07.06.2010.

Plesnom predstavom sekcije Starijeg školskog uzrasta završila plesna sezona Burke

Godina obilježena Plesopijom

Plesnom predstavom sekcije Starijeg školskog uzrasta završila plesna sezona Burke

Izvedbom plesne predstave Plesopija od ove sezone plesanja oprostila se i sekcija Starijeg školskog uzrasta Burke. U nedjelju, 6. lipnja, u dvorani Out fit centra u Samoboru mladi izvođači su još jednom dali sve od sebe, a publika usredotočeno promatrala i sudjelovala u izvedbi svojom pažnjom.

Inače, Plesopija je naziv čitavog ovogodišnjeg programa Pleske skupine Burka, kroz koji su se svi njeni članovi mogli kreativno izraziti u toj izmišljenoj, izmaštanoj zemlji. Iako je u njoj ples najvažnija aktivnost, nisu zanemarene ni ostale kreativne discipline, što se moglo vidjeti i u popratnom tiskanom programu kojeg je napravila voditeljica Burke Neda Marović Turković i u kojem se nalaze dječji sastavci, pjesme i crteži o Plesopiji. Hoće li Plesopija biti "lajtmotiv" i naredne sezone Burke, tek će se vidjeti.

K.S.

 
07.06.2010.

Jekin godišnji koncert duhovne glazbe u franjevačkoj crkvi u Samoboru

Koncert koji je najavio avanturu većeg formata

Jekin godišnji koncert duhovne glazbe u franjevačkoj crkvi u Samoboru

Sada već po tradiciji, krajem glazbene sezone, Hrvatsko pjevačko društvo Jeka priređuje svoj godišnji koncert duhovne glazbe. U nedjelju, 6. lipnja, u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru, osnaženi zborom i orkestrom Glazbene škole Ferdo Livadić, vjernim posjetiteljima predstavljen je neuobičajen, ali svakako vrlo atraktivan program.

U prvom dijelu HPD Jeka je, uz pratnju na orguljama mr.art. Krešimira Haasa, izvela pet stavaka iz Hrvatske pučke mise (Samoborska) u čast bl. Alojzija Stepinca, koju je na tekst Jože Prudeusa uglazbio Željko Bradić, a za koju je orguljsku pratnju napisao mo. Josip degl'Ivellio. Izvedene su još i Ave Verum (J. degl’Ivellio) te Svetoj Anastaziji (J. Prudeus - J. degl’Ivellio). Naravno, sve uz sigurno vodstvo mo. degl’Ivellia.

Mi pjevači s radošću smo učili Hrvatsku misu i nismo se mogli odlučiti je li nam ljepši tekst ili glazba, no spoj i jednoga i drugoga brojna publika nagradila je velikim pljeskom. Zahvaljujemo g. Željku Bradiću na iskazanom povjerenju.

U drugom djelu nastupile su članice Zbora Glazbene škole F. Livadić s dvije kompozicije: Agnus Dei (Karl Jenkins), uz klavirsku pratnju Eme Gross, i gospel Amazing Grace (obrada John Newton) pod ravnanjem prof. Tatjane Gaćeše. Trećom kompozicijom Rotation 1 iz Four Rotations for Marimba (Eric Sammut) predstavio se učenik David Topić, marimba solo (prof. Goran Gorše). I ovaj drugi dio koncerta odlično je prihvaćen kod publike.

U trećem dijelu nastupili smo zajedno. Najprije je izveden Pie Jesu (A. Lloyd Webber), gdje smo samoborskoj publici predstavili našeg malog prijatelja velikog (ili bolje rečeno visokog) glasa, dječjeg soprana, Hrvoja Cvetnića iz Petrinje u pratnji Lidije Mezdić (sopran), zbora i orgulja. Slušajući ovu izvedbu i prateći naizgled jednostavnu melodijsku liniju mnogi su pronašli nagradu za svoj dolazak.

I, na kraju, Misa Criolla (Ariel Ramirez) za solo zbor i orkestar. Kyrie, Gloria i Agnus Dei. Solo dionice odlično su odradile, tj. otpjevale, prof. Branka Cvetković i njezina učenica Mateja Mužinić. Bravo! Misa je argentinskog folklornog izričaja, koju su ritamski i glazbeno pratili članovi orkestra Glazbene škole, a zbog svoje izvrsnosti i kreativnosti zaslužuju da budu imenovani:

Doroteja Lehpamer - flauta (prof. Ivana Štrbac)

Tomislav Smolčić- gitara (prof. Ivana Trogrlić)

Morana Vugrin, Janko Adamek i David Topić - udaraljke (prof. Goran Gorše)

Continuo: prof. Tatjana Gaćeša.

Temperament argentinske glazbe u ovoj misi, posebno stavak Gloria, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ta glazba jednostavno podiže (kao što je i podigla na noge sve posjetitelje koncerta). O ovom glazbenom događaju još će se dugo pričati u Samoboru. No, mi ovdje ne stajemo. Ova suradnja odškrinula je vrata još mnogim budućim zajedničkim projektima, jer tomu glazbene institucije i služe. Ne samo da samostalno djeluju, već da, koliko god je to moguće, surađuju, jer samo suradnjom možemo izići iz vlastitih okvira i uputiti se u glazbenu avanturu malo većeg formata.

Lidija Mezdić

 
07.06.2010.

Na 24. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom nagrađen nastup Gradske glazbe Samobor

Gradska glazba Samobor treća u Hrvatskoj!

Odlične vijesti stigle su iz Novog Vinodolskog, gdje se prvog lipanjskog vikenda održavao 24. Susret hrvatskih puhačkih orkestara. Gradska glazba Samobor osvojila je 3. mjesto u konkurenciji 18 orkestara iz čitave Hrvatske i time dokazala da se, uz činjenicu kako su najstarija gradska glazba u ovim krajevima, uz njih s razlogom veže i epitet jedne od najvrsnijih u Hrvatskoj.

Gradska glazba Samobor u Novom Vinodolskom je nastupila među prvima i to izvodeći skladbe Georga Gershwina An American In Paris (u aranžmanu Naohira Iwaia), Vukasovićevu Kraj kapele svete Ane (u aranžmanu Ante Gele, kojeg su imali priliku čuti i posjetitelji Jazz festivala i koja bi se, bude li sve po planu, trebala naći i na novom CD-u Gradske glazbe Samobor) te Herbie Hancockovu Chameleon (u aranžmanu dirigenta GGS-a Roberta Polgara).

K.S.

 

Plesnom predstavom sekcije Starijeg školskog uzrasta završila plesna sezona Burke

Jekin godišnji koncert duhovne glazbe u franjevačkoj crkvi u Samoboru

Na 24. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom nagrađen nastup Gradske glazbe Samobor

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002