28.04.2010.

U knjižnici održan glazbeno-lutkarski performans Zlatka Turkovića 3+1 gratis

Kad se nađu Tom, Bob, Jimi i Očko

U knjižnici održan glazbeno-lutkarski performans Zlatka Turkovića 3+1 gratis

Glazbeno-lutkarski performans poznatog samoborskog umjetnika Zlatka Turkovića ponudio je okupljenima u Gradskoj knjižnici Samobor, u srijedu, 28. travnja, podsjećanje na vremena u kojima riječi konfekcija i glazba nisu bile tako često vezane jedna uz drugu kao danas.

Naime, pod nazivom 3+1 gratis Zlatko i Lu Turković posjetiteljima su predstavili koncertno izdanje lutkarskih inačica rock ikona: Toma Waitsa, Boba Dylana i Jimmija Hendrixa, a "gratis" sudionik performansa, Očko Čitaćirko (poznat mlađem auditoriju kroz plesno-lutkarsko-edukativni projekt Nede Marović Turković o kojem smo pisali u jednom od prethodnih brojeva Glasnika, op.n.), zorno je demonstrirao uživanje u nešto žešćim zvucima Metallice.

Tako je publika kroz gotovo jednosatni program mogla uživati ne samo u 3+1 protagonista na pozornici, nego je i performans ponudio 3+1 umjetničke vještine – vrhunsko umijeće izrade lutaka, vještinu animacije lutaka na sceni, glazbenu umjetnost i plesni pokret.

Glazbeno-lutkarski performans autora Zlatka Turkovića izveden je u produkciji Plesne grupe Burka.

K.S.

 
28.04.2010.

U Galeriji Prica postavljena izložba radova Marije Kondres

Čvvrsto komponirani Elementi

U Galeriji Prica postavljena izložba radova Marije Kondres

U samoborskoj Galeriji Prica u utorak, 27. travnja, otvorena je izložba radova slikarice Marije Kondres naziva Elementi. Prepoznatljiva kao autorica koja "u svom slikarstvu posvaja motiv, slikarski ga analizira i traži njegov sukus ljepote", kako stoji u predgovoru Nikoline Mahović, Kondres se u Samoboru predstavila svojim slikama u kojima prevladava slobodna gesta i izražajnost poteza.

- Kondres posjeduje izražajni osjećaj za čvrstu kompoziciju i za paletu ekspresivnih svojstava kojom ne apstrahira nego materijalizira stvarne oblike iz prirode i intimno poetsko iskustvo u cjelovitu sliku – stoji u predgovoru izložbi koja se može razgledati u maloj dvorani Galerije Prica do 9. svibnja.

Marija Dujmović Kondres studirala je na Corcoran School of Art, Washington DC, i na ALU u Sarajevu, gdje je diplomirala 1991. na Odsjeku slikarstva. Dobitnica je UNESCO Aschberg stipendije za slikarstvo 1996 godine. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u Hrvatskoj i BiH, a sudjelovala je i na više skupnih izložbi u Hrvatskoj, BiH i inozemstvu.

I.H.

 
28.04.2010.

Kviz znanja - Tajni dnevnik Adriana Molea

Pokazali znanje i snalažljivost

Kviz znanja - Tajni dnevnik Adriana Molea

Učenici sedmih razreda OŠ Milana Langa, OŠ Rude, OŠ Sveta Nedelja, OŠ Mihovila Šiloboda, OŠ Samobor i OŠ Bogumila Tonija, u pratnji svojih profesorica, odmjerili su znanje u poznavanju knjige Tajni dnevnik Adriana Molea.

Na Dječjem je odjelu Gradske knjižnice 23. travnja održan kviz u kojem su svi sudionici pokazali zavidno znanje, što i ne čudi, jer su vrlo ozbiljno shvatili svoj zadatak pa su knjigu pročitali nekoliko puta. Osim uobičajenih pitanja vezanih za događaje iz života Adriana Molea, natjecatelji su pokazali znanje i snalažljivost u igri asocijacija, prepoznavanju ulomaka iz različitih romana, prepoznavanju citata i nadopunjavanju stihova. Njihova je maštovitost također došla do izražaja pa su tako svoje odgovore slikovito predočili crtežima. Prostor knjižnice je za potrebe kviza pretvoren u tinejdžersku sobu, a kreativni je nered razveselio sve prisutne.

Pobjednici kviza bili su svi, a nagrađeni su pohvalnicom i knjigama. Zanimljivo druženje završeno je domjenkom i fotografiranjem za uspomenu.

B.M.

 
28.04.2010.

Plesna grupa Burka održala plesnu izvedbu iz ciklusa Plesopija

Plesopija – Prostor plesne kreativnosti

Plesna grupa Burka održala plesnu izvedbu iz ciklusa Plesopija

Uz obilježavanje međunarodnog Dana plesa samoborska Plesna grupa Burka voditeljice Nede Marović Turković priredila je zaljubljenicima u skladne pokrete dva plesna događaja od kojih je prvi održan u subotu, 24. travnja. U velikoj dvorani Out Fit centra tog je dana predstavljena Plesopija, izmaštana zemlja u kojoj je puno lijepog, dobrog i mogućeg, a najpoželjnija je aktivnost – ples.

Iako je Burkina Plesopija trenutno u podstanarskom statusu (idealno bi bilo, kažu, imati vlastiti prostor za realizaciju brojnih umjetničkih programa), ova je izvedba pokazala da ih to nije spriječilo u kvalitetnom radu s plesačkim skupinama. Najveći dio predstave odradila je najstarija grupa - Marina Antolović, Višnja Cvetković, Ana Matijaščić, Erica Oreški i Lu Turković, a nakon njih kratko su se predstavile i mlađe članice.

Kako je temeljna poruka i moto djelovanja Burke "vlastita kreativnost – najljepše provedeno vrijeme" te nudi ples kao način života i izraz osobnosti, tako je i u nazivu predstave Plesopija – Modus Vivendi – Prostor plesne kreativnosti sadržana i glavna tematska odrednica programa kojeg Burka realizira u 2010. godini. Oni koji su propustili prvo izdanje Plesopije mogu je doživjeti i u utorak, 27. travnja, u 16:30 u velikoj dvorani Out Fita.

K.S.

 
28.04.2010.

Uspješan samoborski nastup na Omiš Guitar Festu

Drugo mjesto za Martu Faullend Heferer

Uspješan samoborski nastup na Omiš Guitar Festu

Iako glazba nije sport, natjecanja i nadasve pripreme za njih danas su neizostavan dio obrazovanja svakog nadarenog učenika glazbene škole. Natjecanje je krajnji cilj u procesu koji višestruko podiže razinu motivacije. Ono je izazov za učenika i pedagoga. Sam čin natjecanja, bez obzira na ishod, veliko je sviračko iskustvo, a tijek priprema omogućava izvanredan napredak u umijeću sviranja.

Kako se državna natjecanja u nas za pojedini instrument odvijaju bijenalno, za mlade gitariste ova godina nije natjecateljska. No, za one najbolje i dalje ostaje prilika okušati se ove školske godine na nekom od priznatih međunarodnih natjecanja. Kod nas postoji nekoliko takvih natjecanja i mahom su novijeg datuma. Od ove godine jedno je od njih i Omiš Guitar Fest. Njegova je posebnost u izboru novih natjecateljskih disciplina, kao što su električna gitara i gitara s vokalom, te u pravilima nagrađivanja. Nagrade se često na glazbenim natjecanjima dodjeljuju prema broju osvojenih bodova, što daje mogućnost dodjeljivanja nekoliko prvih i drugih nagrada. Na ovom su se natjecanju nagrade dodijelile samo trima najboljima u svakoj kategoriji.

Jedna od njih bila je i Marta Faullend Heferer, učenica 5. razreda Osnovne glazbene škole Ferdo Livadić. Nakon prošlogodišnjih sjajnih natjecateljskih uspjeha (osvojene tri apsolutne prve nagrade), Marta je u Omišu bila jedna od favorita u kategoriji do 12 godina. Svojim je sviranjem to i potvrdila te je nastup završila kao drugoplasirana, osvojivši drugu nagradu stručnog žirija. Napomenimo da je druga starosna kategorija u kojoj je Marta nastupila bila i najbrojnija (28 natjecatelja). Natjecanje je obuhvatilo kandidate iz 7 zemalja te s pravom nosi naziv međunarodnog natjecanja.

Sam Grad Omiš i šira splitska regija poznati su po odličnim mladim gitaristima i gitarističkim pedagozima. Ako tome pridodamo poetično mediteransko okruženje, ne treba dvojiti da će festival u nastupajućim godinama opstati te da će ga i naši mladi gitaristi rado pohoditi.

Ivica Horvat

 

U knjižnici održan glazbeno-lutkarski performans Zlatka Turkovića 3+1 gratis

U Galeriji Prica postavljena izložba radova Marije Kondres

Kviz znanja - Tajni dnevnik Adriana Molea

Plesna grupa Burka održala plesnu izvedbu iz ciklusa Plesopija

Uspješan samoborski nastup na Omiš Guitar Festu

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002