25.01.2010.

Foto galerija Lang predstavlja se izložbama u Ljubljani i Banja Luci

Za regionalne fotosladokusce

Foto galerija Lang predstavlja se izložbama u Ljubljani i Banja Luci

Foto Galerija Lang i u 2010. godini nastavlja svoj vanjski program. Ovaj puta time su profitirali zaljubljenici u fotografiju u Ljubljani i Banja Luci. Naime, vrijedna ekipa samoborske galerije predstavlja se od srijede, 20. siječnja, u Cankarjevom domu u Maloj galeriji u Ljubljani izložbom Petra Dabca. Tako se u glavnom gradu Slovenije mogu razgledati ciklusi Džabe si krečio, Pisma Maji i Buffet MK. Izložba u Ljubljani otvorena je do 17. veljače.

U susjednoj Bosni i Hercegovini Foto galerija Lang gostuje pak s izložbom Godine neorealizma, koja zainteresiranima pruža uvid u smjernice talijanske fotografije u razdoblju od 1945. do 1965 godine. Izložba je otvorena u Muzeju savremene umetnosti u Banja Luci i to do kraja siječnja.

Što se tiče redovnih izložbenih aktivnosti Foto galerije Lang u Samoboru, novo otvorenje predviđeno je za nedjelju, 31. siječnja. U Langovoj 5, točno u podne, bit će predstavljeni Autoportreti autora Silvestra Kolbasa.

I.H.

 
25.01.2010.

Alisa u Zemlji čudesa ilustratora Zdenka Bašića predstavljena u samoborskoj knjižnici

Novo Alisino ruho za nove generacije

Alisa u Zemlji čudesa ilustratora Zdenka Bašića predstavljena u samoborskoj knjižnici

Klasik Lewisa Carrolla o djevojčici Alisi i njezinim dogodovštinama u Zemlji čudesa ove je godine ponovno aktualiziran kroz iščekivanje filmske ekranizacije redatelja Tima Burtona, ali i kroz izdavački poduhvat u kojem glavnu ulogu ima mladi domaći umjetnik Zdenko Bašić. Ovaj višestruko nagrađivani ilustrator i animator iz Bestovja, o kojem smo već u nekoliko navrata pisali u Glasniku, ovaj će puta najmlađe čitatelje razveseliti, začuditi i zaintrigirati luksuzno i maštovito opremljenom slikovnicom koja će obići svijet. Naime, Alisa u zemlji čudesa izaći će u Velikoj Britaniji u izdanju glasovitog Carltona, u SAD-u će biti predstavljena usporedo s izlaskom Burtonovog filma, a u Hrvatskoj ovih dana traje promocija ovog izdanja u aranžmanu zagrebačke Planetopije.

Među prvima koji su imali priliku upoznati se s maštovitim ilustracijama Zdenka Bašića bili su učenici trećih razreda Osnovne škole Sveta Nedelja, koji su u ponedjeljak, 25. siječnja, uživali u prezentaciji knjige na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor. Kroz fantastičnu priču okupljene je provela urednica Planetopije Nataša Ozmec, a autor ilustracija spremno je demonstrirao izazove koje je priredio svima koji nabave ovo krasno izdanje. U svom prepoznatljivom stilu, Bašić je dao oduška fascinaciji iz dječjih dana pričom o Alisi, pa je ilustracije obogatio trikovima i zagonetkama, raznim dodacima koji omogućuju svima da iz prve ruke iskuse začudnost svijeta u kojem se silom prilika našla Carrollova junakinja. U posebnom likovnom izričaju tako se spajaju fotografije, lutke, crteži i 3D likovi, nastali uz svesrdnu asistenciju Bašićevog kolege s prijašnjih projekata Manuela Šumberca.

Kako se dalo zaključiti iz pozitivnih reakcija djece u knjižnici, Ludi Klobučar, Bijeli Zec, Cerigradska Mačka, Kraljica Srca i ostali nevjerojatni likovi i ovim su izdanjem oduševili pa je za očekivati da će i novi naraštaj malih čitatelja pronaći dobru zabavu, a poneki možda i inspiraciju da se i sami zapute u kreativne vode. Inače, izložba ilustracija iz Alise može se razgledati u izlozima Dječjeg odjela knjižnice do 5. veljače.

K.S.

O autoru

Zdenko Bašić nagrađivani je mladi ilustrator koji surađuje s najuglednijim domaćim i inozemnim izdavačima. Nagrađen je Kiklopom i Ovcom u kutiji 2006. godine kao ilustrator najbolje slikovnice (Priča o čokoladi), a 2008. godine dobitnik je i nagrade Grigor Vitez za najbolje likovno ostvarenje u knjigama za djecu (Priče iz davnina i Novela od Stanca). Prošle godine od ULUPUH-a je nagrađen kao najbolji mladi umjetnik.

Zasluga je to ne samo kvalitetnog ilustratorskog rada, nego i činjenice da je prošle godine završio i Gulivera, koji je prvi animirani film diplomiranog animatora sa zagrebačkog studija animacije. Paralelno s Guliverom radio je i na Alisi u zemlji čudesa, a ove godine oduševio je i zaljubljenike u glazbu radom na animiranom spotu za Gibonnijevu pjesmu Žeđam.

 

Foto galerija Lang predstavlja se izložbama u Ljubljani i Banja Luci

Alisa u Zemlji čudesa ilustratora Zdenka Bašića predstavljena u samoborskoj knjižnici

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002