01.06.2010.

FA Mladost i FA Bitola predstavili samoborskoj publici bogatstvo hrvatskog i makedonskog folklora

Rasplesani Samoborci i vatreni Makedonci

FA Mladost i FA Bitola predstavili samoborskoj publici bogatstvo hrvatskog i makedonskog folklora

Folklorni ansambl Mladost svim je poklonicima tradicijskih oblika glazbe i plesa ponudio nesvakidašnje putovanje kroz bogatu riznicu hrvatskog, ali i makedonskog folklora. Ovo potonje zaslugom njihovih gostiju iz Bitole, koji su se predstavili u samoborskoj kino dvorani u ponedjeljak, 31. svibnja, na koncertu naziva Birajmo si frajlicu, dok je gledatelje kroz folklor kontinentalnog dijela Hrvatske povela sigurna ruka obitelji Pogrmilović (Ivančica kao umjetnička voditeljica i koreograf, Bojan kao glazbeni voditelj, a Jana kao asistentica voditelja).

Hrvatsko-makedonsko druženje otvorile su pjesme i plesovi Donje Letine naziva Lepa ti je v’ onom dolu trava, da bi uslijedio posjet Slavoniji kroz dječje igre, pjesme i plesove Oj, igrišće plandovišće. Folkloren ansambl Bitola pljesak publike zaslužio je pak plesovima prespanskog područja iz Egejske Makedonije. Prikazanjem male zagorske svadbe Slaviček se ženil i spletom plesova Istočne Makedonije okončan je prvi dio programa, a u istom rasporedu nastavilo se i nakon stanke – red folklora iz Bilogore, Međimurja, Podravine i Baranje isprepleten je južnjački obojenim plesovima Egejske Makedonije i bitolskog kraja koje je priredila voditeljica makedonskog ansambla Aleksandra Nikolovska. Treba spomenuti kako je uz obitelj Pogrmilović koreografski dio posla među članovima FA Mladost odradila i Jasenka Blažeković te da je za glazbene obrade zaslužan Dražen Varga.

Prema najavama, folklorno druženje s gostima iz Bitole u Samoboru će biti nastavljeno i u četvrtak, kad bi uz goste iz Makedonije na Trgu kralja Tomislava trebali nastupiti i FA Mladost te KUD Oštrc. Jednosatni poklon koncert Samoborcima trebao bi se održati na Tijelovo s početkom u 11 sati.

K.S.

 
01.06.2010.

Nedjeljnim koncertima na Trgu kralja Tomislava završen 6. Jazz festival Samobor 2010.

Istinsko guštanje u jazzu

Nedjeljnim koncertima na Trgu kralja Tomislava završen 6. Jazz festival Samobor 2010.

Završni dan ovogodišnjeg Jazz festivala u organizaciji Gradske glazbe Samobor počeo je prijepodnevnom uvertirom njihovog Dixieland ansambla, svojvrsnim glazbenim pozivom svima onima koji su ispijali svoju nedjeljnu kavicu na Trgu kralja Tomislava da dođu i na veliku večernju završnicu festivala. U međuvremenu, prije glazbenog finala, prostor na trgu iskoristili su samoborski frizeri i kozmetičari, nastavljajući tako prošle godine započetu suradnju Jazz festivala i Udruženja obrtnika kroz performans Jazz note u kosi.

Poslijepodnevni glazbeni dio programa otvorio je Bruno Crnečki trio. Zagrebačko-zaprešićka skupina sastavljena od vrsnih jazz gitarista, Brune Crnečkog na solo gitari, Igora Horvata na ritam gitari i Hrvoja Kosovca na bas gitari i ovaj je put oduševila okupljene jednako ležernošću i neposrednim pristupom kao i vrhunskom izvedbom. U to se nije ni sumnjalo, jer ipak se radi o trojcu koji zajedno nastupa desetak godina, a svojedobno su nagrađeni i strukovnim priznanjem Nove nade jazza. Doduše, bilo je to još 2002. godine, a koliko su u međuvremenu sazreli mogla se uvjeriti i publika samoborskog Jazz festivala.

Sama završnica prošla je pak u znaku domaćina, Big Banda Gradske glazbe Samobor, predvođene Robertom Polgarom i njihovim gostima. Gostujući segment otvorio je Dado Tanasić, stalni vokalni pratitelj Gradske glazbe, da bi potom pozornicu prepustio ljupkoj Dubrovčanki Ines Tričković, kojoj je ovo bio drugi samoborski nastup u samo nekoliko dana i u kojem se još jednom potvrdila kao vrsni izvođač. Samoborske boje potom je branio Goran Gračanin, da bi "pozdrave iz Zagorja" samoborskoj publici kroz svoju usnu harmoniku uputio Zabočanin Tomo Goluban, jedan od najkvalitetnijih svjetskih svirača usne harmonike i jedini koji je do sad uspješno spojio zvuk delte Mississipija i zagorskih brega sa svojim Little Pigeon's Forhill Blues. Veliko finale večeri i završni nastup 6. Jazz festivala bio je nastup pjevačice i glumice Jasne Bilušić uz Big Band Gradske glazbe Samobor. Vrhunski glas i strast u pjevanju i za pjevanje koje u svakom svojem nastupu Jasna Bilušić iskazuje te njeno i Big Bandovo istinsko guštanje u glazbi došli su na kraju kao šlag na sjajnu jazz tortu što su je za ovu godinu osmislili organizatori iz Gradske glazbe Samobor. Ali, kao u svakoj dobroj ponudi, ni to još nije sve – neočekivano su se pred pozoricom pojavile i Samoborske mažoretkinje te svojim kratkim nastupom označile sam kraj 6. izdanja samoborskog Jazz festivala.

K.S.

 

FA Mladost i FA Bitola predstavili samoborskoj publici bogatstvo hrvatskog i makedonskog folklora

Nedjeljnim koncertima na Trgu kralja Tomislava završen 6. Jazz festival Samobor 2010.

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002