01.04.2006.

Izložba fotografija Hrelić 1970. - 2005.

Bogolinu III. nagrada

Izložba fotografija Hrelić 1970. - 2005.

U Zagrebu je krajem ožujka otvorena izložba fotografija Hrelić 1970. - 2005. Dodijeljene su i nagrade najboljima, a široj je javnosti predstavljen i kalendar za 2007. godinu, s motivima popularnog zagrebačkog sajmišta.

U kalendaru su korištene fotografiije Tomislava Veseljaka, Ivana Magyara, Roberta Bogolina, ToniJA Politea, Marka Liszta, Atia Salvara, Nine Strižić Mijat, Nike Gamulina, Hanibala Salvara, Dijane Pribačić, Hrvoja Brigljevića i Nikole Bišćana, a III. nagradu na spomenutoj izložbi dobio je samoborski fotograf Robert Bogolin.

I.H.

 
01.04.2006.

Koncert klaviristice Martine Mičije i flautista Metoda Sironića u Samoborskom muzeju

Nadahnuto i vedro

Koncert klaviristice Martine Mičije i flautista Metoda Sironića u Samoborskom muzeju

Samoborski muzej je u utorak, 28. ožujka, ugostio dvoje vrsnih mladih glazbenika - klaviristicu Martinu Mičiju i flautista Metoda Sironića. U dvorani muzeja mogli su se ovaj puta čuti zvuci skladbi G. Faurea, te sonate pisane za klavir i flautu E. Denisova i S. Prokofjeva. Vrhunsku izvedbu samoborska publika je nagradila velikim pljeskom, a izvođači su kao dodatak izveli Dvorakovu Humoresku.

Martina Mičija diplomirala je 2003. godine na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu, u klasi prof.dr. Evgenija Zarafijantsa. Tokom studija redovito je nastupala kao korepetitor flautističke klase prof. Pierre-Yvesa Artauda.

Poslijediplomski studij klavira upisuje u klasi prof. Francoise Thinat i komorne glazbe u klasi prof. Nine Pataračec u Parizu na École Normale de Musique de Paris Alfred Cortot.

2005. održala je turneju s Orchestre de Flutes Français koja je započela u Parizu koncertom u Salle Cortot, a zatim koncertima u KD Lisinski na 23. Muzičkom Biennalu Zagreb – ISCM World Music Days te u Karlovcu, Varaždinu, Rijeci, Puli i Rovinju. Na spomenutim koncertima nastupila je kao solistica s orkestrom, a praizvela je djela Viktorije Čop te istaknutog hrvatskog kompozitora Igora Kuljerića, koja su joj bila i posvećena.

U lipnju 2005. uspješno je završila poslijediplomski studij. Trenutno je u Parizu na specijalizaciji iz komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec na École Normale de Musique de Paris, kao stipendistica Vlade Republike Francuske.

Metod Sironić 1997. godine upisuje Visoku školu za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu, u klasi prof. Tadeua Coelha. Od treće godine studija nastavlja u klasi eminentnog francuskog flautiste i pedagoga, prof. Perre-Yvesa Artauda, (prof. na Conservatoire National Supérieur de Musique u Parizu). U lipnju 2002. diplomirao je u istoj klasi s odličnim uspjehom.

Dobitnik je raznih nagrada na natjecanjima.

2003. upisuje poslijediplomski studij flaute na École Normale de Musique u Parizu u klasi prof. Pierre-Yvesa Artauda te komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec.

U suradnji s Francuskim orkestrom flauta (OFF) održao je turneju diljem Hrvatske u travnju 2005., gdje je nastupio kao solist te u duetu s Pierre-Yves Artaudom.

Godine 2005. uspješno je završio poslijediplomski studij na École Normale de Musique de Paris.

Povodom Fête de la musique 2005 održao je recital u Saint Germain-en-Laye u rodnoj kući Claude Debussya, zajedno s pijanisticom Martinom Mičijom. U studenom 2005. održao je recital u Parizu, u Salle Cortot, također s Martinom Mičijom.

Trenutno je u Parizu na specijalizaciji iz komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec na École Normale de Musique de Paris.

Stjepan Stanić

 
01.04.2006.

Rijeka Samovoda promijenila je tok i potekla hodnicima Osnovne škole Samobor

DA za vodu!

Rijeka Samovoda promijenila je tok i potekla hodnicima Osnovne škole Samobor

Reci svoje DA za vodu!

Bio je poziv svim ovogodišnjim dobronamjernicima - posjetiteljima, gledateljima i sudionicima događanja Samovoda 06 – mostovi među umjetnicima u Gradu na Gradni. Prošle smo se godine družili na Trgu kralja Tomislava, uz Gradnu, gdje je nastala naša rijeka, rijeka Samovoda. Ove smo godine promijenili njezin tok te je ona protekla hodnicima Osnovne škole Samobor. U nju smo utisnuli svoje kapi što ju izgrađuju: pjesme, tekstove, ples, boje, lutke, istraživačku znatiželju... svatko na svoj način po neko zrnce mudrosti.

Ovom smo akcijom još jednom dokazali kako uspješna može biti suradnja različitih ustanova u gradu. Organizaciju potpisuje Matica hrvatska Ogranak Samobor, a domaćin je bila Osnovna škola Samobor i to u terminu Otvorene srijede, kad su posebno dobro došli dragi gosti.

OŠ Milana Langa iz Bregane sudjelovala je s istraživačkom radionicom "Što u njem znači moja mala kap", voditelja prof. Milana Librića.

OŠ Bogumila Tonija predstavila se je likovnim radovima učenika pod vodstvom Ankice Herceg i Dragice Mesić.

OŠ Samobor i njeni voditelji Jadranka Cvek i voditeljica Literarne grupe Jadranka Minić predstavili su se radovima učenika viših razreda, a učenici Marka Amića izložili su svoje likovne radove u holu škole. Valja istaći i angažman učiteljica Snježane Graberski i Daniele Popović, voditeljica likovne radionice, Vesne Runac, voditeljice plesne radionice, Andree Lastovčić, voditeljice lutkarske radionice te učenike Filipa Bašića i Brunu Razuma, koji su se pobrinuli za glazbeni ugođaj.

U programu su sudjelovali Matičini članovi Ranka Novosel, Ljubica Braja, Katica Cvetković, Vlasta Mažuranić, koja je pročitala ulomak iz knjige Poruke skrivene u vodi, Masaru Emota, Nada Bošković, Zoran Perović, Ivan Mlačić, Milan Žegarac Peharnik i Đurđica Ščrba, novootkrivena prijateljica lijepe riječi.

Od slikara su sudjelovali Đurđica Debogović, Tatjana Antolin i Milan Kuhar i voditeljica likovnog odjela MH Grozdana Korpar.

Svoj je obol dao i zagrebački gost - fotograf Maksim Miletić.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i pozivamo da nam se pridruže u novim akcijama koje će biti na vrijeme najavljivane putem naših glasila te tako daju svoj doprinos kulturi našega grada.

Ako kristali vode otkrivaju jezik svemira koji je protkan ljubavlju i zahvalnošću, onda možemo s veseljem nastaviti potragu za kristalima, te tako potvrditi svoju pripadnost cjelini. I povezanost s prirodom.

Vanda Bartulica

 
01.04.2006.

Otvorena izložba fotografija u povodu Svjetskog dana voda autora Mire Čebušnik i Borisa Debogovića

Voda, most, mlin...

Otvorena izložba fotografija u povodu Svjetskog dana voda autora Mire Čebušnik i Borisa Debogovića

U Gradskoj knjižnici Samobor 23. ožujka otvorena je izložba fotografija u povodu Svjetskog dana voda. Ovogodišnji moto Dana voda diljem svijeta obilježava se pod geslom: Voda i kultura. Važnost vode inspirirala je ljude cijeloga svijeta, kako duhovno tako i umjetnički. Kao što je izvor inspiracije za religiju i mitove, tako voda služi kao motiv i stimulans za razne tipove umjetnosti. U umjetnosti, glazbi i književnosti more je poznati motiv i često pruža glavni objekt umjetničkih studija.

U svom uvodnom govoru ravnateljica Gradske knjižnice Samobor Mirjana Dimnjaković je naglasila kako je upravo knjižnica kao kulturna ustanova ta u kojoj se na primjeren način i uz prigodnu izložbu obilježava izvor života – voda.

Dipl.ing.građ. Ljudevit Tropan je u svom izlaganju o važnosti vode za čovjeka i uopće za naš planet naglasio kako je Hrvatska četvrta zemlja u Europi po količini i čistoći vode. Također je naglasio kako moramo razvijati ekološku svijest te da svoj okoliš trebamo i čuvati. Uočio je kako je Samobor bogat vodama koje se barem za sada odlikuju velikom čistoćom i smatra da bi takvih izložbi trebalo biti više kako bi svi Samoborci, a posebice oni najmlađi, shvatili kakvu vrijednost posjedujemo.

- U radnim materijalima imam upisanu 1999. godinu kao početak "projekta mlinovi". Naime, svaki dan prolazim Šetalištem uz mlinove, a niti jednog mlina na Gradni nema. Kasnije se projekt proširio na mostove, a potom i na samu rječicu Gradnu, potoke Ludvić, Pozorin, Rakovicu, Bistrac... - rekla je u svom izlaganju koautorica izložbe Mira Čebušnik i naglasila da "ni sami nismo svjesni u kakvom prelijepom kraju živimo i kako bi trebalo poduzeti nešto da se obnove stari mlinovi i pomogne onima koji iz materijalnih razloga iste ne mogu popraviti (mlin u Rudama, mlin u Maloj Rakovici)". Posebno se zauzela za zaštitu i korištenje u turističke svrhe predjela kao što su kanjon i izvor Rudarske Gradne.

Izložba s upečatljivim fotografijama Borisa Debogovića može se razgledati do 18. travnja.

Ivica Horvat

 

Izložba fotografija Hrelić 1970. - 2005.

Koncert klaviristice Martine Mičije i flautista Metoda Sironića u Samoborskom muzeju

Rijeka Samovoda promijenila je tok i potekla hodnicima Osnovne škole Samobor

Otvorena izložba fotografija u povodu Svjetskog dana voda autora Mire Čebušnik i Borisa Debogovića

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002