28.10.2010.

Novo gostovanje u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Kraj svijeta kakvog smo poznavali

Novo gostovanje u samoborskoj Gradskoj knjižnici

Samoborska Gradska knjižnica ugostila je 27. listopada još jednog vrlo zanimljivog gosta. U njoj je svoju knjigu Sretan Vam kraj svijeta... kakvog ste poznavali na sebi svojstven način predstavio naš sugrađanin i poznato televizijsko lice iz emisije Na rubu znanosti Krešimir Mišak. Predstavio je knjigu u kojoj je obuhvatio 40-ak razgovora s najpoznatijim svjetskim autorima iz područja popularne znanosti i duhovnosti te tako na jednom mjestu obuhvatio brojne teorije koje dovode i do zaključka da je svijet kojeg poznajemo došao svome kraju, ali ne (samo) u smislu opće kataklizme i udara nekog nebeskog tijela, već na razini svijesti. Knjiga je podijeljena u nekoliko poglavlja pa se u njoj mogu naći, između ostalog, razgovori o transformaciji svijeta, zabranjenoj arheologiji i razotkrivanju teorija globalnih urota, o čemu je okupljene autor i upoznao na ovom predstavljanju.

S.S.

 
28.10.2010.

VA Samoborke traži nove članice

Samo za cure od 15 na više

VA Samoborke traži nove članice

Pozivamo sve djevojke od 15 godina na više, koje žele putovati, upoznavati nove ljude i naučiti pjevati.

TD Ferdo Livadić društvo je s dugogodišnjom tradicijom. Stvorili smo prekrasnu suradnju s društvima izvan Hrvatske pa smo tako putovali u Kanadu, Njemačku, Francusku, Mađarsku...

Samoborke također nastupaju i samostalno. Imale smo zapažene nastupe u Italiji, Austriji i Češkoj, gdje smo prošle godine na međunarodnom festivalu Praga Cantat osvojile zlato u kategoriji folklora, a snimile smo i dva CD-a.

Ako nam se želite pridružiti, dođite na audiciju. Održavamo ih svake srijede, kada su naše probe u terminu od 20.30 do 22.30 u prostorijama TD Ferdo Livadić, Trg Matice hrvatske 3 (Glazbena škola Ferdo Livadić), gdje Vas s radošću očekujemo.

DOĐITE!

Kontakt: Vlatka 095/8302 379

 
28.10.2010.

U Samoborskom muzeju održana je prigodna svečanost na kojoj je obilježena 100. godišnjica rođenja Ivice Sudnika

Ivica Sudnik - velik doprinos našem gradu

U Samoborskom muzeju održana je prigodna svečanost na kojoj je obilježena 100. godišnjica rođenja Ivice Sudnika

O Ivici Sudniku puno bi se toga moglo napisati, jer je obilježio društveni, kulturni i sportski život Samobora, osnivač je Muzeja, potom njegov direktor i savjetnik, a Muzeju je darovao i svoju zbirku. Rođen je kasno navečer 23. listopada 1910. u Samoboru, ali je kao datum rođenja u matične knjige upisan 24. listopada. Izučio je urarski zanat, bavio se fotografijom (koja ga je potakla da postane kolekcionar), planinarstvom i sportom te publicistikom i novinarstvom, a dobitnik je i brojnih državnih nagrada. Umro je 24. rujna 2002. godine. S obzirom da se ove godine obilježava 100. godišnjica njegova rođenja, Samoborski muzej pripremio je i prigodnu svečanost na kojoj je 24. listopada promoviran prvi zbornik pripremljen njemu u čast.

Na početku svečanosti u ime Grada Samobora okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, izrazivši zadovoljstvo što sve nazočne može pozdraviti na stotu godišnjicu Sudnikova rođenja, istaknuvši da je Sudnik kao utemeljitelj Samoborskog muzeja dao nemjerljiv doprinos ovom gradu, uz sve ostale aktivnosti kojima se bavio. Predgovor prvom zborniku napisao je gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, a ravnatelj Muzeja Miroslav Milonjić rekao je da su već niz godina izdavali katalog uz prigodne izložbe o Ivici Sudniku, obrađujući jednu od djelatnosti kojima se on za života bavio.

Za stotu godišnjicu pripremljen je prvi zbornik u kojem je i popis svih njegovih zbirki, a predstavila ga je kustosica Ivanka Brekalo, autorica predgovora. Ona je istaknula da je Ivica Sudnik utkao 70 godina rada u Muzej i da su na ovaj način željeli ostaviti objedinjeni pisani trag o njegovu djelu. A to djelo je zaista impozantno, navela je Ivanka Brekalo, jer je Sudnik objavio više od 1000 članaka u novinama i časopisima. Naravno, nisu se mogli svi sada objaviti pa je napravljen izbor od njih 13, u rasponu od 1940. do 1992. godine. Tako je na početku zbornika članak "Samobor – odmaralište Zagrebčana" objavljen u Hrvatskom dnevniku 26. svibnja 1940., a slijede članci o važnijim događajima 1940. godine, koncertu učenika prof. Milana Reisera, Matošu u Samoboru, turističkoj organizaciji Samobora, sportskim izrazima kajkavaca u 17. stoljeću, o stoljetnoj tradiciji samoborskog staklarstva pa o 180 godina Limene glazbe, Samoborskoj štedionici, Vladimiru Nazoru u Samoboru, 250 godina vatrogasne djelatnosti, o Samoboru kao njegovu rodnom gradu, a prvi dio završava Sudnikovim tekstom o 50 godina Planinarskog društva Japetić.

U drugom dijelu zbornika objavljeni su prikazi, pjesme i članci o Sudniku koje su pisali njegovi suvremenici, kao što su Vilko Luncer, Marinko Španović, Joža Prudeus, Vladimir Jagarić, Nikola Pavić, Milan Žegarac Peharnik, Ranka Novosel, Tito Bilopavlović i Blanka Hlevnjak. U trećem dijelu nalazi se i popis zbirke Ivice Sudnika, koju je on 1984. godine ostavio Samoborskom muzeju. Ivanka Brekalo istaknula je kako je Ivicu Sudnika sve zanimalo i da je sve čuvao i arhivirao. Zanimljivo je da je životopis Ivice Sudnika pripremio njegov unuk Neven Unukić, a na predstavljanju je bila i Sudnikova kćer Ivančica.

Muzealci su izdali i prvu grafičku mapu Poznati Samoborci, a posvećena je, naravno, Ivici Sudniku. Ovom su prilikom okupljeni poznati samoborski likovnjaci i grafičari (Nikolina Očko, Ana Sladetić, Miran Šabić, Iva Šintić, Matija Tomšić, Stipan Tadić i Petar Ujević). Na svečanosti su se mnogi prisjetili Sudnika i kao uspješnog sportaša i planinara.

U glazbenom dijelu je tenor Miroslav Živković, uz klavirsku pratnju Stjepana Mihaljinca, otpjevao četiri pjesme (Kod kapele Svete Ane, Ima jedna mala gospa Marija, Kaj i Dobro mi došel prijatel). Prije svečanosti krenuo je i tradicionalni pješački pohod na Veliki dol, u kojem je sudjelovalo više od 200 planinara, a oni su krenuli stazom Ivice Sudnika do planinarskog doma koji nosi njegovo ime.

M. Šipuš

 

Novo gostovanje u samoborskoj Gradskoj knjižnici

VA Samoborke traži nove članice

U Samoborskom muzeju održana je prigodna svečanost na kojoj je obilježena 100. godišnjica rođenja Ivice Sudnika

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002