29.11.2010.

Izložbena sezona u Foto galeriji Lang zatvorena izložbom Roberta Gojevića

Duhovi vremena i ambiciozna budućnost

Izložbena sezona u Foto galeriji Lang zatvorena izložbom Roberta Gojevića

Čast zatvoriti ovogodišnju izložbenu ponudu Foto galerije Lang pripala je Robertu Gojeviću. Prema vlastitom priznanju, ovaj slikar, fotograf i veliki promotor fotografije, u Samoboru se našao u neobičnoj ulozi s obzirom da je on uglavnom taj koji govori o tuđim izložbama. No, u nedjelju, 28. studenoga, Gojević je kao autor dobio prilike prozboriti koju o Duhovima vremena, serijalu fotografija u kojima je uspješno spojio modernu tehnologiju sa “starinskim foto štihom”. Naime, izložene fotografije, motivski vezane uglavnom uz staru arhitekturu, obrađene su na način da u promatraču izazove i sjećanje na fotografije kako su izgledale u vrijeme dok su kemikalije odrađivale posao Photoshopa (kako stoji u predgvorou izložbi “radi se o planiranoj i kontroliranoj digitalnoj kozmetici”).

- Moram reći kako mi je izuzetno drago da izlažem baš u Foto galeriji Lang, jer kad bi me netko pitao gdje želim izložiti svoje fotografije, uvijek bih izabrao ovu galeriju. Foto Lang je jedina galerija u potpunosti specijalizirana za fotografiju, što je rijetkost koje nema ni u Zagrebu – rekao je Gojević prilikom otvorenja izložbe.

Voditelj Foto Langa Želimir Koščević naglasio je pak kako je ovom izložbom zaključen ciklus izložbi u 2010. godini te da se u narednu godinu ulazi izuzetno ambiciozno, unatoč sve manjim sredstvima za kulturu u Samoboru.

- U planu nam je u programu Foto Langa ponuditi i filmske projekcije vezane uz fotografe i fotografiju, što je potpuno novi program, kojeg, koliko mi je poznato, nema niti jedna druga galerija u Hrvatskoj. Također bismo krenuli i sa serijalom pregleda portfolia mladih fotografa koje bi ocijenjivali njihovi stariji kolege kako bismo propagirali i nove generacije fotografa – najavio je Koščević te potom pozvao okupljene na uživanje u Gojevićevim fotografijama.

Svi koji nisu bili na otvorenju izložbe mogu je posjetiti do 19. prosinca, u Langovoj 15, subotom i nedjeljom od 11 do 13 sati i od 16 do 19 sati, a u ostale dane prema dogovoru na 091-7300-485.

K.S.

O autoru

Robert Gojević rođen je u Zagrebu 1968. godine. Školovao se u privatnoj akademiji slikarstva Agora, da bi se od 2005. godine počeo ozbiljnije baviti fotografijom. Osim fotografiranja istaknuti je promotor fotografske umjetnosti, dio je osnivačkog dvojca BULB magazina; web projekta posvećenog međunarodnoj fotografiji kojeg ugledni Smashing magazine uvrštava među 40 najboljih i najvećih svjetskih online foto časopisa. Potom osniva BLUR magazine koji uskoro postaje vodeći free online foto časopis u svijetu, čitan u 170 država. Prošle godine Gojević je postao predsjednikom Fotografske udruge Creatus koju osniva zajedno s Ivanom Krnjić i Mare Milin, a udruga postaje službeni izdavač BLUR magazina. Vodi također izložbeni projekt Puni krug, koji odabranim hrvatskim fotografima omogućuje samostalnu izložbu u Kinu Europa u Zagrebu bez ikakvih troškova.

 
29.11.2010.

U prostorijama ULUS-a otvorena izložba naziva Slikovnice za odrasle

Budućnost je u reciklaži

U prostorijama ULUS-a otvorena izložba naziva Slikovnice za odrasle

Mlade umjetnice Sanja Tarandek, Petra Ladović i Ana-Marija Smoljanec predstavile su se u petak, 26. studenoga, samoborskoj kulturnoj javnosti izložbom naziva Slikovnice za odrasle. Prema ideji Respam kolektiva kojeg čine ove tri studentice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu odlučile su reinterpretirati klasične motive iz bajki, odnosno reciklirati ih na način da se njihove poruke prilagode suvremenom svijetu.

U istom tonu, nakon samog otvorenja izložbe, održano je predavanje o Re-us kulturi. Aktivistica Vrbovečke udruge mladih Mirna Ratkajec tako je nakon vrbovečke i labinske publike i okupljene u Samoboru upoznala sa štetnim posljedicama konzumerizma te mogućnostima reciklaže, a održana je i projekcija filma The Story of Stuff autorice Annie Leonard.

Izložba mladih autorica može se pogledati u prostorijama ULUS-a, u bivšim ZET-ovim garažama do 3. prosinca.

K.S.

 

Izložbena sezona u Foto galeriji Lang zatvorena izložbom Roberta Gojevića

U prostorijama ULUS-a otvorena izložba naziva Slikovnice za odrasle

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002