09.10.2010.

Na 35. Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupila mlada pijanistica Martina Filjak

Izvrstan uvod u veliki finale

Na 35. Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupila mlada pijanistica Martina Filjak

Pretposljednjeg dana 35. Samoborske glazbene jeseni, u petak, 8. listopada, svojevrstan uvod u veliki finale festivala dala je izvrsna mlada pijanistica Martina Filjak svojim solističkim nastupom. Naime, upravo će ovoj pijanistici, koja se ubraja među najdarovitije hrvatske glazbenike mlađe generacije, pripasti zadovoljstvo nastupiti i u završnoj večeri Jeseni, uz Gruzijski komorni orkestar iz Ingolstadta. Za prvi dio druženja s publikom u Samoboru Martina Filjak je odabrala program kojeg je uspješno promovirala na brojnim inozemnim recitalima i kojeg će dijelovi uskoro zaživjeti i u obliku CD-a. Filjak je recital u franjevačkoj crkvi započela s tri sonate Padre Antonia Solera (Sonata u A-duru, Sonata u d-molu i Sonata u F-duru) te dvije Chopinove balade (Balada u F-duru, br. 2 te Balada u f-molu, br. 4), da bi u drugom dijelu nastavila jednako intenzivno, izražajno i virtuozno Sonatom za glasovir u c-molu, op. 29 br. 4 Sergeja Prokofjeva, potom Preludijem i Nokturnom za lijevu ruku Aleksandra Skrjabina te, za kraj, Islamey – Orijentalnom fantazijom Milija Balakirjeva.

Martina Filjak glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom u renomiranoj klasi za soliste prof. Mi Kyung Kim u Hannoveru. U akademskoj godini 2008./2009. polazila je prestižnu Klavirsku akademiju na jezeru Como u Italiji. Njezino školovanje u Hannoveru i Londonu podržala je stipendija Clara Haskil iz prestižne fondacije Prins Bernhard Cultuurfonds, a 2007. godine dobitnica je stipendije fondacije Alfred Toepfer. Svojim pijanističkim umijećem redovito oduševljava kritiku i publiku diljem svijeta, a jedna od najznačajnijih dosadašnjih nagrada, koja joj je otvorila vrata najglasovitijih svjetskih koncertnih prostora i dvogodišnji agencijski ugovor, je prošlogodišnje osvojeno prvo mjesto na pijanističkom natjecanju u Clevelandu. U Hrvatskoj se najesen očekuje izlazak zajedničkog nosača zvuka klarinetistice Marije Pavlović i Martine Filjak u izdanju Cantusa, a u istoj nakladničkoj kući u planu je i Martinin samostalni nosač zvuka, koji bi trebao biti objavljen početkom 2011. godine, dok se istovremeno planira izlazak dvaju Martininih nosača zvuka u izdanju tvrtke Naxos.

Prilika za novo uživanje u umijeću Martine Filjak, zajedno s trubačem Vedranom Koceljom i Gruzijskim komornim orkestrom pod ravnanjem Arijela Zuckermanna, a ujedno i posljednja ovogodišnja prilika za dolazak na koncert 35. Samoborske glazbene jeseni je subota, 9. listopada. Završni koncert počinje u 20 sati u franjevačkoj crkvi u Samoboru.

M.Š.

 
09.10.2010.

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio prošlogodišnji laureat Srđan Bulat

Opravdao veliko priznanje

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio prošlogodišnji laureat Srđan Bulat

Svoje mjesto u programu 35. Samoborske glazbene jeseni osigurao je i prošlogodišnji pobjednik natjecanja mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić, gitarist Srđan Bulat. Za samostalni nastup pred festivalskom publikom u Galeriji Prica Bulat je odabrao skladbe Sora, Legninia, Albeniza, Turine i Brittena. Koncert je započeo Varijacijama na Mozartovu temu, op. 9 Fernanda Sora, nastavio skladbama Capriccio op. 20, br. 7 Luigia Legnania te Mallorca i Sevilla iz Suite Española br. 1 Isaaca Albeniza. Potom je izveo Sonatu za gitaru u D-duru, op. 61 Joaquina Turine, a nastup zaključio izvedbom Nocturnal after John Dowland op. 70 Benjamina Brittena.

Na programu ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni preostala su još dva koncerta. U petak, 8. listopada, nastupa naša proslavljena pijanistica Martina Filjak, a završni koncert izvest će u subotu, 9. listopada, Georgisches Kammerorchester Ingolstadt pod vodstvom Ariela Zuckermanna, s kojim će nastupiti pijanistica Martina Filjak i trubač Vedran Kocelj.

Srđan Bulat rođen je 1986. godine u Splitu. Student je pete godine gitare na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Dobitnik je dekanove nagrade te priznanja Summa cum laude za najboljeg studenta generacije, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Splitu, gdje je završio prve tri godine studija gitare na Umjetničkoj akademiji u klasi prof. Gorana Listeša. Osvajač je brojnih državnih i međunarodnih nagrada: europske glazbene nagrade za mlade (Dubrovnik, 2004.), prve nagrade na međunarodnim natjecanjima Split guitar festival te Fernando Sor (Rim, 2008.); nagrada na trima trenutno najprestižnijim međunarodnim natjecanjima za klasičnu gitaru - treće nagrade na natjecanju Michele Pittaluga (Italija, 2008.), druge nagrade na natjecanju Francisco Tarrega (Španjolska, 2009.) te triju nagrada na ovogodišnjem izdanju natjecanja ALhambra u španjolskom gradu Valenciji (druge nagrade stručnog žirija, nagrade publike te nagrade za najbolju interpretaciju španjolskog djela).

M.Š.

 
09.10.2010.

U samoborskoj Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Marijane Jaić Iza oblaka

Pretočeno dragocjeno iskustvo

U samoborskoj Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Marijane Jaić Iza oblaka

Samoborska Gradska knjižnica ugostila je dobro poznato lice koje je sudjelovalo u njenim brojnim programima, ali ono se ovaj put našlo u drugačijoj ulozi. To dobro poznato lice je Marijana Jaić, koja je 7. listopada, uz pomoć svojih prijatelja, predstavila svoj roman Iza oblaka, pisan za djecu, ali i one starije. U predstavljanju romana sudjelovali su Kristina Kirschenheuter (koja je čitala ulomke iz knjige), Božidar Prosenjak iz izdavačke kuće Alfa i Ranka Novosel, a ovu književnu večer upotpunili su glazbom Lara Rimac na violini i Lucija Jurković na flauti.

Na početku večeri nazočne u punoj Gradskoj knjižnici pozdravio je Marijan Hetler u ime Hrvatskog društva učitelja, čiji je Marijana Jaić član, a potom je Božidar Prosenjak u ime izdavačke kuće Alfa govorio što ih je ponukalo da u svojoj ediciji Knjiga za mladež objave roman Iza oblaka. Naglasio je da je knjiga vrlo korisna za učitelje i učenike, jer progovora o situaciji kada u razred dolazi jedan problematični učenik i svjedoči o tom iskustvu. Istaknuo je kako je važno imati oko sebe ljude kao što je Marijana Jaić, dodavši i da je biti učitelj dragocjeno zanimanje te kako je poruka knjige da se iza oblaka uvijek nalazi sunce.

Ranka Novosel istaknula je svoju dvostruku ulogu, jer joj je autorica knjige bila učenica, a potom i kolegica u školi, konstatiravši da je Marijana Jaić napredovala do uspješne spisateljice romana. No, Ranka Novosel podsjetila je čitanjem pjesama i da je Marijana Jaić vrlo uspješna pjesnikinja, posebno pohvalivši njeno nastojanje da u pjesmama očuva kajkavski izričaj. Roman Iza oblaka ocijenila je kao potvrdu znanja, talenta i ljubavi za učenike.

Na kraju promocije riječ je dobila i Marijana Jaić, koja je rekla kako je imala sreću da su u Alfi prepoznali što je željela reći, zahvalivši obitelji Rimac, Gradskoj knjižnici, OŠ Bogumila Tonija (ravnateljici, kolegicama i kuharicama koje su pripremile jela za mali domjenak), potom prijateljima koji su sjedili uz nju na promociji, ljudima iz Hrvatskog učiteljskog društva te svim kolegama, prijateljima, rodbini i obitelji, zaključivši kako je promocija u njenom Samoboru bio za nju velik trenutak.

Nakon službenog dijela razgovori o radu s djecom u školi i o samom romanu nastavljeni su u prijateljskom druženju, a posjetitelji su mogli po promotivnoj cijeni nabaviti i svoj primjerak romana.

M.Š.

 

Na 35. Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupila mlada pijanistica Martina Filjak

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio prošlogodišnji laureat Srđan Bulat

U samoborskoj Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Marijane Jaić Iza oblaka

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002