25.09.2010.

Na 35. Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio Marin Maras

Potvrdio nadarenost

Na 35. Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio Marin Maras

Nakon jučerašnje dodjele nagrada na natjecanju mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić, na 35. Samoborskoj glazbenoj jeseni uslijedio je nastup prošlogodišnjeg dobitnika nagrade za najbolju izvedbu hrvatskog autora, violinista Marina Marasa. On je za svoj koncert 24. rujna ponovno izabrao skladbu Dubravka Detonija 22 per 2 in 2 za violinu i glasovir, za koju je dobio nagradu, a publici se predstavio i Brahmsovom Sonatom za violinu i glasovir u A-duru, op. 100, br. 2 i Scherzo iz F-A-E sonate za violinu, WoO 2, a na kraju je izveo i Souvenir d’un lieu cher, op. 42 P. I. Čajkovskog, nakon čega je slijedio i bis. Klavirska pratnja bio je Petar Klasan.

Marin Maras rođen je 1990. u Dubrovniku. Kao petnaestogodišnjak upisao se na Muzičku akademiju u Zagrebu, u razred prof. Leonida Sorokova. Redovito se usavršavao na brojnim hrvatskim i inozemnim seminarima. Osvojio je mnoge nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima u Hrvatskoj, natjecanju A. i V. Marcosig (Gorizia), međunarodnim natjecanjima Verdi note (Rim), Rudolf Matz i Etide i skale, međunarodnom gudačkom festivalu (Moskva), natjecanju Amici della musica, međunarodnom L. v. Beethoven natjecanju (St. Pölten) i dr. Marasov najznačajniji rezultat svakako je pobjeda na međunarodnom violinističkom natjecanju održanom u Novosibirsku 2007., a 2009. godine u Beču je predstavljao Hrvatsku na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika.

Maras trenutno svira na violini koju je 1751. izradio talijanski majstor Tomasso Carcassi; vrijedno glazbalo unajmljeno je od švicarske zaklade Maggini-Stiftung.

M.Š.

 
25.09.2010.

Proglašeni pobjednici 7. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika u sklopu 35. Samoborske glazbene jeseni

Kvartet Klang i pijanist Marijan Đuzel

Proglašeni pobjednici 7. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika u sklopu 35. Samoborske glazbene jeseni

Nakon održanih devet koncerata na 7. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić (u sklopu 35. Samoborske glazbene jeseni), stručno prosudbeno povjerenstvo donijelo je odluku da Nagradu Ferdo Livadić za ukupni nastup dodijeli Kvartetu Klang (Vlatka Peko, Ana Lucić, Anita Primorac i Kaja Farszky), a nagradu Grada Samobora za najbolje izvedeno djelo domaćeg autora pijanistu Marijanu Đuzelu za izvedbu skladbe Ive Josipovića Jubilus.

Kvartetu Klang pripala je novčana nagrada u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Hypo Alpe-Adria Bank, a nagradu je uručila voditeljica samoborske poslovnice Irena Franceković. Također, pobjednicama je pripala statua Samoborske glazbene jeseni, rad akademske kiparice Mirte Čakanić, pravo da sljedeće godine nastupe na 36. Samoborskoj glazbenoj jeseni samostalnim koncertom te da na Večeri pobjednika izvedu skladbu koju će im za tu prigodu skladati Berislav Šipuš. Usto, održat će i koncert s Ansamblom Cantus u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kao i dva koncerta u organizaciji Artagenta.

Marijanu Đuzelu pripala je nagrada Grada Samoboru u iznosu 10.000 kuna, koju je uručio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, statua Samoborske glazbene jeseni te pravo nastupa na cjelovečernjem koncertu na sljedećoj Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Stručno povjerenstvo čini su ove godine Vladimir Kranjčević (predsjednik), Krešimir Seletković, Ivana Kocelj, Branimir Pofuk i Zlatko Madžar.

Predsjednik povjerenstva Vladimir Kranjčević zahvalio je organizatorima i rekao da odluku nije bilo lako donijeti. U obrazloženju nagrade istaknuo je da se Kvartet Klang u svom nastupu iskazao kao sjajan komorni ansambl, ostvarivši vrhunski dojam koncertnog nastupa u cjelini, ali i u svim detaljima, pokazujući uigranost, šarm i radost u zajedničkom izvođenju, čime su nastup pretvorile u prvorazredni glazbeni doživljaj.

Članice Kvarteta Klang i Marijan Đuzel u kratkom su obraćanju zahvalili organizatorima, žiriju, publici i svojim profesorima. Članovi povjerenstva čestitali su svim natjecateljima, a uz pobjednike, bili su to Katarina Javora, Lovro Merčep, Josip Nemet, Silvio Richter, Ante Sladoljev, Alenka Šoštarić i Nika Tkalec.

Umjetnički ravnatelj i izvršna direktorica Samoborske glazbene jeseni, Goran Merčep i Renata Glojnarić, zahvalili su svim skladateljima koji su proteklih godina pisali skladbe pobjednicima, kao i pokroviteljima (Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija i Grad Samobor), sponzorima (Hypo Alpe-Adria Bank, Croatia osiguranje, Fina, samoborski obrtnici), kao i gvardijanu samoborskog franjevačkog samostana, u čijoj se crkvi održala svečanost proglašenja.

Na večeri pobjednika 23. rujna izvedena je potom praizvedba skladbe Željka Brkanovića Koncert za gitaru, gudače i udaraljke, specijalno pisana za prošlogodišnjeg pobjednika natjecanja gitarista Srđana Bulata. Uz njega, nastupili su Tomislav Žužak na sopran saksofonu i Ansambl Cantus pod ravnanjem Berislava Šipuša, a izvedena su djela Deaths and Entrances Eivinda Buenea (izabrana skladba unutar projekta Re: New Music) i Concerto grosso za gudače Srđana Dedića (oba autora bila su u publici) te na kraju Rifs and Melodies Berislava Šipuša.

K.S.

 

Na 35. Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio Marin Maras

Proglašeni pobjednici 7. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika u sklopu 35. Samoborske glazbene jeseni

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002