23.07.2010.

Izložba drvenih skulptura Franje Jurčina u povodu Dana grada u Gradskoj knjižnici Samobor

Od korenja stvorenja

Izložba drvenih skulptura Franje Jurčina u povodu Dana grada u Gradskoj knjižnici Samobor

Prostorije Odjela za odrasle Gradske knjižnice Samobor od četvrtka, 22. srpnja, krase neobične drvene skulpture samoukog samoborskog umjetnika Franje Jurčina. Njegov prepoznatljiv umjetnički rukopis, što kroz minimalističko interveniranje u prirodni oblik drva što ga se primio obraditi, što kroz pomno izdjeljane skulpture, moći će razgledati svi koji budu posjećivali knjižnicu dolazećih dana. No, kako je prilikom otvorenja izložbe naziva Od korenja stvorenja naglasio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, ova je izložba ustvari tek prvi dio Jurčinove prezentacije vezane uz Dan grada Samobora. Naime, njegove skulpture, brojnije i većih dimenzija, moći će se razgledati i na izložbi u Vojarni Taborec u subotu, 24. srpnja. Tako je otvorenje izložbe dobilo i komponentu poziva svima zainteresiranima da se pridruže velikoj veselici u bivšoj vojarni, koja će, eto, biti obogaćena i umjetničkom notom.

K.S.

O autoru

Samouki umjetnik Franjo Jurčin rođen je 1948. godine u Noršić Selu. Djetinjstvo je proveo u rodnom mjestu, gdje je i završio svoje školovanje. Odmalena ga zanima drvo i njegovi oblici, koje pronalazi u svom okruženju. Sada živi u Domaslovcu. Član je likovnog odjela Matice hrvatske, ogranak Samobor i sudionik svih likovnih kolonija koje ista organizira. Njegova skulptura Ante Starčevića ukrašava glavni trg u Svetoj Nedelji, a njegovi radovi Barbara Celjska, Vitez i Žena s djetetom nalaze se u Starom gradu Celje.

 
23.07.2010.

U Galeriji Prica otvorena izložba Ane Sladetić

Nagi Životni krug

U Galeriji Prica otvorena izložba Ane Sladetić

Mlada akademska slikarica i grafičarka Ana Sladetić predstavila je u utorak, 20. srpnja, u Samoboru svoju četvrtu samostalnu izložbu. Pod nazivom Životni krug, u Maloj dvorani Galerije Prica Sladetić je ponudila njeno istraživanje klasične slikarske teme, akta. Opravdavajući dosadašnje komplimente struke, koja ju je svojedobno prozvala i "jednom od najdojmljivijih autorskih pojavljivanja u nas u mediju crteža i srodnih disciplina" (Marijan Špoljar), Sladetić je u Samoboru izložila muška i ženska tijela u raznim crtačkim kompozicijama.

- Ona nije umjetnica koja bi sva svoja pitanja iscrpila u atelijerskoj izolaciji, ona je strastveno usađena u život, njena je osjetljivost prema životu disperzivna i te se njene osobine nužno reflektiraju u samom stvaralaštvu. Realistična prema životu uopće prepoznaje realizam u umjetnosti kao jedino pravo usmjerenje. U središtu svoje umjetnosti postavlja nagi ljudski lik. Karakteristike njenog rada su prepoznatljiva prisutna tjelesnost, crtačka uravnoteženost, dok kompozicijske mijene, varijacija položaja akta, te stupanj opisnosti imaju svoju sadržajnu slojevitost. Eksperimentiranjem sa slobodnim, crnim, širokim potezima kista, fragmentarno nanesenim slojem boje slikarskim valjkom ili upotrebom kolaža kao jednim od tehnika kojom se neprestano igra, pokazuje svoju fascinaciju ljepotom ljudskog tijela – napisala je kustosica Galerije Prica Nikolina Mahović u predgovoru izložbi koja ostaje otvorena do 1. kolovoza.

K.S.

O autorici

Ana Sladetić akademska je slikarica - grafičar, rođena 4. rujna 1985. u Vukovaru. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek grafike, smjer primijenjena grafika, u klasi prof. Tišljara. Završila je i Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku, odsjek grafike. Izlaže od 2004. i do sada je bila više puta nagrađivana za svoje radove, a nedavno joj je (u lipnju) pripala i prva nagrada na 30. Salonu mladih u Zagrebu.

 

Izložba drvenih skulptura Franje Jurčina u povodu Dana grada u Gradskoj knjižnici Samobor

U Galeriji Prica otvorena izložba Ane Sladetić

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002