23.08.2010.

Završava natječaj Samobor u objektivu Kluba učenika i studenata Grada Samobora

Otvorenje izložbe 2. rujna

Završava natječaj Samobor u objektivu Kluba učenika i studenata Grada Samobora

Klub učenika i studenata Grada Samobora 1. svibnja krenuo je s projektom Samobor u objektivu, s ciljem poticanja mladih fotografa (od 15 do 30 godina), na stvaranje što boljih fotografija Grada.

Natječaj je traje još do 28. kolovoza, a na njemu mogu sudjelovati svi zainteresirani, i profesionalci i amateri. Svoje radove u digitalnom obliku treba poslati na e-mail kuis.samobor@gmail.com, prije slanja treba ih preimenovati da sadrze ime i prezime autora, a u poruci treba poslati i osobne podatke (ime i prezime, adresa, kontakt i godina rođenja). Fotografije ne smiju biti ranije objavljivane. Svrha je prikupljanje kvalitetnih foto uradaka, koji će kasnije biti iskorišteni za promociju Samobora.

Pristigle fotografije bit će ocijenjene, a za tri najbolje osigurane su i novčane nagrade. Sve fotografije moći će se pogledati na izložbi u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Klub učenika i studenata otvorenje je zakazao u četvrtak, 2. rujna, u 20 sati, a izložba će biti otvorena do 9. rujna.

M.Š.

 
23.08.2010.

Samoborska predstava na varaždinskom Špancirfestu

Stvorena dobra atmosfera

Samoborska predstava na varaždinskom Špancirfestu

Nakon što je predstavljena Samoborcima i na nekoliko festivala, predstava 3+1 gratis Zlatka Turkovića, u produkciji Plesne skupine Burka, proteklog je vikenda (22. kolovoza) igrana i na Špancirfestu u Varaždinu. Iako je vladala uobičajena gužba, posjetitelji su u velikom broju zastali da bi pogledali predstavu, stvorivši i odličnu atmosferu.

Za one koji su propustili sve dosadašnje izvedbe, mogu iskoristiti novu prigodu pogledati ovaj glazbeno – scenski performans. Naime, već u subotu (28. kolovoza) u 11 sati predstava igra na Cvjetnom trgu u Zagrebu, na otvaranju 43. PIF-a (Međunarodnog festivala kazališta lutaka).

I.H.

 
23.08.2010.

Bliži se 35. izdanje Samoborske glazbene jeseni

Barokne poslastice i poetska nadahnuća

Bliži se 35. izdanje Samoborske glazbene jeseni

Već smo na našim stranicama objavili informaciju da će ove godine Samoborska glazbena jesen i Varaždinske barokne večeri ići ruku pod ruku. Što to znači i kako je došlo do suradnje na početku nam pojašnjava umjetnički ravnatelj samoborskog glazbenog festivala Goran Merčep.

- Mi svi osjećamo recesiju i ona je neminovnost od koje ne mogu pobjeći ni organizatrori kulturnih priredaba. To je bio jedan element u toj našoj suradnji, koji se nadovezao i na drugi, još važniji, a to je suradnja pri sastavljanju programskog koncepta pri čemu pojedinačno, zbog skupoće, ne bismo mogli doći do pojedinog izvođača. U ovoj suradnji dobili smo vrhunske koncerte i mogućnost predstavljanja samoborskoj publici zaista fanstastičnih izvođača i večeri koje nas manje financijski opterećuju.

- Zapravo nam se čini i logičniji put povezivanja i suradnje nego pošto–poto stvaranja konkurencije.

- Apsolutna je istina da festivali međusobno trebaju surađivati. On što je, recimo, na prvi pogled mana ova dva festivala je da se oni događaju istovremeno i da je varaždinski festival specijaliziran za baroknu glazbu, dok mi to nismo. Međutim, mi smo te činjenice preokrenuli u obostranu korist. Ako festivali idu u isto vrijeme i ako Varaždinci pozivaju vrhunske barokne glazbenike, nema razloga da se oni ne predstave i u Samoboru, jer znate i sami da je i u prethodnim godinama na Samoborskoj glazbenoj jeseni bilo nastupa vrhunskih glazbenika barokne glazbe i da je barok sam po sebi sve zanimljiviji. Stoga je logičan bio slijed da ćemo se dogovoriti o suradnji i zajedničkom pozivanju izvođača. No, važno je naglasiti da će oni izvoditi različite programe u Varaždinu i Samoboru, tako da zainteresirana publika praktički jednu večer može biti u jednom gradu, a drugu u drugom jer neće biti ponavljanja.

- Iz te glazbene bomboniere, koji su najslađi i najpoznatiji "bomboni" koje nudite publici?

- Ono što mene osobno najviše raduje je da smo, upravo zahvaljujući ovoj suradnji, uspjeli dobiti najpoznatiji i sigurno najatraktivniji ansambl za baroknu glazbu Il Giardino Armonico, koji se rijetko pojavljuju u Hrvatskoj jer su izuzetno rasprodani. Oni otvaraju samoborsku glazbenu jesen. Suradnja će se odraziti u još dva programa, a to su koncerti Detmold Barock Akademie sa Bachovim motetima (to će biti nakon dugog vremena da na SGJ čujemo jedan vrhunski zbor uz pratnju baroknog ansambla) te jednog od ponajboljih baroknih blok flautista Stefana Temmingha, u čijoj će pratnji biti Olga Wats na čembalu, a na nagovor Samoborske glazbene jeseni, uz njih će nastupiti i vrhunska hrvatska violinistica Laura Vadjon.

To je što se tiče suradnje s Varaždinskim baroknim večerima. No, ono što će u najvećoj mjeri karakterizirati ovogodišnji program Samoborske glazbene jeseni je poezija, predivan odnos više grana umjetnosti - spoj poezije, književnosti i glazbe. Primjerice, imat ćemo odlične poetske doživljaje kao što su Ljetne noći Hectora Berlioza, dakle ciklus pjesama Theophilea Gautiera koje će recitirati glumac Zvonko Novosel, a pjevat će sopranistica Martina Zadro sa Zagrebačkom filharmonijom pod vodstvom dirigenta Lorisa Voltolinija. To će biti događaj koji se ne viđa često na festivalima da ćemo najprije čuti pjesmu, a onda i njenu uglazbljenu verziju. Na koncertu Martine Zadro čut ćemo i suitu Moja majka guska Morisa Ravela, koja je inspirirana malim glazbenim djelima za djecu Charlesa Perraulta. Čut ćemo i ciklus Noći Berislava Šipuša na stihove Charlesa Baudelairea i samog Šipuša. Dakle, ovogodišnji program bit će baš romantično – poetičan.

Naravno, na kraju ćemo podsjetiti da 35. Samoborska glazbena jesen počinje 20. rujna natjecanjem mladih glazbenika za Nagradu Ferde Livadića, službeno je otvorenje 25. rujna kada nastupa ansambl Il Giardino Armonico, a da na kraju 9. listopada nastupa Georgishes Kammerorchester d’Ingolstadt. Sve u svemu, i ove godine se nude dva tjedna vrhunskog glazbenog užitka u Samoboru na već poznatim lokacijama. Još detaljnije o svim stvarima pisat ćemo uoči 35. Samoborske glazbene jeseni, a za sva organizacijska pitanja i ove godine brine samoborsko Pučko otvoreno učilište.

M. Šipuš

 

Završava natječaj Samobor u objektivu Kluba učenika i studenata Grada Samobora

Samoborska predstava na varaždinskom Špancirfestu

Bliži se 35. izdanje Samoborske glazbene jeseni

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002