07.05.2010.

Predstava Amaterskog kazališta KUD-a Rakov Potok

U društvu s Reljom Bašićem

Predstava Amaterskog kazališta KUD-a Rakov Potok

Kulturno-umjetničko društvo Rakov Potok sa svojim je Amaterskim kazalištem Feniks i njegovim premijernim izvođenjem komedije Gospon lovac, francuskog komediografa Georgesa Feydeaua, još jednom skrenulo pozornost na svoje djelovanje. Osnovano prije nepunih godinu dana i vođeno nekolicinom entuzijasta, hrabro i polako niže događanja vrijedna naše pažnje. Posebno, svakako, treba istaknuti voditeljicu glumaca amatera Andreju Grubiša, koja s velikom ljubavi i neumornim radom njeguje kazališni izričaj i stvara kazališnu klimu, koja nimalo ne zaostaje za onom u našoj metropoli.

Dvorana društvenog doma Rakov Potok bila je 8. svibnja premala da primi sve one koji su željeli s nama podijeliti radost i važnost ovog događanja. Bila nam je velika čast i posebno zadovoljstvo na premijeri pozdraviti legendu našeg glumišta, gospodina Relju Bašića, čije se uloge Fellera mi stariji još uvijek dobro sjećamo. Za očekivati su na jesen novi izazovi koji stoje pred ovim kazalištem i mladom udrugom, no oni će biti samo pokretačka snaga za ostvarenja s kojima ćemo se sigurno još dugo susretati.

K.J.

 
07.05.2010.

Filip Merčep izborio finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika

Među sedmero odabranih

Filip Merčep izborio finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika

- Filip Merčep je u finalu - javila nam je radosnu vijest Renata Glojnarić po završetku drugog polufinala 15. eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika u Beču. Tako je hrvatski predstavnik, marimbist iz Samobora, ušao u odabrano društvo s još šestero mladih glazbenika koji će 14. svibnja svirati u finalu na trgu ispred bečke gradske vijećnice.

Koliko je natjecanje važno za mlade glazbenike dovoljno govori podatak da finale samo u Beču prati 45 000 gledatelja, a onda tu treba dodati i gledatelje 75 članica Europske unije radiotelevizija. Nastupajući na ovom natjecanju svoj put prema slavi izborili su, primjerice, Ivo Pogorelić, Julian Rachlin i Monika Leskovar.

Podsjećamo, u razgovoru za Glasnik Filip Merčep je rekao kako mu je želja upisati Muzičku akademiju u Zagrebu i promovirati marimbu kao solistički instrument.

U polufinalu je, među ostalim, svirao i skladbu hrvatske skladateljice Ivane Bilić Tafate, varijacije na folklornu temu, jer je, kako je istaknuo, htio svim gledateljima približiti hrvatsku kulturu. Dakle, 14. svibnja ćemo s nestrpljenjem pratiti finale iz Beča.

M.Š.

 
07.05.2010.

U Foto Langu postavljena zbirka fotografija Vladimira Tkalčića

Zaboravite tehniku – mislite o poruci

U Foto Langu postavljena zbirka fotografija Vladimira Tkalčića

Fotografije predmeta iz Kaptolske riznice u Zagrebu što ih je tijekom 1912. i 1913. godine napravio Vladimir Tkalčić, od nedjelje, 9. svibnja, razgledati se mogu u prostorima Foto galerije Fang u Langovoj 15. Predstavljen je rijetko viđen dokumentarni materijal kulturne baštine, ali jednako tako i vrijedan segment fotografske baštine, čiji su originalni stakleni negativi pohranjeni u Upravi za kulturni razvitak Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

- Optička preciznost, oštrina, odnosi svjetla i sjene, tonski valeri, sve to ukazuje kako je Vladimir Tkalčić prije stotinu godina znao objekt snimanja fotografski gledati, t.j. znao je razliku između onog što promatra i onog što će biti predstavljeno na slici. Jest da je tada svrha snimanja bila dokumentacija dragocjenih predmeta pohranjenih u Kaptolskoj riznici, ali danas je taj nekadašnji prioritet potisnut u strogo znanstvene krugove, a sve je više vidljiv značaj tih fotografija u kontekstu analogno-digitalne dileme, koja sve više i više opsjeda fotografe danas. Vladimir Tkalčić nije tada, naravno, mogao znati za današnje dileme, ali je iz svog vremena poslao jasnu poruku o tome kako stvaranje slika nije u tehnici i tehnologiji medija, već prije svega u oku, znanju i duši. Želi se reći: zaboravite tehniku i sredstva – mislite o poruci – napisao je u predgovoru izložbe Želimir Koščević.

Izvor građe za izložbu Vladimira Tkalčića Kaptolska riznica bilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a u Samoboru se može razgledati do 6. lipnja, subotom i nedjeljom od 11 do 13 i od 16 do 19 sati ili po dogovoru na 091/730-0485.

I naredna izložba u Foto galeriji Lang ostaje u sferi staklenih negativa, jer će u nedjelju, 27. srpnja, biti održana javna demostracija stereofotografija Franje Bahovca iz zbirke Josipa Horvata.

K.S.

O autoru

Vladimir Tkalčić (Zagreb, 1883.–1971.) povjesničar umjetnosti, etnolog i muzeolog te dugogodišnji direktor zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (1933.–1952.), bio je na početku svoje profesionalne karijere izuzetan fotograf. Njegovoj profesionalnoj karijeri posvećen je Tkalčićev Zbornik što ga je 1955. objavio zagrebački Muzej za umjetnost i obrt. U svojstvu konzervatora radio je na očuvanju kulturne baštine, posebno u okviru Zemaljskog povjerenstva za čuvanje umjetničkih i povijesnih spomenika u Hrvatskoj i Slavoniji, kada i snima predmete i relikvije u riznici zagrebačke Katedrale.

 
07.05.2010.

HPD Jeka organizira AUDICIJU

Dođite pjevati u ugodnom društvu!

HPD Jeka poziva sve zainteresirane za zborsko pjevanje na audiciju u HPD Jeka, u prostorije na Trgu Matice hrvatske 5 u Samoboru, utorkom i četvrtkom u 17,20 sati.

Naredni nastupi Jeke

- 06. lipnja - franjevačka Crkva Uznesenja bl. djevice Marije u Samoboru; Ariel Ramirez: Misa Criolla (misa po argentinskom folkloru) u suradnji sa glazbenom školom Ferdo Livadić

- 12. lipnja - HGZ Zagreb – 3. Međunarodni glazbeni memorijalni susret zborova "E. Cossetto"

- 13. lipnja – Susret pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Zagrebačke županije u Zaprešiću

- 27. lipnja - Gostovanje u Našicama

M. Rafaj

 

Predstava Amaterskog kazališta KUD-a Rakov Potok

Filip Merčep izborio finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika

U Foto Langu postavljena zbirka fotografija Vladimira Tkalčića

HPD Jeka organizira AUDICIJU

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002