25.03.2010.

TD Ferdo Livadić i Hrvatski sabor kulture u Samoboru organizirali seminar za voditelje hrvatskih tamburaških orkestara

Hrvatska ujedinjena tamburom

TD Ferdo Livadić i Hrvatski sabor kulture u Samoboru organizirali seminar za voditelje hrvatskih tamburaških orkestara

Odlična suradnja Tamburaškog društva Ferdo Livadić i Hrvatskog sabora kulture svake se godine potvrđuje i kroz održavanje seminara HSK-a namijenjenog voditeljima amaterskih koncertantnih tamburaških orkestara u Samoboru. Tako je i ovaj put, 20. i 21. ožujka u prostorijama TD Ferdo Livadić, održan seminar koji je okupio voditelje tamburaških ansambala iz čitave Hrvatske.

Osim što su ugošćeni u prostorijama samoborskog tamburaškog društva, polaznici su imali priliku i odraditi praktični dio seminara u suradnji s Mlađim tamburaškim orkestrom TD Ferdo Livadić. Poveznica s "Ferdićima" je i u osobi Siniše Leopolda, nekadašnjeg dugogodišnjeg voditelja samoborskih tamburaških orkestara, koji je vodio teoretski i praktični dio seminara.

Jedanaest polaznika je sa Sinišom Leoplodom prošlo osnove dirigiranja i vođenja tamburaškog orkestra kroz upoznavanje s dinamikom, akcentima, agogikom i artikulacijom, te općom i glazbenom disciplinom, balansom orkestra i svim ostalim vještinama koje su potrebne da bi se vođenje orkestra diglo na višu razinu. Praktičan rad s orkestrom ponudio je pak polaznicima dirigiranje partitura skladbi Bradića, Šimunacija, Doličkog i Kabilja pred Mlađim tamburaškim orkestrom TD Ferdo Livadić.

Stručni suradnik za glazbenu kulturu Hrvatskog sabora kulture i odnedavno tajnik ove ustanove Dražen Jelavić rekao nam je kako je prvi takav seminar u Samoboru održan još 2005. godine te da ga prati i Ministarstvo kulture.

- Kako HSK djeluje prvenstveno radi unapređenja kulturnog amaterizma, tako je i ovaj seminar jedan od oblika podizanja razine amaterizma kroz stručno osposobljavanje voditelja tamburaških orkestara. Prvi cilj je učenje, a kroz stručno osposobljene voditelje onda dolazi i do kvalitetnijeg rada u orkestrima – pojasnio je ideju iza seminara Dražen Jelavić.

K.S.

Tambura se i na moru

Svoje umijeće vođenja tamburaških ansambala ovom prilikom su u Samoboru usavršavali voditelji jedanaest orkestara iz čitave Hrvatske. Posebnu pozornost izazvala je Željka Crnić iz KUD-a Dr. Antun Barac iz Grižana nedaleko Crikvenice, čime se potvrdilo da je razmišljanje o tamburi kao predstavniku narodne glazbe kontinentalne Hrvatske potrebno korigirati. Tu su još bili i Sandra Želježnjak (Karlovački tamburaški orkestar), Valentino Škvorc (TO KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica), Nenad Dan Kozig (TO OGŠ Zlatka Grgoševića, Sesvete), Igor Mikuš (KUD Laz, Laz Bistrički), Ivica Kovačić (FA I.G. Kovačić, Sisak), Robert Štorga (TO OGŠ Ivan Padovec, Novi Marof), Čedomir Miličević (TO KUD-a Ključ, Ozalj), Kristijan Vukojević (KUD Klek, Ogulin), Tibor Bün (Tamburaški orkestar KUD-a Varteks, Varaždin) te Ivanka Šerbek (HKUD Prigorec, Zagreb).

 

TD Ferdo Livadić i Hrvatski sabor kulture u Samoboru organizirali seminar za voditelje hrvatskih tamburaških orkestara

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002