05.10.2010.

SGJ - Nastup Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Lorisa Voltolinija, Martine Zadro i Zvonka Novosela

Pamtljiv glazbeni doživljaj

SGJ - Nastup Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Lorisa Voltolinija, Martine Zadro i Zvonka Novosela

Jedan od događaja koji se očekivao s posebnom pozornošću u ovogodišnjem izdanju Samoborske glazbene jeseni bio je koncert Zagrebačke filharmonije pod vodstvom Lorisa Voltolinija, uz nastup sopranistice Martine Zadro i recitatora Zvonka Novosela. Koncert u franjevačkoj crkvi u Samoboru 2. listopada ponudio je pamtljiv doživljaj uz prekrasan spoj glazbe i poezije pa je ispunio očekivanja publike, koja je dugotrajnim odobravanjem na kraju pozdravila glazbenu interpretaciju Martine Zadro i Zagrebačke filharmonije te poetske dijelove u izvedbi Zvonka Novosela u Berliozovom Les Nuits d’été. U publici je bio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj festivala, te veleposlanici Japana i Francuske.

Program je na početku nudio Pavanu za preminulu infantkinju Mauricea Ravela (koja je označila početak njegova skladateljskog uspona), potom je slijedio Felix Mendelssohn-Bartholdy s Uvertirom Sna ljetne noći, op. 21 (koju je skladao sa 17 godina) i San ljetne noći, scenska glazba, op. 61 (nastala 15 godina nakon Uvertire i jedna od najomiljenijih skladbi ovog žanra), a koncert je zaokružen već spomenutim Hectorom Berliozom i ciklusom pjesama Les Nuits d’été (u kojem je posegnuo za pjesmama Theophilea Gautiera iz zbirke La Comedie de la mort).

Ovim je koncertom Zagrebačka filharmonija još jednom pokazala zašto je posljednjih desetljeća doživjela umjetnički procvat i punu međunarodnu afirmaciju na mnogobrojnim gostovanjima diljem svijeta. Odlikuje se osobitom, lako prepoznatljivom zvukovnom bojom te iskonskim osjećajem za melodiju i ritam, što je odlika samo najboljih ansambala. Ovaj najpoznatiji hrvatski orkestar uspješno djeluje od 1871. godine, a vodili su ga majstori dirigentskog štapića Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro pl. Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Pavel Kogan, Kazushi Ôno, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej. Sa Zagrebačkom filharmonijom nastupio je velik broj i drugih poznatih dirigenata, među ostalima Lorin Maazel, Leopold Hager, Zubin Mehta, Rafael Frühbeck De Bourgos, Ivor Bolton, Dmitri Kitajenko, Valerij Gergijev, Sir Neville Marriner. Na koncertima ovog orkestra sudjelovali su cijenjeni instrumentalni i vokalni solisti kao što su Mstislav Rostropovič, Montserrat Caballé, Barbara Hendricks, Ruža Pospiš-Baldani, Dunja Vejzović, Ivo Pogorelić, Lovro Pogorelić, Renata Pokupić, Tomislav Mužek, Mischa Maisky, Zoltan Kocsis i Philippe Entremont.

Martina Zadro diplomirala je i magistrirala pjevanje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav. Na Visokoj glazbenoj školi u Grazu diplomirala je Lied i oratorij u klasi prof. Gerharda Zellera. Usavršavanje nastavlja kod slovačke pedagoginje Eve Blahove i nacionalnog prvaka Opere HNK Zagreb Vitomira Marofa, a potom kod operne legende Anne Moffo u New Yorku. Pobjednica je međunarodnih pjevačkih natjecanja Lucia Popp (Slovačka) i Antonin Dvorák (Češka). Za ulogu Roze u praizvedbi opere Crux dissimulata Srećka Bradića, na otvorenju 25. muzičkog biennala Zagreb, osvaja Nagradu hrvatskog glumišta 2009. za najbolju ulogu u operi. Kao koncertna pjevačica Martina Zadro nastupa uz Češku filharmoniju, Prašku filharmoniju, Zagrebačku filharmoniju, Slovensku filharmoniju i Simfonijski orkestar HRT-a. Od sezone 2003./2004. Martina Zadro članica je Opere Slovenskog narodnog gledališča (SNG) u Ljubljani.

Loris Voltolini rođen je u Splitu 1954. godine. Studij glasovira i dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova. Dirigentsku karijeru započeo je u Operi HNK Split 1980. godine i kao jedan od vodećih dirigenata kuće ostao je punih deset godina. Kao stalni dirigent Opere HNK Split ravna nizom opera standardnog repertoara. Od 1990. do 1996. stalni je šef dirigent Opere HNK u Zagrebu te šef dirigent i umjetnički ravnatelj Opere HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci. U istom je razdoblju i česti gost dirigent Opere u Ljubljani, a od 1994. do 1996. i stalni šef dirigent te operne kuće. Od 1994. također je gost dirigent Slovenske filharmonije. Gostovao je u Italiji, Španjolskoj, Austriji, Mađarskoj, Makedoniji, Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Koreji.

M.Š.

 
05.10.2010.

U Gradskoj knjižnici predstavljena audioknjiga Pjesme Vladimira Vidrića

Pjesnikove samoborske veze

U Gradskoj knjižnici predstavljena audioknjiga Pjesme Vladimira Vidrića

Zanimljiva večer odvijala se 30. rujna u samoborskoj Gradskoj knjižnici, jer zanimljivi su bili i gosti koji su govorili o pjesniku Vladimiru Vidriću – akademik Ante Stamać i glumac HNK-a u Zagrebu Miljenko Brlečić. Neposredan povod bilo je svečano predstavljanje audioknjige Pjesme, proteklih desetljeća zapostavljenog, a sada ponovno aktualiziranog hrvatskog pjesnika Vladimira Vidrića, čija je 100. godišnjica smrti obilježena prošle godine, a ove se obilježava 135. godišnjica rođenja. Akademik Stamać u svom je izlaganju osobito istaknuo da je Vidrić često boravio u Samoboru, u koji je dolazio još kao dječak na obiteljske svečanosti, jer mu je majka porijeklom bila iz našega grada, dok mu je otac bio Slovenac. Bio je izvrstan učenik Gornjogradske gimnazije i student Zagrebačkog sveučilišta, završio je pravo, no prije svega bio je veliki genij koji je napisao 41 pjesmu, rekao je Stamać, dodavši da je Vidrić bio među inicijatorima spaljivanja mađarske zastave 1895. godine pri dolasku cara Franje Josipa u Zagreb pa je zbog toga bio oko 4 mjeseca u zatvoru.

Stamać je istaknuo da je Vidrić u vlastitoj naknadi izdao samo jednu zbirku pjesama 1907. godine nazvanu Pjesme (likovno ju je obradio njegov prijatelj Bela Čikoš Sesija), ali ga ta zbirka i pjesme svrstavaju među najistaknutije lirike hrvatske moderne, kojeg su iznimno cijenili suvremenici. Umro je 1909. u današnjoj Psihijatrijskog bolnici Vrapče od demencije, ali su dokumenti o njegovoj bolesti izgubljeni.

Potom je nekoliko stihova kazivao glumac Miljenko Brlečić, koji je snimio i audioknjigu u kojoj se nalazi 27 Vidrićevih pjesama, a za taj CD glazbu je pisao Arsen Dedić. Audioknjigu Pjesme objavila je nakladnička kuća MB, a autor omotnice je Boris Bućan. Okupljene je na početku pozdravila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković.

M.Š.

 

SGJ - Nastup Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Lorisa Voltolinija, Martine Zadro i Zvonka Novosela

U Gradskoj knjižnici predstavljena audioknjiga Pjesme Vladimira Vidrića

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002