23.09.2010.

Prezentacijski dio Natjecanja Ferdo Livadić završio nastupima Marijana Đuzela, Lovre Merčepa i Ante Sladoljeva

Nastupile i "domaće snage"

Prezentacijski dio Natjecanja Ferdo Livadić završio nastupima Marijana Đuzela, Lovre Merčepa i Ante Sladoljeva

Treću večer Natjecanja Ferdo Livadić otvorio je pijanist Marijan Đuzel izvedbom Jubilusa Ive Josipovića, da bi, nakon što je izvršio obvezu sviranja barem jednog djela domaćeg autora, publici u Galeriji Prica ponudio Sonatu za glasovir u c-molu, op. 111, br. 32 (Maestoso, Allegro con brio ed appassionato Arietta: Adagio molto semplice e cantabile) Ludwiga van Beethovena. Za kraj svog programa Đuzel je izabrao Bartókov Szabadban - Na otvorenom (Sippal, dobbal (Sa sviralama i bubnjevima): Pesante; Barcarolla: Andante; Musettes: Moderato; Az ejszaka zeneje (Noćna glazba): Lento; Hajsza (Potjera): Presto). Marijan Đuzel student je prve godine glasovira u klasi prof. Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a zanimljivo je da je učio i rog. Osvajač je brojnih nagrada, između ostalih i na Međunarodnom natjecanju Etide i skale u Zagrebu te na Lions Grand Prixu u Rijeci, a zaslužio je i titulu apsolutnog pobjednika na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević u Zagrebu.

Na "domaćem terenu" potom je nastupio Lovro Merčep, mladi alt saksofonist iz Samobora koji je odlučio započeti s Fantaisie-Impromptu za alt saksofon i glasovir Andéa Joliveta, da bi nastavio s još jednim francuskim skladateljem, Alfredom Desenclosom i Prélude, cadence et finale za alt saksofon i glasovir. U izboru djela domaćeg autora Merčep se odlučio za Seletkovićeve Portrete za alt saksofon solo, a nastup je završio Sonatom za alt saksofon i glasovir, op. 29 (Andante maestoso; Allegro energico) Roberta Muczynskog. U dodatnom izlasku na podij, Merčep je odsvirao i Nanu Manuela de Falle. Lovro Merčep student je Conservatoire à rayonnement régional u Lyonu, u klasi saksofonista i pedagoga Jean-Denisa Michata, a iza sebe ima niz natjecateljskih uspjeha kao što su prva nagrada u konkurenciji svih instrumentalista na Lions Grand Prix u Rijeci, druga nagrada na Concours Européen de Saxophone u Francuskoj te treća nagrada na 13. međunarodnom saksofonističkom natjecanju u Sloveniji.

Posljednji koji se predstavio publici i stručnom žiriju u ovogodišnjem izdanju Natjecanja Ferdo Livadić bio je pijanist Ante Sladoljev. Za svoj nastup priredio je As the Time... Vjekoslava Nježića te Goldberg Varijacije, BWV 988 Johanna Sebastiana Bacha. Ante Sladoljev studira glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi docentice Katarine Krpan, a osvajao je nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji (Rosone 1996., San Bartolomeo al Mare 1997., Moncalieri 1998., Sale 2001., Pinerolo 1999., Gorizia 2006.) te u Zagrebu na natjecanjima Etide i skale 1996. i Zlatko Grgošević 2000. i 2006. godine.

Natjecanje Ferdo Livadić i ove godine mladim glazbenicima omogućuje osvajanje čak dviju nagrada - Nagrade Ferdo Livadić sponzora Hypo Alpe Adria Banke u iznosu od 15.000 kuna za najbolji ukupni nastup te Nagrade Grada Samobora sponzora Grada Samobora u iznosu od 10.000 kuna za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora. Također, slavodobitnik Natjecanja Ferdo Livadić dobiva i priliku na narednom izdanju Samoborske glazbene jeseni praizvesti za njega napisano djelo.

Proglašenje pobjednika ovogodišnjeg izdanja Natjecanja Ferdo Livadić bit će održano u četvrtak, 23. rujna, u franjevačkoj crkvi u Samoboru s početkom u 20 sati. Tom će prilikom biti održan i koncert prošlogodišnjeg laureata Srđana Bulata (gitara) uz Ansambl Cantus i Tomislava Žužaka (sopran saksofon), a pod ravnanjem dirigenta Berislava Šipuša.

M.Š.

 
23.09.2010.

Drugog dana Natjecanja Ferdo Livadić nastupili Katarina Javora, Silvio Richter i Kvartet Klang

Zaoštrili konkurenciju

Drugog dana Natjecanja Ferdo Livadić nastupili Katarina Javora, Silvio Richter i Kvartet Klang

Katarina Javora (orgulje), Silvio Richter (barkona violina) i Kvartet Klang (glasovir i udaraljke) predstavili su se publici Samoborske glazbene jeseni na drugoj večeri Natjecanja Ferdo Livadić u utorak, 21. rujna, u Galeriji Prica.

Orguljašica Katarina Javora predstavila se Bachovom Fantazijom i fugom u g-molu, BWV 538 te Dupréovim Preludijem i fugom u g-molu, op. 7, br. 3, dok je u izboru djela domaćeg autora izvela Elegiju u f-molu Franje Lučića. Katarina Javora studentica je pete godine orgulja u klasi prof. Ljerke Očić te treće godine studija glazbene teorije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a orguljašica je u župnoj crkvi sv. Terezije od Djeteta Isusa. Dobitnica je nagrade Fonda Janka Šanjek te nagrada na regionalnim i državnim natjecanjima HDGPP-a.

Barkona violina u rukama Silvia Richtera odsvirala je Sonate br. 1, 5 i 7 Tomasa Checchinija, potom Sonatu Secundu iz zbirke Sonatae unarum fidium Johanna Heinricha Schmelzera, uslijedila je Passacaglia u g-molu Heinricha Ignaza Franza von Bibera, a izbor iz baroknog programa okončao je Sonatom za violinu i čembalo u c-molu, br. 4 Johanna Sebastiana Bacha te djelom Jean-Marie Leclaira Chaconna iz sonate u B-duru, op. 5, br. 4. Na poziv publike, u ponovnom izlasku Richter je odsvirao i Schmelzerovu 4. Sonatu. Silvio Richter studira baroknu violinu na Royal Academy of Music u Londonu u klasi Pavla Beznosiuka, a od 2004. godine je član Hrvatskog baroknog ansambla te kao solist ansambla redovito nastupa s Laurom Vadjon. Između ostalog, nastupio je s ansamblima New London Consort, Saraband Consort, Corelli Ensemble te je izveo Bachov Koncert za dvije violine s Rachel Podger u Wigmore Hallu u Londonu.

Završnica druge večeri ponudila je pak "nešto sasvim drugačije" u odnosu na prethodna dva nastupa. Kvartet Klang (Vlatka Peko i Ana Lucić - glasovir te Anita Primorac i Kaja Farszky - udaraljke) za svoj su nastup izabrale Bartókovu Sonatu za dva glasovira i udaraljke (Assai lento – Allegro molto, Lento ma non troppo, Allegro non troppo), izbor iz West Side Story Leonarda Bernsteina (također i u ponovljenom izlasku) te u domaćem dijelu programa Etidu za dva glasovira i udaraljke Ante Knešaureka, skladbu koja je napisana ciljano za ovaj Kvartet i koja je ovom izvedbom u Samoboru doživjela svoju praizvedbu. Četiri studentice Muzičke akademije u Zagrebu okupile su se u Kvartetu Klang 2009. godine, a prvi puta su se predstavile javnosti na otvorenju 7. međunarodnog udaraljkaškog festivala u Bjelovaru (IPEW), u siječnju 2010. godine. Potom su, po prvi put u povijesti zagrebačke Muzičke akademije, izvele koncertnu verziju Bartókove sonate u verziji za dva glasovira, udaraljke i orkestar, u sklopu projekta Glazba danas, uz simfonijski orkestar Muzičke akademije pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

Natjecanje Ferdo Livadić i ove godine mladim glazbenicima omogućuje osvajanje čak dviju nagrada - Nagrade Ferdo Livadić, sponzora Hypo Alpe Adria Banke u iznosu od 15.000 kuna za najbolji ukupni nastup te Nagrade Grada Samobora, sponzora Grada Samobora u iznosu od 10.000 kuna za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora. Također, slavodobitnik Natjecanja Ferdo Livadić dobiva i priliku na narednom izdanju Samoborske glazbene jeseni praizvesti za njega napisano djelo koje će ovaj put skladati Berislav Šipuš.

Natjecanje Ferdo Livadić završava u srijedu, 22. rujna, u Galeriji Prica u 19 sati nastupima Marijana Đuzela (klavir), Lovre Merčepa (alt saksofon) te Ante Sladoljeva (klavir).

M.Š.

 

Prezentacijski dio Natjecanja Ferdo Livadić završio nastupima Marijana Đuzela, Lovre Merčepa i Ante Sladoljeva

Drugog dana Natjecanja Ferdo Livadić nastupili Katarina Javora, Silvio Richter i Kvartet Klang

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002