22.09.2010.

Festival svjetskog kazališta do 2. listopada nudi 5 predstava

Imena koja nešto znače u svjetskom kazalištu

Festival svjetskog kazališta do 2. listopada nudi 5 predstava

Zagrebačka kazališna jesen započela je pravom odom kazalištu, koju nam već nekoliko godina u metropolu donosi Festival svjetskog kazališta. Ovogodišnje izdanje Festivala svjetskoga kazališta će do 2. listopada približiti pet sjajnih predstava, pet značajnih kazališnih skupina od Bruxellesa, preko Avignona pa do Berlina. Svi ljubitelji kazališta imat će priliku pogledati predstave koje potpisuju redateljska imena: Alain Platel, Gabriela Corrizo, Frank Chartier, Stanislas Nordey, Costanza Macras i Frank Castorf, sve redom imena koja nešto znače u svjetskim kazališnim okvirima.

Svečano otvaranje Festivala započelo je 17. rujna predstavom Ulica Vandenbranden 32 u produkciji Peeping Toma. Brojni posjetitelji i svi oni koji se bave kazalištem kao svojim životnim pozivom tražili su kartu više na otvaranju. Nakon predstave koja s tek nekoliko riječi, ali s beskrajnim mogućnostima plesnog i tjelesnog izričaja dočara bezbroj osjećaja, pokreta, uzbuđenja i misli, nije ni čudo da je brojne gledatelje upravo ta predstava ostavila bez daha.

Iz programske knjižice možemo o ovoj predstavi pročitati da je "jedan od izvora nadahnuća za novi komad bio film Shoheija Imamure Balada o Narayami. I Ulica Vandenbranden 32 prikazuje udaljenu planinsku zajednicu čiji su običaji istodobno i zakoni. Radnja se odvija pod otvorenim nebom u planinama s trošnim mobilnim kućicama kao jedinim skloništem. Za Peeping Toma novo djelo uvijek počinje sa scenografijom. Ona uvelike određuje kako će se djelo razvijati i važno je otkriti kako specifično okruženje utječe na likove kad se u njemu zajedno nađu. U ovom radu Peeping Tom se htio pozabaviti širom zajednicom i iznijeti stvari na vidjelo. Uistinu, golema ciklorama dimenzija 30x8 metara predstavlja bezgranično nebo pod kojim se minijaturan planinski lanac proteže unutar okvira i granica teatra. Htjeli su zaroniti u sav fiziološki teret koji može sprečavati mlade ljude, čak i one naizgled potpuno slobodne, da čine što žele, da se ikad uistinu otrgnu od vlastitih korijena, svojih obitelji ili kulture. Na sceni se vidi i dolina, no protagonisti je se nikad zapravo ne uspijevaju domoći, a jednog od njih čeka i gora sudbina. Za ovaj projekt Peeping Tom privukao je pet novih osoba. Gabriela Carrizo i Franck Chartier upoznali su troje mladih plesača za vrijeme audicija u Bruxellesu: Sabine Molenaar (Nizozemska), Marie Gyselbrecht (Belgija) i Jos Baker (Velika Britanija). Tijekom audicije na festivalu Impulstanz u Beču upoznali su dvoje južnokorejskih performera: Seoljin Kim i Hun-Mok Jung. Mezzosopran Euridike De Beul također sudjeluje u ovom performansu. Glumica i plesačica Maria Otal, koja je, godinama usprkos, zasjala u Le Sous Sol, doprinijela je stvaranju predstave. Umrla je nenadano u Bruxellesu, 10 dana prije premijere. Peeping Tom njoj posvećuje ovu predstavu".

Uz bogatu ponudu Samoborske glazbene jeseni, koja je počela ovih dana, nađite vremena te pogledajte bar jednu od predstava koje nam se još nude na Festivalu svjetskog kazališta.

Rajka Križanac

 
22.09.2010.

Nastupima Nike Tkalec, Josipa Nemeta i Alenke Šoštarić započelo 7. Natjecanje Ferdo Livadić u okviru 35. Samoborske glazbene jeseni

Trojka probila led

Nastupima Nike Tkalec, Josipa Nemeta i Alenke Šoštarić započelo 7. Natjecanje Ferdo Livadić u okviru 35. Samoborske glazbene jeseni

Nika Tkalec (klavir), Josip Nemet (harmonika) i Alenka Šoštarić (flauta) svojim su nastupima u Galeriji Prica u ponedjeljak, 20. rujna, otvorili Natjecanje Ferdo Livadić, koje se sedmu godinu zaredom odvija u okviru Samoborske glazbene jeseni.

Slovenska pijanistica Nika Tkalec predstavila se Chopinovom Baladom u g-molu, op. 23, br. 1 te Nocturnom u Des-duru, op. 27, br. 2., zatim Rahmanjinovim Etude tableau u es-molu, op. 39, br. 5, a za kraj Sonatom za glasovir, op. 22, br. 1 argentinskog skladatelja Alberta Ginastere. U izboru djela domaćeg autora Tkalec se opredijelila za Scherzo fantastico za glasovir Borisa Papandopula. Pijanistica Nika Tkalec studentica je četvrte godine glasovira na Glazbenoj akademiji u Ljubljani, u klasi prof. Tomaža Petrača. Dobitnica je Prešernove nagrade za studente ljubljanske Glazbene akademije, redovito i uspješno sudjeluje na državnim i međunarodnim natjecanjima, a kao solistica je nastupala sa Simfonijskim orkestrom Videm Krško, Puhačkim orkestrom Krško te sa Slovenskom filharmonijom.

Josip Nemet ponudio je pak izbor djela čak šestorice autora, od čega dvojice domaćih; Davora Bobića (Liturgijska suita; Posljednji tjedan Isusa Krista na zemlji, Veličanje gospodina Boga našega, Gecemanski vrt, Križni put) te Ive Josipovića (ARAMbesque). U međunarodnoj ponudi skladbi za harmoniku Nemet se odlučio za Trilles et volutes Oliviera Urbana, Les petits moulins à vent Francoisa Couperina te Impasse Francka Angelisa i Kalina Krasnaja Vjatjeslava Semjonova. Harmonikaš Josip Nemet je student pete godine klasične harmonike na Odjelu za glazbu pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, u klasi prof. Slavka Magdića. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Puli, kao i zahvalnice Odjela za glazbu za umjetnički angažman i poseban doprinos u promidžbi Odjela tijekom akademske koncertne sezone. Višestruki je dobitnik prvih nagrada na državnim natjecanjima te na međunarodnom natjecanju Susreti harmonikaša u Puli, a visok plasman ostvario je i na međunarodnim natjecanjima u Santiagu de Compostela u Španjolskoj te u talijanskom Castelfidardu.

Prva večer Natjecanja Ferdo Livadić zaključena je nastupom flautistice Alenke Šoštarić. Na njenom repertoaru našla su se djela gruzijskog skladatelja Otara Taktakishvilija (Sonata za flautu i glasovir), češkog skladatelja Jindricha Felda (Sonata za flautu i glasovir), a u izboru djela domaćeg autora opredijelila se za Alfija Kabilja i Putujuću flautu; suitu br. 1. za flautu i glasovir. Flautistica Alenka Šoštarić završava prvu godinu diplomskog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Vesne Košir. Sudjelovala je u projektima Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Aleksandra Kalajdžića i maestra Aluna Francisa, nastupala na Koncertu flautista u HNK u Varaždinu, Sjećanju na Vladimira Kondresa te u okviru ciklusa Mladi za mlade u Maloj dvorani KDVL. Surađivala je sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH i Big Bandom HGM-a.

Natjecanje Ferdo Livadić nastavlja se u utorak, 21. rujna, u Galeriji Prica u 19 sati nastupima Katarine Javore (orgulje), Silvia Richtera (barokna violina) te Kvartet Klang (Vlatka Peko i Ana Lucić, glasovir te Anita Primorac i Kaja Farszky, udaraljke).

K.S.

 

Festival svjetskog kazališta do 2. listopada nudi 5 predstava

Nastupima Nike Tkalec, Josipa Nemeta i Alenke Šoštarić započelo 7. Natjecanje Ferdo Livadić u okviru 35. Samoborske glazbene jeseni

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002