24.11.2006.

U Galeriji Prica nastupila pijanistica Ida Gamulin

Užitak u vrhunskom umijeću

U Galeriji Prica nastupila pijanistica Ida Gamulin

Samoborska je glazbena publika 23. studenog uživala u osebujnom interpretativnom umijeću pijanistice Ide Gamulin. Na nastupu u Galeriji Prica, ova je vrhunska hrvatska klaviristica izvela djela Scarlattija, Mozarta, Dore Pejačević, Papandopula i Schuberta. Naravno, znalačka samoborska publika nagradila je njene interpretacije oduševljenim pljeskom.

Ida Gamulin diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Jurice Muraia, a usavršavala se je u inozemstvu kod mnogih pijanističkih pedagoga. Njena uspješna karijera započela je 1983. godine i od tada je nastupala solistički i uz orkestre u gotovo svim europskim zemljama, Rusiji i SAD.

T.M.

 
24.11.2006.

Koncert argentinskog tanga u ZKM-u

Silencio, orquestra típica i dva vrhunska plesna para

Koncert argentinskog tanga u ZKM-u

Brojna publika u Zagrebačkom kazalištu mladih je u petak, 17. studenog, imala priliku doživjeti autentični argentinski tango u svojim dvjema podjednako fascinantnim izvornim formama – glazbi i plesu.

Središnji gost večeri - Silencio, tango orkestar, jedan je od najuspješnijih orkestara na svjetskoj sceni posljednjih godina. Silencio je uspio oživjeti originalni tango iz sredine prošlog stoljeća i predstaviti ga obogaćenog modernim elementima i aranžmanima na koncertima i tango festivalima širom Europe. U posljednje tri godine Silencio je nastupao u Parizu, Berlinu, Amsterdamu, Zürichu, Stockholmu, Milanu i desetak drugih europskih gradova. Zahvaljujući zaljubljenicima u tango iz zagrebačkog kluba Tango argentino, uspjeli smo i u metropoli osjetiti dašak tanga.

Silencio je nastupio u postavi s osam muzičara, tradicionalnoj orquestra típica iz pedesetih godina koju čine bandeon, tri violine, kontrabas, glasovir i vokal, a koju je Silencio obogatio inovativnim elementom, bas klarinetom.

Silencio, predvođen dvojicom Argentinaca, pravi je predstavnik moderne globalne tango kulture: sastavljen od muzičara sedam različitih nacionalnosti i raspona godina od 28 do 60. Svojom glazbom i izuzetno atraktivnom scenskom prisutnošću i nastupom, redovno uspijevaju zapaliti svaku, pa i onu zahtjevniju - plesnu publiku.

Plesni parovi Christophe Lambert i Judith Elbaz iz Pariza te Diego 'El Pájaro' Riemer i Mercedes Espinel iz Buenos Airesa su bili posebni plesni gosti večeri. Zagrebačka publika mogla je tako uživati u dva očito različita, ali podjednako očaravajuća plesna stila. Oba para imaju vrlo bogatu plesnu biografiju.

Argentinski tango popularan je u svijetu već od dvadesetih godina prošlog stoljeća, sa zlatnim periodom obilježenim velikim i značajnim orkestrima u četrdesetima i pedesetima, da bi zapao u zatišje u kasnijim desetljećima prošlog stoljeća.

Sredinom devedesetih tango je doživio revival i počeo se ponovo plesati u Buenos Airesu, Parizu, New Yorku i gotovo svim drugim svjetskim kulturnim centrima. Danas se u većim gradovima gotovo svakog dana u tjednu održava barem po jedna plesna tango večer – milonga. Gotovo da i ne postoji tjedan u godini da se negdje u svijetu, od Buenos Airesa, Pariza ili Milana, do Istanbula i Tokia, ne održi neki tango festival na kojem sudjeluju stotine, a nekad i tisuće zaljubljenika u taj ples i glazbu.

Brojna zagrebačka publika, koja je tražila kartu više za dva koncerta iste večeri, s oduševljenjem je pozdravila ansambl i plesače, jer će im "okus" tanga dugo ostati zapisan u sjećanju.

Rajka Križanac

 
24.11.2006.

U Samoborskom muzeju naša sugrađanka Sandra Šoić uspješno je obranila diplomski rad

Ocjena izvrstan!

U Samoborskom muzeju naša sugrađanka Sandra Šoić uspješno je obranila diplomski rad

Apsolventica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Sandra Šoić uspješno je, s ocjenom izvrstan, 14. studenog 2006. godine obranila svoj diplomski rad na temu Djelovanje istaknutih Samoboraca neposredno prije, za vrijeme i nakon Hrvatskog narodnog preporoda.

Zanimljivost vezana uz ovu uobičajenu fakultetsku obavezu je ta što je na prijedlog Sandrinog mentora, prof.dr.sc. Nikše Stančića, obrana diplomskog rada održana u autentičnom prostoru dvorca Ferde Livadića, današnjem Samoborskom muzeju, u Livadićevoj 7, gdje je sve i započelo prije otprilike 180 godina.

Zbog toga je po prvi puta komisija izašla van fakulteta, u Samoborski muzej gdje je, uz prisustvo učenika 4. razreda Gimnazije A.G. Matoša iz Samobora, čiji je učenik bila i sama, Sandra uspješno i javno obranila svoj diplomski rad.

Sama tema Sandrinog diplomskog rada govori o istaknutim Samoborcima: Aleksi pl. Praunspergeru, Ferdi Livadiću, Ljudevitu Gaju, Stanku Vrazu i Skenderu Fabkoviću, kao i o političkom, gospodarskom i kulturnom životu u Samoboru krajem 18. i u 19. stoljeću. Samobor je bio "gnijezdo" Iliraca, a Livadićev dvorac, koji je bio stjecište i političkog života Samobora, danas je muzej u kojem je Sandra Šoić uspješno obranila diplomski rad o samoborskim Ilircima.

Prigodnu budnicu Još Hrvatska nij' propala otpjevala je studentica solo pjevanja Darka Bišćan uz klavirsku pratnju.

N.K.

 

U Galeriji Prica nastupila pijanistica Ida Gamulin

Koncert argentinskog tanga u ZKM-u

U Samoborskom muzeju naša sugrađanka Sandra Šoić uspješno je obranila diplomski rad

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002