03.02.2006.

U Galeriji Prica nastupio kvartet mladih saksofonista

Atrakcije iz Šarenog izloga

U Galeriji Prica nastupio kvartet mladih saksofonista

Šareni izlog naziv je skladbe Tomislava Uhlika za kvartet saksofona, a bio je to i naslov koncerta Akademskog kvarteta saksofona koji je nastupio 2. veljače u Galeriji Prica. Marljivi organizatori iz POU Samobor ovaj su puta Samoborcima predstavili kvartet sasvim mladih, ali iznimno nadarenih saksofonista.

Pred potpuno ispunjenim gledalištem u Galeriji nastupila su tri studenta: Bernard Homan – alt saksofon, Goran Jurković – tenor saksofon i Ivor Reljić – bariton saksofon te Tomislav Žužak – sopran saksofon, profesor mlađe generacije koji je diplomirao 2000. godine, a predaje saksofon u samoborskoj osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi. Mladi virtuozi odsvirali su djela Vivaldija, Riviera, Rimski Korsakova, Papandopula, Uhlika, Itturaldea i Zawinula.

Prekrasan i uistinu 'šareni' koncert publika je poslije svake skladbe nagrađivala oduševljenim pljeskom, a na kraju koncerta izborila se je i za nekoliko dodataka.

T.M.

 
03.02.2006.

U samoborskoj knjižnici predstavljena knjiga Stipe Božića Svete planine svijeta

S planina u dubine, pa u pustinje...

U samoborskoj knjižnici predstavljena knjiga Stipe Božića Svete planine svijeta

Samoborska Gradska knjižnica ugostila je 2. veljače u svojim prostorijama jednog od najvećih alpinista današnjice Stipu Božića. Ravnateljica knjižnice, Mirjana Dimnjaković, sam dolazak Stipe Božića u Samobor dogovarala je oko dvije godine. No, kako Božić mnogo putuje, a kada je u Hrvatskoj radi u Gorskoj službi spašavanja, do zadnjeg dana je bilo neizvjesno hoće li stići na predstavljanje vezano uz svoju zadnju knjigu Svete planine svijeta.

U dupkom punoj knjižnici Stipe Božić se predstavio publici dvanaestominutnim filmom pod nazivom Svete planine svijeta te istoimenom knjigom. Nakon predstavljanja i uvodnog govora Ivana Petrenjače, predstavnika izdavačke kuće Profil, okupljene je zanimalo koliko je puta bio na Mt. Everestu, gdje je sve do sada bio, kako izgledaju njegova putovanja i još dosta toga...

Stipe Božić alpinizmom se bavi od srednje škole i do sada se popeo na tri najviša vrha na svijetu, stajao na svih sedam najviših vrhova kontinenata, skijama stigao do Sjevernog pola... Bio je 86. i 265. čovjek koji se popeo na Mt. Everest. Najsvetijom planinom smatra Kailas, a penjući se na planine poput Olimpa, Sinaja, Fujia zabilježio je priče i vjerovanja ljudi iz pojedinog kraja. Trenutno priprema putovanje po pustinjama svijeta, a nakon toga i novu knjigu, koja će biti njegova četvrta knjiga, nakon Puta na vrh svijeta, Sedam vrhova i Svetih planina svijeta.

Janja Dimnjaković

 
03.02.2006.

U Zagrebu su nastupili japanski bubnjari Za Ondekoza

Savršenstvo pokreta i zvuka

U Zagrebu su nastupili japanski bubnjari Za Ondekoza

U nešto manje od godinu dana, drugi puta su Zagreb, na svojoj svjetskoj turneji, posjetili članovi japanske deveteročlane trupe Za Ondekoza. Interes publike je bio velik, pa je publika mogla vidjeti i odslušati čak tri koncerta u prepunoj dvorani Lisinski.

Drugu kulturu, povijest i drugi svjetonazor možda i premalo poznajemo, ali pozitivnu vibraciju koju ovaj koncert daje teško je ne osjetiti i ne prepoznati.

Za Ondekoze su relativno mladi sastav, a utemeljio ga je 1951. godine japanski jazz bubnjar Daihachi Oguchi, temeljeći se na tradiciji glazbovanja u šintoističkim hramovima i jazz improvizaciji. Sličnih sastava, prema nekim izvorima, ima u Japanu i pet tisuća.

Disciplina simultanog bubnjanja je izvježbana do savršenstva pokreta i zvuka. Svaki pokret tijela savršeno je usklađen s ritmom udaranja. Vizualni i scenski efekt je poseban u završnom dijelu koncerta, kada je u središtu veliki, 400 kilograma težak, "odaiko" bubanj i petnaestominutno bubnjanje uz pratnju tradicionalne japanske shakuhachi frule i manjih bubnjeva pretvara se u veliki finale.

Ondekoze su nam pokazali da znaju biti posebni, šarmantni, duhoviti i zanimljivi, a uspješno su animirali i publiku, koja je sa zanimanjem pratila svaki njihov pokret i uživala u zvuku bubnjeva.

Rajka Križanac

 

U Galeriji Prica nastupio kvartet mladih saksofonista

U samoborskoj knjižnici predstavljena knjiga Stipe Božića Svete planine svijeta

U Zagrebu su nastupili japanski bubnjari Za Ondekoza

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002