21.06.2010.

Pjesnikinje i pjesnici ponovno se okupili na Ljubičinom grobu

Rekordan broj pjesama

Pjesnikinje i pjesnici ponovno se okupili na Ljubičinom grobu

Po 21. put pjesnici su u našem gradu odali štovanje ljubavnim stihovima Stanka Vraza upućenima Ljubici, tj. Julijani Cantilly, i to na njihov način – čitanjem svojih stihova ljubavne tematike. Ovogodišnji susreti imalu su tu posebnost što se slavi i 200. godišnjica rođenja Stanka Vraza pa su pjesnici, gosti i domaćini susreta okupili su kod njegove biste uz Samoborski muzej, a vijenac su položili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić i pjesnikinja Ljerka Car Matutinović. Nakon toga nazočni su se uputili u Muzej, gdje su ih pozdravili Hrvoje Frankić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ana-Marija Crnojević i ravnatelj Muzeja Miroslav Milonjić, da bi potom pozdrave svim pjesnicima i gostima uputio i predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović, koji je govorio liku i djelu Stanka Vraza.

Prije toga pjesnici su održali i tradiciju okupljanja i polaganja ruža na Ljubičin grob, kraj župne crkve svete Anastazije, gdje im je voditeljica susreta Vesna Burić rekla da je prošlo točno 100 godina otkad je postavljen spomenik Ljubici Julijani Cantilly. Vijenac su na njen grob položili u ime organizatora Društva hrvatskih književnika i POU Samobor Borben Vladović i Ana-Marija Crnojević te savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić. Ove je godine pjesnike dočekala i novouređena staza uz crkvu u Prolazu hrvatskih pjesnika, po kojoj su se pjesnici uputili do ploče gdje je uklesan stih najstarijeg sudionika prošlogodišnjih susreta Josipa Palade.

Vrijeme baš nije služilo organizatore pa su morali promijeniti plan i tradicionalno čitanje pjesama iz parka kod Muzeja prebaciti u Galeriju Prica. Većina pjesnika vjerna je ovim pjesničkim susretima, a ima i onih koji dolaze po prvi put na ovo druženje i zidanje novih prijateljstava. Dokaz tome je što iz godine u godinu u Samobor dolazi sve veći broj pjesnika. Voditelj susreta u Galeriji Prica mogao je s radošću istaknuti da je ove godine svoje stihove predalo rekordnih 57 pjesnikinja i pjesnika. Nakon što su pročitali svoje pjesme, svatko je kao suvenir dobio ljubičasto licitarsko srce sa stihovima Stanka Vraza, te jubilarnu 20. zbirku prošlogodišnjih stihova, za koju je predgovor napisala jedna od najvjernijih sudionica susreta Ljerka Car Matutinović. U Galeriji Prica ovaj festival ljubavne poezije dodatno je uljepšao i nastup Petrita Çekua, mladog virtuoza na gitari, kojeg sa Samoborom veže pobjeda na drugom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić na Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Organizatori ističu kako su vrlo sretni što pjesnici rado dolaze u Samobor, još od 1990. kada ih je na susret pozvao Josip Prudeus. I nakon ovogodišnje Ljubice održane 19. lipnja bit će tiskana zbirka sa svim pročitanim pjesmama i uručena sudionicima na sljedećem 22. susretu.

M.Š.

 
21.06.2010.

Odabrani kandidati za natjecanje mladih glazbenika na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Devetero u borbi za nagradu Ferdo Livadić

Uvertira u 35. izdanje Samoborske glazbene jeseni bit će 7. međunarodno natjecanje mladih glazbenika za nagradu Ferdo Livadić. Devetero mladih glazbenih umjetnika nastupit će od 20. do 22. rujna u Galeriji Prica, da bi 23. rujna u franjevačkoj crkvi bile uručene nagrade najboljima za ukupnu izvedbu i za izvedbu djela hrvatskog autora. Na natječaj, koji je bio raspisan do 1. lipnja, pristigla je 21 prijava pa je prosudbena komisija (Krešimir Seletković - skladatelj, Branimir Pofuk - glazbeni publicist, Ivana Kocelj -muzikologinja, Zlatko Madžar - glazbeni publicist i Vladimir Kranjčević – dirigent) imala taj težak zadatak odabrati ovogodišnje natjecatelje. Odlučili su da će se samoborskoj publici i glazbenim stručnjacima predstaviti Marijan Đuzel (klavir), Katarina Javora (orgulje), Kvartet Klang (klaviri i udaraljke), Alja Mandić (violončelo), Lovro Merčep (saksofon), Josip Nemet (harmonika), Silvio Richter (violina), Alenka Šoštarić (flauta) i Nika Tkalec (klavir).

Ukupni fond nagrada kao i prijašnjih godina iznosi 25.000 kuna, a osiguravaju ih Hypo banka (15.000 kn za ukupni nastup) i Grad Samobor (10.000 kn za izvedbu djela hrvatskog autora). Uz to, ukupnom pobjedniku organizator (Pučko otvoreno učilište) daruje novu skladbu za solo instrument i komorni orkestar, a za njeno skladanje zadužen je ovaj puta Berislav Šipuš. Praizvedba će biti u sklopu 36. Samoborske glazbene jeseni, a pobjednik osigurava i nastup uz Ansambl Cantus u Lisinskom.

Inače, do 10. rujna primaju se prijave za Marimba week, majstorsku radionicu Ivane Bilić, na kojoj će, uz nju, sudjelovati Dane M. Richeson (SAD) i Pius Cheung (Kina, Kanada). Samoborska glazbena jesen ponudit će, kao i obično, vrhunske glazbene užitke te nekoliko iznenađenja, među kojima možemo ubrojiti i suradnju s Varaždinskim baroknim večerima. O tome više uskoro.

Mato Šipuš

 
21.06.2010.

Ove se godine obilježava 200. godišnjica rođenja Stanka Vraza

Pjesnik koji povezuje Hrvatsku i Sloveniju

Ove se godine obilježava 200. godišnjica rođenja Stanka Vraza

Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba odlučilo je obilježiti 200. godišnjicu rođenja hrvatskog i slovenskog književnika Stanka Vraza pa je 15. lipnja, uoči same obljetnice, položen vijenac ispred Vrazove biste kod Samoborskog muzeja (Stanko Vraz, pravim imenom Jakob Frass, rođen je 30. lipnja 1810. u Cerovcu u Sloveniji).

Vijenac je položio predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba Darko Šonc, koji je tom prigodom istaknuo da je Vraz osoba koja povezuje dvije zemlje te da je zastupao ideje Ilirskog pokreta. Šonc je zahvalio i svim sudionicima programa, a u njegovoj pratnji bili su tajnica Vijeća Agata Klinar Medaković i ostali članovi. U ime Grada Samobora pozdravio ih je i zaželio im dobrodošlicu zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić. O vezi Stanka Vraza i Samobora, tj. o Vrazu i njegovoj muzi Julijani Cantily, kojoj je posvetio svoju zbirku Đulabije, kratko je govorio ravnatelj Samoborskog muzeja Miroslav Milonjić, koji je okupljene pozvao i na tradicionalno okupljanje pjesnika na Ljubičinom grobu, tj. na manifestaciju Vrazova Ljubica, koja će ove godine po 21. put biti održana u subotu, 19. lipnja.

Umjetničkoj noti obilježbe pridonijele su studentice Katedre za slovenski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu koje su čitale Vrazove pjesme. O Vrazovu stvaralaštvu govorila je asistentica na Katedri Ivana Latković, koja je rekla da je on odličan primjer uspostavljanja mostova, jer je pisao i na slovenskom i na hrvatskom jeziku. U Sloveniji je vodio polemiku s Francom Prešernom koje narječje preferirati te o ideji ilirizma i književnosti tzv. malih naroda. Zaključila je da Vraz nije toliko oduzeo slovenskoj književnosti koliko je hrvatskoj dao. Bio je urednikom Danice, a objavio je Đulabije, Glasi iz dubrave žeravinske, Gusle i tambura te Narodne pjesni ilirske.

M.Š.

 
21.06.2010.

Amatersko kazalište Feniks KUD-a Rakov Potok gostovalo u Brdovcu

Početak nove suradnje

Amatersko kazalište Feniks KUD-a Rakov Potok gostovalo u Brdovcu

Amatersko kazalište Feniks KUD-a Rakov Potok gostovalo je 12. lipnja u Brdovcu na poziv da se pridruži proslavi dana te općine i sudjeluje u tom, za njih, radosnom događanju. Članovi KUD-a i Amaterskog kazališta zahvalili su na gostoprimstvu, istaknuvši da ovaj posjet smatraju početkom prijateljstva dva mjesta te kako očekuju da će svako novo druženje i budući susreti omogućiti da se još bolje upoznaju.

I.H.

 

Pjesnikinje i pjesnici ponovno se okupili na Ljubičinom grobu

Odabrani kandidati za natjecanje mladih glazbenika na Samoborskoj glazbenoj jeseni

Ove se godine obilježava 200. godišnjica rođenja Stanka Vraza

Amatersko kazalište Feniks KUD-a Rakov Potok gostovalo u Brdovcu

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002