31.05.2010.

Prva večer na otvorenom 6. Jazz festivala u subotu na Trgu kralja Tomislava

Jazziralo se i plesalo uz latino zvuke

Prva večer na otvorenom 6. Jazz festivala u subotu na Trgu kralja Tomislava

Izlazak na otvoreno Jazz festivala Samobor, nakon tri vrhunske jazz večeri u caffeu Havana (dvije jazz i jedne blues večeri, da budemo precizniji) ponudio je u subotu, 29. svibnja, trostruku glazbenu poslasticu za sve okupljene na Trgu kralja Tomislava.

Počelo je u kasno poslijepodne domaćim glazbenim snagama, nastupom stalnih pratitelja samoborskog Jazz festivala, skupine Just The Pine koji su svoje glazbeno umijeće demonstrirali i večer prije u Havani. Pozornicu su potom preuzeli ponajbolji glazbenici s područja Kvarnera okupljeni u Denis Razz Quartet, predvođeni velikim hrvatskim alt saksofonistom i poznatim licem domaće jazz scene Denisom Razumovićem. Čak ni povremeni pljuskovi nisu umanjili guštanje u jazz repertoaru što su ga predstavili ovi vrsni izvođači, da bi večernje sate subotnjeg programa Jazz festivala preuzeli latino ritmovi uz Ricarda Luquea i La Sonora Tropical grupu. Riječ je o najnovijem Luqueovom projektu oko kojeg je okupljeno petnaestak vrhunskih glazbenika željnih oživljavanja ugođaja iz pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća, kada se latino scena počela stvarati pod okriljem njujorškog kluba Palladium. Uz mambo, salsu, bolero i ostale klasike latino glazbe, Luque i La Sonora Tropical uspjeli su i tradicionalno rezervirane Samoborce izmamiti i na plesni podij.

Završnica 6. Jazz festivala Samobor predviđena je programom na Trgu kralja Tomislava u nedjelju, za kada je predviđen nastup Dixieland ansambla Gradske glazbe Samobor u prijepodnevnom dijelu programa te od 18 sati Bruno Crnečki trija te Big Banda Gradske glazbe Samobor uz goste Jasnu Bilušić, Ines Tričković, Tomislava Golubana, Dadu Tanasića, Gorana Gračanina i druge.

K.S.

 
31.05.2010.

Oko svijeta za 2 godine, 8 mjeseci i 5 dana

Brazdom Jože Horvata

Oko svijeta za 2 godine, 8 mjeseci i 5 dana

Deset je godina trebalo Nenadu Vlahoviću, čovjeku bez ikakvog iskustva i u brodogradnji i u jedriličarstvu, da izgradi brod s kojim će oploviti svijet. Za samo putovanje utrošio je još 2 godine, 8 mjeseci i 5 dana i time postao drugi Hrvat koji je oplovio svijet sportsko-rekreacijskom jedrilicom. Baš kao i njegov prethodnik Joža Horvat, svoje je dogodovštine zabilježio u knjizi koja je predstavljena na posljednjem predavanju u okviru Avanturističkog mjeseca u Gradskoj knjižnici Samobor. Prvi dio trilogije "Zov dalekih obala – Jedrilicom oko svijeta" govori o samom početku velikog projekta, o rođenju ideje, o oplovljavanju svijeta, o teškoćama tijekom gradnje jedrilice i pripremama za put te donosi prvi dio dnevničkog zapisa s putovanja iz Zadra do Paname. U prvih 204 dana i noći putovanja oko svijeta Nenad Vlahović i posada Jamnice preplovili su oko 7500 nautičkih milja i pritom proživjeli razne avanture. Po struci inženjer strojarstva i reprezentativac bivše države u sportskom plesu, Nenad Vlahović ovim je ujedno želio dokazati i sebi i drugima da je sve moguće.

A nije uvijek bilo lako. Bilo je tu i gusara i oluja, koraljnih grebena i krokodila. No, sada kada je sve iza njega kaže kako bi bilo divno opet otići na putovanje oko svijeta, vidjeti sve te krasne zemlje i uživati u daljinama i netaknutoj prirodi te posebice u divnim i neiskvarenim ljudima koji su ga okruživali na brojnim stanicama njegova puta od Dalmacije preko Kariba, Australije pa sve do Tajlanda, Sudana, Grčke ...

M.K.

 
31.05.2010.

Tamburaško društvo Ferdo Livadić ponovno najbolje na festivalu u Osijeku

Bolje ne može - dobili maksimalnih 100 bodova

Tamburaško društvo Ferdo Livadić ponovno najbolje na festivalu u Osijeku

Samoborski "Ferdići" godinama su na festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku dizali ljestvicu i standard izvedbe, a posljednjih godina tek su desetinke stariji orkestar dijelile od maksimalnog broja bodova (prošle godine 99,32). No, ove godine i ta magična brojka 100 je srušena pa sad zaista možemo reći – bolje ne može!

Uz Zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića i maksimalan broj bodova za stariji orkestar, pod ravnanjem Anamarije Šimičić, u Samobor su stigle još dvije Zlatne plakete. Zaslužili su ih mlađi tamburaški orkestar pod ravnanjem Petre Vojvodić u juniorskoj konkurenciji te Siniša Leopold u kategoriji skladatelja.

Inače, ovogodišnji 33. Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe otvoren je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, otvorio ga je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, a naš je orkestar imao čast nastupiti u toj svečanosti otvorenja. Osim u Osijeku, natjecanja u kojima sudjeluju orkestri, dirigenti i skladatelji održavala su se u još sedam slavonskih gradova i mjesta te u mađarskom Pečuhu i vojvođanskom Somboru. Ove je godine natjecanje održano u ukupno pet kategorija.

Uz stariji orkestar u Osijeku je kao solist nastupio Miroslav Živković, a uz mlađi orkestar Dražen Kurilovčan. Ove tri zlatne plakete odlična su pozivnica svim zaljubljenicima ove glazbe i društva (kao i onima koji im žele čestitati) na Tamburašku noć koju TD Ferdo Livadić priprema 12. lipnja na glavnom samoborskom trgu.

M.Š.

 

Prva večer na otvorenom 6. Jazz festivala u subotu na Trgu kralja Tomislava

Oko svijeta za 2 godine, 8 mjeseci i 5 dana

Tamburaško društvo Ferdo Livadić ponovno najbolje na festivalu u Osijeku

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002