18.10.2010.

Upisi u Dječji zbor Samoborček

Šansa za male pjevače

DJEČJI ZBOR SAMOBORČEK

upisuje djecu od 3 do 12 godina.

Upisi i probe su svaki PONEDJELJAK i SRIJEDU od 18 do 19 sati u Dječjem vrtiću Grigor Vitez, Samobor, Perkovčeva 88.

 
18.10.2010.

Mani Gotovac u Samoboru predstavila autobiografski roman Fališ mi

Zamaskirana autobiografija

Mani Gotovac u Samoboru predstavila autobiografski roman Fališ mi

Kao svojevrsni uvod u Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Samobor organizirano je gostovanje osebujne Mani Gotovac i Velimira Viskovića. Njih je dvoje u četvrtak, 14. listopada, samoborskoj publici predstavilo knjigu naslova Fališ mi, prvog u nizu autobiografskih romana kojima se poznata teatrologinja, kazališna kritičarka i bivša intendantica predstavlja svojim čitateljima na sasvim intiman način, otkrivajući neke dosad nepoznate detalje iz vlastitog života. Međutim, dio podataka u autobiografiji namjerno je "zamaskiran", pojedini identiteti su ostali sakriveni, a ubačeni su i pojedini fiktivni elementi koji dodatno obogaćuju djelo.

Na svom samoborskom predstavljanju Mani Gotovac je govorila i o svojim kazališnim iskustvima te najavila osnivanje "političkog teatra", a književni kritičar i predsjednik Hrvatskog društva pisaca Velimir Visković kao urednik izdanja podijelio je s okupljenima svoja razmišljanja o knjizi i autorici.

K.S.

 
18.10.2010.

HPD Jeka velikim koncertom obilježila 135. godišnjicu svog osnutka

Krađa komadića srca

HPD Jeka velikim koncertom obilježila 135. godišnjicu svog osnutka

Koncert HPD Jeka u sklopu obilježavanja 135. godišnjice osnivanja društva (osnovano na inicijativu samoborskog učitelja Josipa Vanjeka) održao se u subotu, 16. listopada, u velikoj dvorani Hrvatskog doma Samobor. Na proslavu rođendana Jeka je pozvala i prijatelje - Mješoviti zbor Hrvatske manjinske samouprave u Mađarskoj Đurđice iz Sambotela uz pratnju tamburaškog ansambla Šicki junaki te klapu Samobor iz Samobora.

Nakon pozdravne riječi gradonačelnika Kreše Beljaka uvodni govor je održao maestro degl' Ivellio, zahvalivši predstavnicima Grada i sponzorima na potpori, pozivajući osnovnoškolce u novoosnovani Gradski dječji zbor HPD Jeke te najavljujući novu manifestaciju – Samoborsko zborsko protuletje.

Mješoviti zbor Đurđice, pod vodstvom dirigentice Eve Serdahelji Štefanić, TA Šicki junaki, pod vodstvom Attile Simona, Klapa Samobor, pod umjetničkim vodstvom mo. Ljube Stipišića Delmate, te HPD Jeka, pod vodstvom mo. Josipa degl' Ivellia izveli su prigodni program toplo dočekan od publike.

Gostima, Gradišćanskim Hrvatima koji pet stotina godina čuvaju hrvatski jezik i kulturu u svojoj novoj domovini Mađarskoj, članovi HPD Jeke upriličili su prije koncerta razgledavanje Samobora uz ljubazne i stručne domaćine - župnika vlč. Vladu Bogdana u župnoj crkvi sv. Anastazije, fra Nikolu Vukoju u franjevačkom samostanu i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te kustosa Andreja Lapainea u Samoborskom muzeju. Gostima su grad Samobor i njegovi dobri ljudi ukrali komadić srca po koji će se uvijek s veseljem vraćati.

M. Rafaj

 

Upisi u Dječji zbor Samoborček

Mani Gotovac u Samoboru predstavila autobiografski roman Fališ mi

HPD Jeka velikim koncertom obilježila 135. godišnjicu svog osnutka

Arhiva 2010

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002