07.01.2010.

Premijera opere La Bohème Giacoma Puccinia u zagrebačkom HNK-u

Dobitna kombinacija za još veću popularnost

Premijera opere La Bohème Giacoma Puccinia u zagrebačkom HNK-u

Operu La Bohème krasi epitet "najizvođeniji Puccinijev naslov u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu". Ljubitelji opere su, nakon pet godina izbivanja sa scene ove potresne priče o ljubavi krhke švelje i zanosnog pjesnika, čekali njezin povratak s nestrpljenjem.

La Bohème se vratila na pozornicu u potpuno novom ruhu i zanimljivoj režiji Arnauda Bernarda. Pjevačka postava je i prije premijere bila najava za odličnu predstavu. Svojim fantastičnim glasovima scenom su dominirali Tomislav Mužek kao Rodolfo i Martina Zadro kao Mimi, a sve to u scenskom okviru Dinke Jeričević i u kostimima Carle Riccoti. Dobitna kombinacija su vrlo usklađeni vokali i dojmljive glumačke interpretacije mladih i uspješnih pjevača.

Opera La Bohème svojim je melodijama i tužnom pričom preslikanom iz života zaslužila epitet jedne od najuspješnijih i najpoznatijih opera uopće. Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života bohema Henryja Murgera, u kojem je opisan studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Slike Pariza iz tog vremena su jednostavne, gotovo bez boja, ali zanimljive rasvjete i s pojedinim detaljima, poput scene posute sa stotinu crvenih ruža koja publici otme uzdah.

U operi sudjeluju zbor i orkestar HNK, Dječji zbor Zvjezdice i Cirkusanti.hr.

Giacomo Puccini je u Torre Dell Lago, zajedno s prijateljima kupio gostionicu, preuredivši je u klub imena La Boheme, jer je označavao karakter i poduzetnički smisao, baš kao i likovi u operi. Statut kluba je imao 8 članaka, a posljednji glasi: "Mudrost nije dopuštena, osim u iznimnim slučajevima".

La Bohème je izmamila dug pljesak i ovacije, čak i pokoji "buu", ali bezrazložni, jer nije potrebna mudrost da shvatimo da će ova opera i dalje biti zasigurno "najizvođeniji Puccinijev naslov u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu".

Rajka Križanac

 

Premijera opere La Bohème Giacoma Puccinia u zagrebačkom HNK-u

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002