02.06.2006.

Malo publike na koncertu koji je zaslužio više pažnje javnosti

Jedinstveni suzvuk fagota i klavira

Malo publike na koncertu koji je zaslužio više pažnje javnosti

Koncert dua 'Pfagottiano' privukao je 2. lipnja nepravedno maleni broj slušatelja u Galeriju Prica. Prekrasan suzvuk fagota i klavira, Žarka Perišića i Marine Pletikose odzvanjao je akustičnom dvoranom Galerije. Oboje zaposleni na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Perišić kao docent predavač za fagot, a Marina Pletikosa kao umjetnički suradnik korepetitor, pružili su jedinstven doživljaj stapanja zvukova dvaju instrumenata. Na programu su bila djela Schumanna, Chopina, Paraća, Papandopula i drugih.

T.M.

 
02.06.2006.

Nastupom Simfo Big Banda Gradske glazbe završen samoborski Jazz festival

Za "štengu" više!

Nastupom Simfo Big Banda Gradske glazbe završen samoborski Jazz festival

2. samoborski Jazz festival ove je godine uz nešto manje gradskog novca u odnosu na prošli, 1. festival, u organizaciji Gradske glazbe Samobor ipak uspio napraviti korak prema gore, bar za jednu "štengu" - produljenje Festivala za 1 dan (2 dana na 3) u tjednu i nastup samoborskog Dixieland Ansambla Gradske glazbe Samobor u nedjelju prijepodne zadnjeg dana Festivala. Simfo Big Band Samobor (Gradska glazba Samobor) svojim je nastupom u toplo sunčano popodne oduševio publiku i najavio 3. Jazz Festival Samobor 2007. - turističkim događajem u našem gradu i županiji kao dostojnom obilježbom 200. godišnjice postojanja Gradske glazbe Samobor.

Trodnevno jazz druženje tijekom Festivala u samoborskom Caffeu Havana ove su godine posebno obilježili višestruki dobitnici Porina u području jazz glazbe - Matija Dedić sa svojim klavirskim recitalom na otvaranju i sastav Black Coffee iz Splita dva dana kasnije.

Samoborski Just The Pine s gošćom Astrid iz Rijeke (vokal) pokazao je veliki napredak u odnosu na nastup od prošle godine. Uvježbanom se svirkom upustio u borbu s brojevima Jacoa Pastoriusa, Chicka Coreae, Herbia Hancocka, Randya Breckera i dr., uz sigurnu puhačku virtuoznu potporu Roberta Polgara na saksofonu i Antonia Gečeka na trubi.

Osvježenje otvaranja Festivala bile su djevojke, inače profesorice iz Glazbene škole Ferdo Livadić, iz sastava The Trio, koje su vrlo solidno predstavile svoj kratki program odabranoj samoborskoj jazz publici.

Drugog dana Festivala, u četvrtak, nastupila su dva zagrebačka sastava koje poznajemo s 1. Jazz Festivala. Ivan Kapec, ovaj puta uz pratnju Hammond Jazz Tria, predstavio se standardima Jimmya Smitha i nekoliko autorskih brojeva, a Jazz Me Do, pojačan ove godine trubačem, svoj program jazz standarda u vlastitim aranžmanima obogatio je također s nekoliko autorskih skladbi.

Petak je donio Jam Band, sastav koji čine već više godina prijatelji s Jazz akademije u Grazu, a ove godine nastupili su sa simpatičnom pjevačicom Jadrankom Juras iz Ljubljane, izvevši jazz standarde u kojima je naša gošća iz "dežele" pokazala svu svoju virtuoznost izvođenja jazza, improvizacijama neobičnih i zahtjevnih intervala.

I konačno, Black Coffee iz Splita, u Samoboru su nastupili kao trio, ali kao da ih je bilo puno više. Od klasičnog jazza, funka, popa, jazz-rocka, etno-jazza, do ne znam čega sve ne, svojim čvrstim nastupom, posebno bubnjara Jadrana Dučića Čiće, "vužgali" su publiku. Bis naravno nije izostao i nadamo im se i iduće godine.

A u nedjelju - novost: Dixieland Ansambl Gradske glazbe Samobor nova je ponuda u našem gradu, a popodnevni završni festivalski program solidno je odradio Simfo Big Band samoborske Gradske glazbe s novim skladbama i Majom Grgić na vokalu, standardno kvalitetnom gošćom Gradske glazbe Samobor, kao i Hrvojem Rupčićem na udaraljkama.

Potrebno je posebno naglasiti vrlo kvalitetno ozvučenje kojim je suvereno upravljao bivši flautist Gradske glazbe Samobor Tomica Noršić, što je ujedno i preporuka za slična događanja u Samoboru.

Isti program, možda malo i dopunjen, Gradska glazba Samobor izvest će na Reviji big-bandova u Bjelovaru 15. lipnja, te 21. lipnja na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje su pozvani kao sudionici događanja od prošle godine, a svojim su atraktivnim programom oduševili publiku. Nova sezona Gradske glazbe Samobor počinje nastupom na Špancirfestu u Varaždinu u nedjelju, 3. rujna, točno u podne.

U očekivanju obilježbe 200. godišnjice Gradske glazbe Samobor i, naravno, sada se već vidi, obaveznog i neizostavnog samoborskog Jazz festivala, svi se nadamo iduće godine u Samoboru doživjeti kvalitetna jazz događanja nalik onima u Grazu ili Zagrebu. Ono što Samobor ima, a oni nemaju, nesumnjivo su čari još uvijek nedirnute prirode, mira i spokoja, šetnje, razmišljanja, meditiranja - o pjesmi, riječi, glazbi, jazzu... Entuzijazma i svježih ideja kod Gradske glazbe Samobor ne nedostaje. Potrebna je dodatna promidžba te podrška medija i sponzora. Ipak se radi o amaterima i entuzijastima, volonterima koji sve ovo čine u svoje slobodno vrijeme i bez honorara.

I na kraju, što od toga ima Gradska glazba Samobor? Ne kao udruga, već sami članovi, mladi svirači, budući profesionalni ili amaterski glazbenici... Valja vjerovati iskusnijima kad kažu: imaju i imat će - puno!

Stjepan Stanić

 
02.06.2006.

U Galeriji Prica nastupila pijanistica Nataša Milić

Chopin u kišnu večer

U Galeriji Prica nastupila pijanistica Nataša Milić

Pijanistica Nataša Milić održala je 30. svibnja koncert u Galeriji Prica. Na programu su bila djela Papandopula, Beethovena i Chopina. U Zagrebu je završila osnovnu i srednju glazbenu školu i studij i magisterij klavira. Održala je mnoge solističke i komorne recitale u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Austriji, Italiji i Švicarskoj. Kao solistica nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar te Mostarski simfonijski orkestar.

Unatoč prohladnom i kišovitom vremenu koje je spriječilo veći posjet koncertu, Nataša Milić pružila je kompletan klavirski ugođaj slušateljima koji su je na kraju nagradili dugim pljeskom.

T.M.

 

Malo publike na koncertu koji je zaslužio više pažnje javnosti

Nastupom Simfo Big Banda Gradske glazbe završen samoborski Jazz festival

U Galeriji Prica nastupila pijanistica Nataša Milić

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002