16.04.2010.

Održana skupština Zaklade Zlatko i Vesna Prica

Pohvale zbog dobre suradnje

Održana skupština Zaklade Zlatko i Vesna Prica

Zaklada Zlatko i Vesna Prica ušla je u treću godinu djelovanja, a 16. travnja održana je u Samoboru njena redovita skupština. Na njoj je predsjedavanje u 2010. godini preuzela Jasmina Jugo Prica, a zamjenica predsjednice bit će Marica Jelenić, kao predstavnica Grada Samobora (drugi predstavnik je Dragutin Kušić). Naime, osnivači Zaklade su gradovi Samobor i Pečuh te gospođa Jasmina Jugo Prica, supruga preminulog akademika Price.

Prema Statutu, svake godine se, prema redoslijedu, rotiraju čelni ljudi Zaklade. Tako je skupštinu otvorio dosadašnji predsjedavajući, predstavnik Grada Pečuha Laszlo Soo, koji je odmah iskoristio prigodu da izaslanstvo Grada Samobora pozove na svečanost dana Grada Pečuha 1. rujna, koja će proteći u posebno svečanom tonu, budući da je Pečuh ove godine i Europski grad kulture. Rekao je i kako Mađarska daje snažnu podršku Hrvatskoj na putu prema Europskoj Uniji, a dokaz dobrih odnosa i suradnje je i prijateljstvo ova dva grada.

Skupštini Zaklade nazočili su još njen upravitelj Ante Sorić, predsjednik i član stručnog savjeta dr. Jene Ujvari i Ernest Barić, u ime Grada Samobora Hrvoje Frankić, Željko Žarko i Damir Fabek te kustosica Galerije Prica Nikolina Mahović. Na sjednici je usvojeno izvješće nadzornog odbora, financijsko i izvješće o radu upravitelja za 2009. te prijedlog programa za 2010. godinu. Uz pohvale za uspješan rad Zaklade i postignutu suradnju, posebno je istaknut uspjeh likovne kolonije u istarskom Taru, na kojoj će i ove godine sudjelovati mladi hrvatski i mađarski umjetnici, kao i nadareni učenici, ali i renomirani slikari koji će dva svoja rada ostaviti Zakladi. Najavljeno je i uključivanje općine Tar i njenih talijanski partnera u cijeli ovaj projekt. Cilj svih aktivnosti je i nadalje doprinositi da opus Zlatka Price ne bude zapostavljen, istaknuto je na skupštini.

M.Š.

 
16.04.2010.

Predavanje iz ciklusa Nemirna zemlja

Kako su nastale rude na Rudama

Predavanje iz ciklusa Nemirna zemlja

Na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor održano je predavanje pod nazivom Postanak ruda u Dinaridima uključujući Rude u Samoborskom gorju. Predavanja iz ciklusa Nemirna zemlja održavaju se u suradnji s Društvom inženjera i tehničara Grada Samobora, koje je i ovaj put izabralo zanimljivu i lokalno značajnu temu.

Naš sugrađanin Ladislav Palinkaš, inače redoviti profesor na Odsjeku za geologiju Prirodoslovno matematičkog fakulteta, održao je zanimljivo predavanje o postanku ruda i rudnih ležišta općenito te se osvrnuo na postanak rudnika u Rudama. Samo predavanje bilo je i prilika za upoznavanje profesora Palinkaša s dijelom projektnog tima koji sudjeluje u obnovi rovova u Rudama.

Posljednje predavanje iz ovog ciklusa održat će 26. travnja Zoran Vakula, a tema će, već pogađate, biti prognoza vremena.

M.C.

 
16.04.2010.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba slovenskog umjetnika Kostje Gatnika

Između memorije i grafičkih elemenata

U Foto galeriji Lang otvorena izložba slovenskog umjetnika Kostje Gatnika

Slovenski fotograf Kostja Gatnik novo je u nizu autorskih imena koje je javnosti predstavila Foto galerija Lang. U nedjelju, 11. travnja, u standardnom terminu točno u podne, voditelj galerije Želimir Koščević je u društvu autora, njegove supruge, predstavnika slovenskog veleposlanstva i prijatelja dobre fotografije izložbu proglasio otvorenom, uz kratki uvod u kojem je izrazio zadovoljstvo što je mogao u Samoboru ugostiti ovog svestranog umjetnika. Kostja Gatnik se, osim fotografijom, bavi slikarstvom i grafičkim oblikovanjem te ilustracijom, što se jasno moglo zaključiti samim gledanjem izloženih fotografija i bez poznavanja umjetnikove biografije. Naime, Gatnikove fotografije imaju naglašenu likovnu crtu, a kao sredstvo za njeno postizanje koristi sve – od vlastite sjene, slikanja tla, tipografije na zidovima zgrada do grafita, kako je to zgodno u katalogu izložbe napisao Milan Pajk.

- Pred većinom smo Gatnikovih fotografija prepušteni ponajprije likovnom užitku: među njih ušuljala se serija Šumi iz godine 1970., koja – barem za generaciju šezdesetih godina – djeluje suprotno, prije svega kao memorija. Sva su ta tako poznata lica na fotografijama puna energije; ali kod mnogih danas te energije više nema, a nekima se ugasio i život. Više nego samo nostalgija, čak više nego dokument. Ovo zadnje se još samo potvrđuje ako tim fotografijama dodamo još one iz današnjeg vremena, kad tog kultnog lokala već dugo više nema već na slici vidimo samo još zatvoreni otvor vrata i izblijedjeli natpis. Ako je studium te snimke – da si posudim R. Barthesa - svima jasan, što je onda punctum te fotografije? Vjerojatno za svakog nešto drugo. Za mene je to djevojčica koja kao da nekog čeka i nesvjesna je značaja što ga prostor iza njenih leđa ima za dio generacije njenih roditelja; sama pak pripada novom vremenu, koje bi samo moralo izmisliti svoje Šumije.

Druge autorove fotografije većinom su bezvremene i godine njihova nastanka samo su formalni podatak, a upravo ta serija Gatnika kao fotografa stavlja iznad razine ispitivanja isključivo likovnih mogućnosti tog medija. Ako igdje, baš u fotografiji vrijeme ima zadnju riječ. I upravo zato najčešće ne baš vedru – pojasnio je Milan Paik u katalogu.

Izložba Kostje Gatnika razgledati se može u Foto galeriji Lang do 2. svibnja, subotom i nedjeljom od 11 do 13 i od 16 do 19 sati ili prema dogovoru na 091/7300-485. Naredna izložba u Foto Langu predviđena je za 16. svibnja, kada će u Langovoj 5 biti predstavljeni radovi Vladimira Tkalčića.

K.S.

O autoru

Kostja Gatnik (Ljubljana, 1945.) studirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani u klasi prof. M. Pregelja i prof. M. Sedeja, te poslije u specijalki prof. M. Sedeja i Z. Didka. Kao slobodni umjetnik bavi se slikarstvom, grafičkim oblikovanjem i ilustracijom. Ilustrirao je preko 60 knjiga, realizirao je brojne plakate i omotnice ploča, oblikovao je lutke, kazališne kostime itd. Imao je preko 20 samostalnih izložbi, a sudjelovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Nagrađen je za rad na području slikarstva, stripa, ilustracije i grafičkog oblikovanja.

 
16.04.2010.

Guliver Zdenka Bašića nagrađen Grand Prixom na Danima hrvatskog filma

Guliver u zemlji nagrada

Guliver Zdenka Bašića nagrađen Grand Prixom na Danima hrvatskog filma

Niz velikih priznanja i nagrada za mladog umjetnika, ilustratora i animatora rodom iz Bestovja Zdenka Bašića, nastavljen je na 19. Danima hrvatskog filma. Nakon 5 dana projekcija igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmskih uradaka te namjenskih i glazbenih spotova, u nedjelju, 11. travnja u Kinu SC dodijeljene su ovogodišnje nagrade struke i publike, a Velika nagrada za najbolji film 19. DHF-a, odnosno Grand Prix otišao je u ruke Zdenka Bašića i In Finea za animirani film Guliver!

Ocjenjivačka komisija u sastavu Rada Šešić, Arsen Anton Ostojić i Dean Šoša na taj je način odlučila nagraditi višegodišnji trud i kvalitetu koja stoji iza ovog kratkog animiranog filma.

Također, Bašićevom Guliveru pripala je i nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara u kategoriji animiranog filma, a istu je podijelio s Miramarom Michaele Muller.

K.S.

 

Održana skupština Zaklade Zlatko i Vesna Prica

Predavanje iz ciklusa Nemirna zemlja

U Foto galeriji Lang otvorena izložba slovenskog umjetnika Kostje Gatnika

Guliver Zdenka Bašića nagrađen Grand Prixom na Danima hrvatskog filma

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002