08.02.2010.

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga ŠiljkoVICa Voje Šiljka

Vic treba znati napisati

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga ŠiljkoVICa Voje Šiljka

Vojo Šiljak vrijedno skuplja viceve već dugi niz godina i objavljuje ih u svojim zbirkama. U samoborskoj Gradskoj knjižnici 11. veljače predstavio je petu zbirku ŠiljkoVICa, kada se pohvalio da je skupio oko pet tisuća viceva, a onda dometnuo kako to i nije tako velika brojka ako je Warren Beatty, prema vlastitom priznanju, spavao s više od 12 tisuća žena. Bila je to samo jedna od primjedbi koje su publiku u knjižnici natjerale na smijeh, koji nije prestajao sve do kraja predstavljanja, jer je ovaj legendarni radijski i televizijski voditelj čitao prikupljene viceve. No, usput je pojasnio i da se napisani i izgovoreni vic razlikuju, jer vic treba znati napisati, u njemu je važan poredak riječi, kao i interpunkcije. Kao izvrsnog pripovjedača viceva izdvojio je Davea Allena, kojeg se sigurno sjećaju nešto starije generacije. Dodao je Šiljak i da nam u današnje vrijeme ne trebaju ni Hašek, ni Cervantes, niti Iljf i Petrov, jer je dovoljno samo bilježiti što se događa.

Naravno, onima koji žele vidjeti što je to prikupio Vojo Šiljak u petoj zbirci preporučujemo da je nabave, a izdvojit ćemo samo da je autor dobitnik Nagrade Marija Jurić Zagorka i Ondas (1997.), nagrade HRT-a Ivan Šibl (2000.), nagrade HND-a za životno djelo Otokar Keršovani (2006.), a prije nekoliko tjedana za dostignuća u novinarstvu odlikovao ga je i predsjednik Stjepan Mesić.

M.Š.

 
08.02.2010.

Izložba fašničkih maski iz kreativne radionice UPI keramike u Maloj dvorani POU

Maske su hvalili i stručnjaci

Izložba fašničkih maski iz kreativne radionice UPI keramike u Maloj dvorani POU

Udruga za promicanje inkluzije (UPI) je nevladina udruga koja svoje aktivnosti usmjerava ka stvaranju sustava službi podrške u zajednici kao alternativnom izvaninstitucionalnom obliku skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama, a cilj joj je omogućiti izlazak iz socijalne izolacije i uključenje u društvo. Jedan od načina su i kreativne radionice u kojima se nude različiti obrazovni i kreativni sadržaji. Jedna od takvih je i radionica keramike u kojoj su polaznici bili inspirirani Samoborskim fašnikom pa su izradili posebne maske. One se sve do 16. veljače mogu pogledati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Samoboru, gdje je 9. veljače bilo organizirano i svečano otvorenje prodajne izložbe. Velik broj vrlo originalnih, zanimljivih, radosnih i maštovitih uradaka bogatog kolorita zajedničko je djelo šesnaest suradnika radionice (Zehra Alikić Nukić, Željko Bartolić, Katja Buneta, Božo Čičić, Milica Čičić, Viktor Đerek, Iva Guzobad, Tomislav Ivašković, Božidar Kobasić, Miško Kozarić, Ankica Mesarić, Ivica Pala, Mara Pavlović, Ivana Pevec, Fadil Braco Špuren i Jasminka Beba Žitnik), koji su radili pod vodstvom Valerije Jelčić. Podršku su im dali i mnogi priznati umjetnici koji se bave keramikom pa su na otvorenju bili Višnja Markovinović, Vesna Aralica, Ivančica Vončina, Marija Šunjić, Gizela Ulle Kovačić, Vlado Desančić i Franjo Kodrić.

Autor izložbe je Hanibal Salvaro, koji je na otvorenju podijelio diplome polaznicima i zahvalio svima koji su im pružili podršku. Organizatori su Galerija Zlatni konj, Gradska knjižnica Samobor i Pučko otvoreno učilište Samobor pa su, uz Hanibala Salvara i Valeriju Jelčić, na otvorenju bili ravnateljica samoborske Gradske knjižnice Mirjana Dimnjaković, direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar te kustosica Galerije Prica Nikolina Mahović. Izložba je prodajnog karaktera, što znači da će posjetitelji 184. Samoborskog fašnika moći kupiti izložene maske po cijenama od 50 do 250 kuna.

M.Š.

 
08.02.2010.

Izložba fašničkih maski u Maloj dvorani POU

Maske iz UPI keramike

Izložba fašničkih maski u Maloj dvorani POU

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta od 9. do 16. veljače bit će moguće razgledati izložbu posebnih fašničkih maski UPI keramike, inspiriranih višegodišnjim posjećivanjem Samoborskog fašnika. Velik broj vrlo zanimljivih, radosnih i maštovito izvornih uradaka bogatog kolorita, kakve se nigdje prije nisu mogle vidjeti, zajedničko je djelo šesnaest suradnika UPI keramike (Zehra Alikić Nukić, Željko Bartolić, Katja Buneta, Božo Čičić, Milica Čičić, Viktor Đerek, Iva Guzobad, Tomislav Ivašković, Božidar Kobasić, Miško Kozarić, Ankica Mesarić, Ivica Pala, Mara Pavlović, Ivana Pevec, Fadil Braco Špuren i Jasminka Beba Žitnik), pod vodstvom Valerije Jelčić.

Izložba keramičkih maski govori kako 183 godine Samoborskog fašnika, koji je potaknuo slične priredbe i drugdje u Hrvatskoj, također mogu biti vrlo poticajne i inspirativne i za likovno stvaralaštvo. Ona je i vrijedan doprinos bogatom programu Samoborskog fašnika, koji je bitan za očuvanje pozitivnih stoljetnih tradicija iskonskih zimskih radosti i to u godini kada se obilježava 100 godina djelovanja galerije Ulrich u Zagrebu i 60. godišnjica osnivanja Udruženja primijenjenih umjetnosti Andrija Buvina, koje je s vremenom preimenovano u ULUPUH. Autor izložbe je Hanibal Salvaro, a organizatori Galerija Zlatni konj, Gradska knjižnica Samobor i Pučko otvoreno učilište Samobor. Izložba se otvara 9. veljače u 18 sati.

I.H.

 

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga ŠiljkoVICa Voje Šiljka

Izložba fašničkih maski iz kreativne radionice UPI keramike u Maloj dvorani POU

Izložba fašničkih maski u Maloj dvorani POU

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002