24.03.2010.

Izložba Josipa Šarića u Maloj dvorani Galerije Prica

Fragmenti koji čine cjelinu

Izložba Josipa Šarića u Maloj dvorani Galerije Prica

Do 11. travnja ljubitelji likovne umjetnosti mogu u Maloj dvorani Galerije Prica razgledati izložbu Josipa Šarića Fragmenti, koja je i prodajnog karaktera. Na njenu otvorenju 23. ožujka sve okupljene pozdravili su voditeljica Galerije Prica Nikolina Mahović i autor Josip Šarić, a o postavu je govorio Stanko Špoljarić. On je, između ostalog, istaknuo da Šarić oslobađa energiju oblika, dovodi formu do eksplozije njezinih silnica, no i u ključanju površine zadržava relativnu čistoću siluete ploha. Nemiru magme ili vala Šarić suprotstavlja geometrizirane segmente slike, sastavnica poliptihalnih kompozicija, od jasnoće diptiha ili triptiha do razvedenog rastera prikaza. Granične linije dosljedno su pravolinijskog karaktera, od naglašenog vertikaliteta do dijagonalne položenosti obrubnica. Nastavio je da se Šarić ne odriče slikom interpretiranog doživljaja nekih situacija, izgleda, pejsažnih prospekata, emocionalnih iskustava, ljepote u širini njenog značenja.

Josip Šarić rođen je u Livnu 1968. godine, Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu 1999. godine u klasi profesora Ante Kuduza, a do sada je izlagao na 8 samostalnih te više skupnih izložbi.

M.Š.

 
24.03.2010.

Grad i Ministarstvo kulture kreću u sanaciju samoborskih kulturnih dobara

Tristo tisuća za Stari grad i dva crkvena objekta

Crkva svetog Martina pod Okićem, Stari grad Samobor i kapela svetog Roka u Galgovu našli su se u Programu zaštite kulturnih dobara kojeg svake godine provodi Ministarstvo kulture. Grad Samobor predložio je Ministarstvu ukupno čak 12 objekata za navedeni program, no sredstva su odobrena samo za spomenuta tri. Konkretno, Ministarstvo kulture Gradu je Samoboru ponudilo ugovor od 200 tisuća kuna za građevinsku sanaciju i konzervatorske radove na Starom gradu Samoboru, 100 tisuća kuna za konstruktivnu i građevinsku sanaciju crkve svetog Matrina pod Okićem te 50 tisuća kuna za građevinsku sanaciju kapele svetog Roka u Galgovu. Za svaki od tri objekta Ministarstvo kulture ponudilo je pojedinačne ugovore o korištenju sredstava, koje Grad treba realizirati do kraja studenog da bi se predviđena sredstva i isplatila u 2010. godini.

Nevezano pak uz ugovore s Ministarstvom kulture, još će jedno samoborsko kulturno dobro doživjeti sanaciju. Naime, Grad će pomoći hitnu sanaciju unutrašnje vlage u kapeli svetog Mihalja. Tijekom prethodnih godina na njoj su izvedeni radovi na sanaciji i uređenju krova, izvedbi vanjske drenaže te uređenju pročelja s restauratorskim oslicima na uglovima kapele i zvonika. Svi radovi izvedeni su po smjernicama i odobrenju Konzervatorskog zavoda Ministarstva kulture. Međutim, sada je potrebno pristupiti i sanaciji unutrašnjosti kapele, jer je zbog dugogodišnje konstantne kapilarne vlage, koja je izbijala na unutrašnju stranu zida, žbuka propadala i trulila da bi sada bila u potpuno raspadnutom stanju i zahtijeva hitnu sanaciju.

Tako je za početak potrebno izraditi tehničko rješenje sanacije kapilarne vlage s uređenjem zidova i podne konstrukcije, koje bi za Grad trebao izraditi zagrebački Geoexpert za nešto više od 15 tisuća kuna. Nakon toga uslijedilo bi i spašavanje unutrašnjosti kapelice svetog Mihalja.

K.S.

 
24.03.2010.

PK Balans uspješno nastupio na I. Millenium cupu u cheerleading i pom pon plesu u Trstu

Vratile se s medaljama i peharom

PK Balans uspješno nastupio na I. Millenium cupu u cheerleading i pom pon plesu u Trstu

Plesni klub Balans krenuo je put Italije na međunarodno natjecanje I. Millenium cup u cheerleading i pom pon plesu,

koje se održalo u amfiteatralnoj sportskoj dvorani Palatrieste u Trstu 20. ožujka, u organizaciji Millenium kluba. U velikoj konkurenciji između talijanskih, slovenskih, austrijskih, hrvatskih i finskih timova PK Balans je izborio odlična mjesta te dokazao kvalitetu i vratio se s medaljama i peharom.

Tako su starije kadetkinje (Eva Šoić, Eva Mustafić,

Ivona Mlakar, Matea Mlakar, Iva Jurilj, Stephanie Koletić, Lorena Moćan) s koreografijom Mission imposible osvojile odlično 2. mjesto, a do brončane medalje stigao je plesni par Petra Ivković i Karla Sedić u kategoriji duo dance kadetkinja!

Mlađi kadetski tim (Emma Karolina Vasung, Petra Ivković, Nikolina Delač, Dora Felber, Lucija Ćatić, Lea Burušić, Helena Petričko, Magdalena Borić, Karla Sedić) bio je 4., baš kao i juniorke u kategoriji cheerdance (Marta Spajić, Lea Vlašić, Nika Dobronić, Klara Miljan, Matea Cviljak, Ana Brkić). Kadetkinje Matea i Ivona Mlakar u double dance osvojile su 5. mjesto, juniorski par Ana Brkić i Nika Dobronić 7. mjesto, a cheerleadersice Wild Cats prikazale su odličan nastup u oštroj konkurenciji kategorije group stunta.

Kvaliteta rada trenerica Sanje Krapinec i Sandre Jurković te članica PK Balans tako je još jednom došao do izražaja, ovaj put na međunarodnoj sceni. "Balansice" sada čeka priprema za državno prvenstvo koje će se održati 25. travnja u Čakovcu.

I.H.

Skoknule i do Venecije

Kako "Balansice" vole spojiti ugodno s korisnim, tako je 35 ntjecatelja i 15 navijača, a među njima roditelja i ostalih članova, krenulo put Trsta dan prije natjecanja kako bi posjetili Veneciju. Uz vožnju brodom, razgled unutrašnjosti gradske jezgre i radionice Murano stakla vrijeme je brzo proteklo te se krenulo prema gradiću Grado, gdje su odrađane zadnje pripreme za natjecanje, ali i proslavio rođendan članica Petre, Lee i Ivane. Jasno, ni natjecanja, niti obilaska Venecije ne bi bilo bez pomoći roditelja te financijske potpore Grada Svete Nedelje.

 
24.03.2010.

U povodu Dana Glazbene škole Ferdo Livadić održan čitav niz prigodnih koncerata

Tjedan dana slavljeničkog muziciranja

U povodu Dana Glazbene škole Ferdo Livadić održan čitav niz prigodnih koncerata

Glazbena škola Ferdo Livadić Samobor službeno proslavlja svoj Dan škole 1. ožujka, a i ove godine je taj "dan" obuhvatio brojna glazbena događanja učenika i profesora škole, kao i njihovih gostiju te bivših učenika tijekom produženog tjedna (od petka, 26. veljače, do ponedjeljka, 8. ožujka). U okviru proslave samoborskoj i zagrebačkoj javnosti predstavili su se i u pripremi sudjelovali gotovo svi učenici i profesori Glazbene škole, bilo individualnim ili nastupima u oviru ansambala ili orkestara škole.

Proslava je, dakle, započela u petak, 26. veljače, koncertom Dječjeg i Ženskog zbora GŠ (zborovođa: Tatjana Gaćeša, prof.) u novouređenoj dvorani Glazbene škole, pod naslovom Šetnja glazbenim cvjetnjakom. Koncert je obuhvatio prigodna zborska djela inspirirana cvijećem i najavom proljeća, a oplemenilo ga je i otvorenje prigodne izložbe u predvorju Glazbene škole. Na njoj su pak predstavljeni radovi učenika Srednje glazbene škole na temu odslušanih koncerata u sklopu 34. Samoborske glazbene jeseni, nastalih u sklopu nastavne teme Povijest glazbe (prof. T. Gaćeša), a dizajnirane od strane akademske slikarice Maje Cipek, koja je ujedno i učenica solo pjevanja u klasi prof. Branke Cvetković, i izložene likovne radove učenika početnog solfeggia prof. Stanke Košćak.

Nastavak događanja pripao je koncertu Klavirskog odjela u ponedjeljak, 1. ožujka, također u dvorani Glazbene škole. Nastupili su solisti - klaviristi svih uzrasta, od 1. razreda osnovne do 2. razreda srednje GŠ, uz mlade harmonikaše i vibrafoniste te komorne sastave klavira i harmonika. U pripremi su sudjelovali profesori Marina Flanjak, Silvija Kalšan, Carmen Stepić, Jadranka Tikvica, Marijeta Zdunić Knotek, Goran Gorše, Ivica Ivanović i Davor Lahnit. Na ovom koncertu nekoliko je učenika sviralo djela Frédérica Chopina (1810.-1849.), pridružujući se tako proslavi 200. godišnjice njegova rođenja obilježene u cijelom svijetu, a učenik David Topić (prof. G. Gorše) praizveo je svoju skladbu 1. faza za vibrafon.

Nakon prvog svečanog koncerta u utorak, 2. ožujka, održanog u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, sljedeća dva dana nastavilo se koncertiranje učenika u dvorani Glazbene škole u Samoboru. U srijedu, 3. ožujka, učenici Gudačkog odjela GŠ muzicirali su na violini, violi, gitari, bisernici, braču, bugariji i čelu te harmonici, solistički i u komornim sastavima, u čijoj su pripremi sudjelovali profesori Vesna Faullend Heferer, Zdenka Japec, Nikolina Tičinović, Petra Vojvodić, Ivana Žuljević, Vjekoslav Fresl, Ivan Mužanić i Anđelko Krpan.

U četvrtak, 4. ožujka, u istom prostoru nastupili su učenici Puhačkog odjela GŠ: flautisti, klarinetisti, kornisti, saksofonisti i trubači, a u pripremi programa vodili su ih profesori Vesna Radinčić, Ivana Štrbac, Nikolina Tičinović, Zoran Katić, Mario Magaš, Mihael Paar i Tomislav Žužak.

Petak, 5. ožujka, bio je rezerviran za drugi Svečani koncert povodom Dana Glazbene škole Ferdo Livadić, a održan je u Galeriji Prica. Koncertu je nazočila i publici se, uz čestitke povodom Dana škole, obratila predstavnica Grada, gospođa Marica Jelenić, te ujedno čestitala maturantu GŠ, Filipu Merčepu, marimba (prof. G. Gorše), na nedavno ostvarenoj pobjedi na izlučnom natjecanju hrvatskih predstavnika za 15. Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika u Beču (održano 3. ožujka, KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, op.a.). Nazočne su, u potpuno ispunjenoj dvorani Galerije Prica, uvodnim riječima pozdravili prof. Davor Lahnit, predsjednik Školskog odbora, te ravnateljica, prof. Zdenka Merčep, koja je ujedno sve prisutne pozvala i na zajednički domjenak nakon koncerta. Na koncertu su nastupili odabrani učenici svih odjela GŠ, kao i gosti: Lino Brozić, harmonika (prof. Orhida Antunović; GŠ I.M. Ronjgova, Pula) te Nicolas Sinković, vibrafon (3. g. MA u Zagrebu, prof. Igor Lešnik), inače bivši učenik GŠ Ferdo Livadić.

Uspješan glazbeni tjedan koncertom u dvorani Glazbene škole, u ponedjeljak, 8. ožujka, zaključili su učenici solo pjevanja u klasi prof. Branke Cvetković. Valja spomenuti i pouzdane korepetitore za klavirom, koji su pomno pratili brojne učenike - soliste tijekom ovog glazbenog tjedna, a to su Andrea Feitl, Silvija Kalšan, Tina Klak, Tomislav Margeta, Carmen Stepić, Jadranka Tikvica i Marijeta Zdunić Knotek.

Događanja u povodu Dana škole zaokružena su iznimno posjećenom radionicom Violina za nove naraštaje, točnije edukativno-glazbenim projektom održanim u srijedu, 17. ožujka, u dvorani Glazbene škole. Radionicu su vodili majstori-graditelji Slavko Domitrović i Darko Stipešević, a u glazbenom dijelu programa je nastupio višestruko nagrađivani mladi violinist Ivo Dropulić.

Tatjana Gaćeša

Svečani koncert u HGZ

U utorak, 2. ožujka, u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu održan je prvi svečani koncert u tjednu proslave, kojim su se zagrebačkoj publici predstavili učenici Glazbene škole ferdo Livadić odabrani na posebnoj školskoj audiciji: Borna Širanović, truba (prof. Mario Magaš); Dorotea Rnjak, klarinet (prof. Vesna Radinčić); Ema Kalšan, violina (prof. Ivan Mužanić); Patricija Paun, klavir (prof. C. Stepić); Marta Faullend Heferer, gitara (prof. Vesna Faullend Heferer); Cameron Massey, flauta (prof. Ivana Štrbac); Katarina Šarić, klavir (prof. M. Zdunić Knotek); komorni ansambl (Marko Blašković, klavir, Eva Fauković, violina, Martina Petrić, violina i prof. Nikolina Tičinović, violončelo, pripremila prof. C. Stepić); Daniel Cvetković, solo pjevanje (prof. Branka Cvetković); Eva Fauković, violina (prof. Taras Pecheny); Marko Rušnov, saksofon (prof. Tomislav Žužak) te Filip Merčep, marimba (prof. G. Gorše). U drugom dijelu koncerta u HGZ-u nastupili su komorni sastavi i orkestri Glazbene škole: Puhački (prof. Mihael Paar) i Gudački orkestar (prof. Vjekoslav Fresl; solistica na violini Marta Stanec, prof. Zdenka Japec), Tamburaški ansambl (prof. Petra Vojvodić), Samoborski kvartet saksofona (Andrija Roko Vušković, Karlo Mlakar, Domagoj Ivanković i Marko Rušnov, prof. T. Žužak), te na kraju višestruko nagrađivani duo Maksimilijan Borić, mandolina i Tomislav Smolčić, gitara (prof. Ivana Trgorlić).

Ovo vrlo uspješno i posjećeno predstavljanje GŠ Ferdo Livadić u dvorani HGZ-a u Zagrebu snimljeno je od strane profesionalnog snimatelja te tako dokumentirano za buduće generacije.

 

Izložba Josipa Šarića u Maloj dvorani Galerije Prica

Grad i Ministarstvo kulture kreću u sanaciju samoborskih kulturnih dobara

PK Balans uspješno nastupio na I. Millenium cupu u cheerleading i pom pon plesu u Trstu

U povodu Dana Glazbene škole Ferdo Livadić održan čitav niz prigodnih koncerata

Arhiva 2010

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002