15.10.2010.

U ciklusu predavanja Fotokluba Klik Profesionalci na djelu gostovala Mare Milin

Ideja ispred tehnikalija

U ciklusu predavanja Fotokluba Klik Profesionalci na djelu gostovala Mare Milin

Kako početi pisati o jednom predavanju koje i poslije dva dana bruji u mojoj glavi, kako opisati večer (srijeda, 13. listopada) s jednom od najkreativnijih, najopuštenijih, a možda na neki način i najjednostavnijih fotografa koje sam upoznao?!

Za početak Mare. Mislim da je teško ne zavoljeti ju, jer je neposredna, brbljava, vedra, malo sarkastična, ali ono što se već pri prvom stisku ruke, pri onom "bok, ja sam Mare", može primijetiti je neopisiva energija kojom zrači.

Predavanje je započela pričom kako se u 21. godini života susrela s fotoaparatom, starim Zenitom s pokvarenim selenskim svjetlomjerom. Na fakultetu tamna komora i noćni rad su bili njeni izlasci. Nižu se anegdote i priče vezane uz stvaranje fotografija. Slušamo toplu ljudsku priču o nastanku dvije fotografije potpuno duhovnog i mističnog karaktera i spašavanja filma od osvjetljivanja od strane nemilosrdnog osiguranja američke ambasade koja se nekad nalazila na Zrinjevcu. Mare nas s lakoćom prekaljenog pripovjedača uvlači u dramatične i duhovite momente, ostajući jednostavna i dostupna...

- Ideja je bitnija od tehničkog znanja, jer znanje je lako steći - kaže Mare.

Polako počinje raditi kao fotograf, Davor Bruketa (Bruketa&Žinić dizajn, op.a) ju je "odgurao" u Gavelli, gdje je "lijepo" primljena, na takav način da bi mnogi sve poslali k vragu... Ali ne i Mare. Ona je vidjela šansu za naučiti nešto novo. Za očeličiti volju i izbrusiti zanat. Poslije je otišla u medije i diskografiju. Fotografirala je stotine naslovnica za nosače zvuka i knjige, radila za ARKZIN, Cosmo, Elle itd. Kaže da je i danas tu negdje - radi sve i svašta.

Onda su krenula pitanja, prvo sramežljivo i općenito. Tako da smo saznali koga od kolega cijeni i kome se divi: Tim Walker, Mario Testino, Terry Richardson, Bruce Weber, Irwin Ken, Richard Awedon, Annie Leibowitz. Od domaćih fotografa izdvojila je Brunu Kazinoti, Mladena Šarića, Marka Grubišića, Sandru Vitalić i Maru Bratoš. Pričala nam je o relaciji urednik - fotograf i što nam je sve potrebno za dobru modnu fotografiju i tko sve radi na jednoj produkciji; stilist, šminker, frizer, asistent, urednik i na kraju fotograf koji mora sve to povezati u konačni "proizvod".

- Nekad se sjedilo u DarkRoomu, a danas za LightRoomom - kaže Mare.

Dok smo gledali fotografije na dijaprojektoru koje je Mare donijela otkrila nam je i neke tajne, poput efekta mrežastih čarapa i raznih gaza na objektivu, o tome da voli jedno svjetlo i dnevnu rasvjetu, da voli raditi s Beauty Dishevima i to jednim mekšim i jednim oštrijim, pričala je o okti (osmerokutni softbox) i jednom velikom kišobranu u nekom studiju... Mare daje prednost, a to se i vidi u njenom radu, fotografijama koje imaju priču ispred tehnički ispravnih, ali ispraznih, hladnih fotografija. U svom radu se igra flaireom i kontrasvjetlom i ističe da iz svog gušta sa svojih ljetovanja donosi fotografije snimljene lomo plastičnim fotoaparatima, a voli koristiti i polaroid. Naučila nas je da je "fotogeničnost kemija između modela i fotografa".

I tako, fotografiju po fotografiju, došli smo do kraja predavanja, a na satu je pisalo 23:30. Predavanje je trebalo trajati do 22:00 sata. Einsteinovski zaključujem da je vrijeme relativan pojam kad je Mare Milin u pitanju ili je za to ipak zaslužna "kemija" koja se dogodila za vrijeme druženja nas 70-ak. Fala Mariu Kociperu što je hvatao bilješke, jer da nije, ne bi se moglo ovo sve napisati.

I, da, za kraj: "MUUUUČIIIIIIIIIIIIIIII!"

Roman Avdagić

Fotoizlet na Unu

Osim što se ciklus predavanja fotoprofesionalaca nastavlja i kroz studeni te prosinac (10. studenog Predrag Gostimirović na temu Svadbena fotografija i 8. prosinca Marin Tomaš o fotografiranju automobila), Fotoklub Klik organizira za svoje članove, simpatizere ove udruge i sve ostale zainteresirane za kvalitetno fotografiranje, izlet na Unu, odnosno Bihać, Štrbački Buk i Martin Brod. Cijena izleta od 130 kuna uključuje prijevoz autobusom do Bihaća, prijevoz kombijima/autobusima po destinacijama te izložbu fotografija s izleta. Sve oko predbilježbi, kao i sve ostale informacije oko izleta i ostalih aktivnosti "klikovaca" mogu se saznati na web stranici kluba.

 
15.10.2010.

Izložba Zorana Pavlovića u Maloj dvorani Galerije Prica

Novih 15 uradaka

Izložba Zorana Pavlovića u Maloj dvorani Galerije Prica

U Maloj dvorani Galerije Prica 12. listopada otvorena je izložba Zorana Pavlovića – Zoze "gle!karikatureuPrici", a koju će posjetitelji moći razgledati sve do 31. listopada u radno vrijeme Galerije Prica. Kako je uvodno pri otvorenju rekla kustosica Nikolina Mahović, riječ je o 15 novih uradaka Zorana Pavlovića, kojima se on u svom gradu ponovno predstavlja nakon retrospektivne izložbe 2004. godine. Autor je art direktor i dizajner, a pripada tzv. Zagrebačkoj grupi (školi) karikaturista (u njoj su još Z. Bastačić, M. Kovačević, F. Kritovac, I. Pahernik, R. Petrić, I. Šarić). Objavljivao je u brojnim listovima, a zastupljen je u Antologiji hrvatskog humora, u Hrvatskoj likovnoj enciklopediji i drugdje. Na otvorenju je o njegovim djelima govorio Želimir Koščević.

M.Š.

 
15.10.2010.

Sanja Pilić gostovala u samoborskoj Dječjoj knjižnici

Pametni junaci knjiga

Sanja Pilić gostovala u samoborskoj Dječjoj knjižnici

Naša poznata spisateljica za djecu i odrasle Sanja Pilić gostovala je 12. listopada u samoborskoj Dječjoj knjižnici, a tamo su je dočekali učenici 3.a i 3.b razreda OŠ Sveta Nedelja. Neposredan povod gostovanju bilo je predstavljanje njenog novog romana Hoću biti posebna, o neobičnoj djevojčici Klaudiji koja nije zadovoljna mnogim stvarima u svome životu i koja želi biti drukčija i jedinstvena, posebna. Događaji u životu djevojčice pokazat će da je ona upravo takva. No, Sanja Pilić popričala je s učenicima i govorila i o svojim drugim knjigama i pričama. U toj zanimljivoj komunikaciji rekla je da voli pametne junake i da piše o stvarima koje ih tište u životu. A da to radi s uspjehom, govore i nagrade koje je primila. Naime, Sanja Pilić dobitnica je nagrade Grigor Vitez za knjige O mamama sve najbolje (1990.) i Sasvim sam popubertetio (2002.) te nagrade Ivana Brlić-Mažuranić za knjige Mrvice iz dnevnog boravka (1995.) i Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije (2001.), kao i nagrade Mato Lovrak za knjigu Što mi se to događa? (2007.). Roman Jesam li se zaljubila dobitnik je Časne liste IBBY- ja za 2008. godinu. Također, dobitnica je nekoliko nagrada za kratke priče. Zanimljivo je da knjige Sanje Pilić za mlade ilustrira Samoborac Niko Barun.

M.Š.

 

U ciklusu predavanja Fotokluba Klik Profesionalci na djelu gostovala Mare Milin

Izložba Zorana Pavlovića u Maloj dvorani Galerije Prica

Sanja Pilić gostovala u samoborskoj Dječjoj knjižnici

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002