30.04.2010.

3. Koncert Zeleni prsten Zagrebačke županije, 25. travnja

Buran pljesak za kraj

3. Koncert Zeleni prsten Zagrebačke županije, 25. travnja

U organizaciji Zajednice KUD-ova Zagrebačke županije i ove je godine u KD Vatroslav Lisinski održan koncert Zeleni prsten Zagrebačke županije. Koncertni je novitet osmislio Ivan Potočnik, a prema njemu je u prvom dijelu orkestar domaćin bio orkestar Gradske glazbe Samobor.

Tako se Gradska glazba Samobor odlično predstavila kao prateći sastav raznim solistima. Tu su bili ženski vokalni sastav Gouriena, violinist Martin Češnjak, pjevač Marko Dobrica i plesna skupina Samoborskih mažoretkinja. Nije izostala ni najpoznatija samoborska popevka Kod kapele svete Ane, koju je Gradska glazba Samobor izvela u novom aranžmanu Ante Gela, a u jednom dijelu pjesme priključio se i Verne, suradnik Glazbe, sa svojim samoborskim tekstom.

Od himne Zeleni prsten i Živjela Hrvatska, pa, do na kraju izvedene, U boj, u boj, finala opere Nikola Šubić Zrinski Ivana pl. Zajca, ovaj odmak od klasične folklorne koncepcije publiku je pomalo iznenadio, ali i oduševio, što su na kraju prvog dijela i pokazali burnim pljeskom.

S.S.

 
30.04.2010.

U Krškom održano 2. Međunarodno natjecanje klarinetista

Filipu Mikuši 3. mjesto

U Krškom održano 2. Međunarodno natjecanje klarinetista

U Glazbenoj školi u Krškom od 9. do 11. travnja održano je 2. Međunarodno natjecanje klarinetista. Svrha natjecanja bila je produbljivanje znanja klarinetista, razmjena iskustava među mladim glazbenicima iz različitih okruženja te njihovo promoviranje i poticanje na daljnje glazbeno obrazovanje.

Ove godine u tri starosne kategorije (A,B,C) natjecalo se 58 natjecatelja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Mađarske, Češke i Italije. U međunarodnom žiriju bili su: Zsolt Szatmari (Mađarska), Jože Kotar (Slovenija), Milan Rericha (Češka) i Nikola Srdić (Srbija).

U A kategoriji (do 15 godina) sudjelovala su i dva učenika Glazbene škole Ferdo Livadić iz Samobora: Ivo Tikvica (5. razred OGŠ) i Filip Mikuša (6. razred OGŠ), pod vodstvom prof. Vesne Radinčić, uz glasovirsku pratnju prof. Jadranke Tikvica.

Filip Mikuša dobitnik je 3. nagrade, a ujedno je i jedini nagrađeni sudionik iz Hrvatske na ovom natjecanju.

Detaljnije se o natjecanju možete informirati na www.clarinet2010.si.

S.S.

 
30.04.2010.

U samoborskom kinu održan tradicionalni koncert KUD-a Oštrc

Si Rudari dobri gospodari

U samoborskom kinu održan tradicionalni koncert KUD-a Oštrc

Dok još čekaju dovršenje sportske dvorane uz svoju školu, Rudari su 28. travnja zaposjeli i dupkom ispunili dvoranu samoborskog kina. Tu su se vjernoj publici predstavili članovi KUD-a Oštrc (njih stotinjak) na svom tradicionalnom koncertu Si Rudari dobri gospodari. Svi aktivni članovi (počevši od onih najmlađih) i njihovi voditelji pripremili su plesne koreografije i pjesme iz svih krajeva Hrvatske, ali i tradiciju Hrvata u inozemstvu.

Početak i kraj koncerta pripao je Folklornom ansamblu koji je otplesao alpske plesove, tri kola sa sjevera Bačke, pjesme i plesove turopoljskog kotara Polje, kolo iz Ražanca te pjesme i plesove Hrvata u mađarskom dijelu Podravine (za potonje koreografiju je napravio Enrih Merdić, a glazbenu obradu Tomislav Pavić). Pjevački zbor KUD-a otpjevao je četiri pjesme – Polegala trava detela, Napitnica iz Žumberka, te Išel bum v goricu i Kumek s kleti baril nosi u obradi Željka Bradića. Stariji i mlađi tamburaški orkestar odsvirali su u glazbenim intermezzima Plesove jaskanskog područja, narodne plesove iz Hrvatskog Zagorja te narodne plesove iz Samobora.

Na pozornicu su izašli i oni najmlađi. Mlađa folklorna skupina predstavila se sa Samoborskim plesovima, dok su djeca nižih razreda OŠ Rude prikazala dječje igre iz Međimurja i Posavine. Naravno, najmlađi su dobili veliku podršku razdragane publike, ali pljesak nije jenjavao tijekom cijelog koncerta i bio je učestala podrška izvođačima.

Za pojedine točke koreografiju su pripremili Goran Ivan Matoš (voditelj folklornog ansambla), Ljiljana Đurić (voditeljica mlađe folklorne i dječje skupine), glazbene obrade djelo su Tomislava Jozića (voditelj tamburaškog orkestra) i Mire Regovića (voditelj mlađeg tamburaškog orkestra), voditelj zbora bio je Ivan Burić, a voditeljica pjevanja folklornog ansambla Tina Klak.

M.Š.

 

3. Koncert Zeleni prsten Zagrebačke županije, 25. travnja

U Krškom održano 2. Međunarodno natjecanje klarinetista

U samoborskom kinu održan tradicionalni koncert KUD-a Oštrc

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002