nastupe, kao i starijih, koji im pomažu u kaljenju njihova umijeća, sigurno će se još niz godina moći uživati u ovakvoj manifestaciji.

Smotra se održala pod pokroviteljstvom Grada Svete Nedelje, Turističke zajednice i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada te Zagrebačke županije.

E.K.

 
22.11.2010.

42. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Samoboru

Od noviteta do raritetnih filmova FAGEP-ovaca

42. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Samoboru

U Samoboru će od 26. do 28. studenoga biti održana 42. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva. Sve projekcije bit će u velikoj kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta, na Trgu Matice hrvatske 6, a ulaz će sva tri dana biti besplatan.

Projekcije su podijeljene u nekoliko programa. Tako će u petak, 26. studenoga, reviju u 17 sati otvoriti film Kino moje malo Arminia Grgića, a nakon toga, oko 19.15, planirano je i svečano otvorenje, nakon kojeg se program nastavlja drugom revijskom projekcijom s osam filmova u ukupnom trajanju od 62 minute. Treća revijska projekcija počinje u 21 sat, kada se prikazuje još osam filmova u ukupnom trajanju od 62 minute.

U subotu je u 11 sati planirano prikazivanje filmova iz programa FAGEP 21. stoljeće, ukupnog trajanja 50 minuta, u kojem će biti prikazani filmovi Prije kiše, Kada bi živio hiljadu godina, Argonaut i Ogledalo Marija Papića, Labirint Krunoslava Ptičara, potom Pogled iznutra, Nightvision i Lascaux Frana Sokolića, Jazz i Memorijska satisfakcija Kristijana Jenka, W-R Gorana Lehpamera te Zozara. Program filmova izabrao je Damir Čučić, dugogodišnji član FAGEP-a i predsjednik ocjenjivačkog suda 42. revije.

Subotnji program, 27. studenoga, nastavit će se u 15 sati četvrtom revijskom projekcijom i filmom Mjesto na kojem je umro posljednji čovjek Ivana Perića. U 17 sati na rasporedu je peta revijska projekcija, ukupnog trajanja 63 minute, u kojoj se prikazuje 6 filmova, a u šestoj revijskoj projekciji od 19 sati također će biti prikazano 6 filmova.

Projekcije u subotu, s početkom od 20.30 sati, zaključuje program FAGEP 20. stoljeće (od 1968. do 1990.) u kojem se prikazuju Autorski film Miroslava Burića, Hitnja Nenada Vrhovčaka, Kuda Maria Trohe, Jurice Faukovića i Miroslava Burića, Kušajte naše specijalitete Krešimira Mikića, Muka Vesne Kovačić, Natpis Davora Šabića, Od 16 do 16:03 Miroslava Ivanščaka, Pravda Vladimira Kleščića, Prestupna godina Miroslava Burića, Telegram Zlatka Sokolovića, Tražim susret Krešimira Mikića, Trčiš li zamnom čovjekoliki Božidara Krajačića, Ubojice kišu dvaput Miroslava Burića, Veni, vidi, fugi Maria Trohe, Zadnji Adam Jurice Faukovića te Završene plovidbe Vesne Kovačić i Krešimira Mikića. Članovi FAGEP-a su ove filmove uspjeli prebaciti sa 16 mm filma na video.

Završnog dana, u nedjelju 28. studenoga, od 10 sati bit će održano javno žiriranje. Od 12 sati prikazuje se Program nagrađenih filmova s UNICA-e (Helping hand, Eun Youn Jang, Južna Koreja, Dans la lune, Gary Lebel, Francuska, Vene Suurus, Andrew Bond, Estonija), da bi u 14 sati uslijedila dodjela nagrada i priznanja.

Ovu reviju organiziraju Hrvatski filmski savez i Filmska autorska grupa Enthusia Planck, u suradnji s POU Sambor i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

M.Š.

 

Sedma smotra dječjeg folklora u organizaciji Kulturnog društva Sveta Nedelja

42. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Samoboru

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002