27.01.2006.

4. rođendan Dječjeg zbora Smješak

I torta za kraj!

4. rođendan Dječjeg zbora Smješak

Dječji zbor Smješak proslavio je 25. siječnja svoj četvrti rođendan. Gala koncertom pripremljenim u dvorani Hrvatskog doma samoborski su raspjevani mališani pokazali kako se izuzetnim zalaganjem i ljubavlju prema glazbi, ali i izvanrednim glazbenom vodstvom Vesne Radinčić postižu zavidni rezultati. Prepuna dvorana roditelja, baka, djedova, najbližih i malo daljnjih rođaka s odobravanjem je pratila svaki nastup zbora i solista: Filipa Vitka na violini, Dorotee Hrnjak na klarinetu, Nikole Kekića na trubi, solista pjevača Marte Jandrečić i Filipa Mikuša, Viktorije Rnjak na violini, Marte Opačić na saksofonu i Ide Mauko. Male je pjevače s velikim uspjehom pratio Mlađi tamburaški orkestar TD Ferdo Livadić.

Samoborcima je u goste na proslavu njihovog rođendana ovaj puta stigao Dječji zbor Zvrk iz Velike Gorice, koji vodi dirigent Anto Beno.

Na kraju je, kako pravom rođendanu i priliči, priređena zabava za sve prisutne uz neizbježnu rođendansku tortu.

T.M.

 
27.01.2006.

Uz umjetničku večer Matica i prijatelji

Dođite prijatelji!

Uz umjetničku večer Matica i prijatelji

Da pišem o tome kako smo među najstarijim kulturnim ustanovama u zemlji?

I kako postojanje te ustanove povezuje ljude, događaje, običaje i kulturu već kroz treće stoljeće od svog nastanka?

Da nabrajam koji su sve velikani povijesti, pokretači promjena, bili članovi? Da pišem o tisućama poštenih, marljivih, kreativnih, nagrađivanih, samozatajnih članova koji su djelovali kroz članstvo i tim djelovanjem utjecali na kvalitetu slike svijeta?

Da spomenem značaj vremena u kojem je nastala, značaj vremena u kojem je obnovljena, značaj vremena u kojem, usprkos nezavidnim materijalnim prilikama, i dalje radi, stvara i okuplja ljude poštene, marljive, kreativne, nagrađivane, samozatajne, po svojoj prirodi nesavršene, ali kojima je stalo?

Da pišem do čega im je stalo?

Da naznačim važnost krajolika prepunog boja, oblika, mirisa, zvukova? Trebam li spomenuti bogatstvo dodira pretočenih u riječi, u glazbu, u sliku? Valja li reći o povijesnom blagu kojeg pronalaze, čuvaju, stvaraju ? O prijateljstvima? O druženjima? O ljubavi?

Hoću li spomenuti sve situacije na koje se osvrnu koračajući ovim divnim svijetom? Prođu li kad uz Park zahvalnosti, a da se ne osvrnu, najčešće sa suzama duboko, duboko, sa sjećanjima na fotografije i svijeće s Trga? Da naglasim kako miluju, dragaju pogledima, riječima, bojama najdražu Lijepu, Našu toliko puta obranjivanu, opjevanu, oslikanu...

Bih li možda spomenula kako se raduju susretima s onima koji vole, koji cijene umjetnost kojom se bave, koju godinama stvaraju, pa izlažu pogledima, proučavanju (i kritikama), osluškivanju i promišljanju?

Bih li pokušala zamisliti stvarnost u kojoj ih nema? I jednim pokretom obrisati sve ono što predstavljaju? Bih li pisala o takvom svijetu? Ili me ne bi bilo? Ili ne bi bilo nikog od nas...

Da pišem o svemu o čemu pišemo, planiramo, slikamo, stvaramo... Ili da jednostavno predložim da nam se pridružite i iz prve ruke poslušate, pogledate i doživite na svoj način dio naših doživljaja?

Gdje? Pučko otvoreno učilište u Samoboru – u Maloj dvorani retrospektiva petnaestogodišnjeg rada samoborskih slikara - Matičara - u velikoj dvorani pjesme, haiku, skladbe u izvođenju dragih gostiju.

Kada? U petak, 3. veljače 2006. u večernjim satima.

Tko? Književnici, slikari, kipari, povjesničari članovi Matice hrvatske - Ogranak Samobor i dragi gosti: TD Ferdo Livadić, KUD Oštrc, VA Samoborke, DZ Samoborček, HPD Jeka... I, naravno – vi - prijatelji Matice! Dobro nam došli!

U Samoboru, 23.01.2006.

Vanda Bartulica

Izvješće o radu Likovnog odjela Matice hrvatske - Ogranak Samobor

Presjek radova prošlih petnaest godina

Likovni odjel Matice hrvatske - Ogranak Samobor djeluje od 1991. godine. Broji dvadesetak članova: akademskih slikara, primijenjenih umjetnika i amatera. Naši likovni umjetnici su u proteklih 15 godina ostvarili niz vrlo zapaženih skupnih izložbi u galerijama i muzejima Zagreba, Križevaca, Krškog i Samobora.

Sve su skupne izložbe bile žirirane i popraćene tekstovima likovnog kritičara prof. Stanka Špoljarića, a u organizaciji našeg ogranka i u suradnji s Gradskom knjižnicom realizirane su i samostalne izložbe članova.

Već sedmu godinu zaredom Likovni odjel u suradnji s Lovnim uredom Samobor organizira likovnu koloniju na Žumberku u Stojdragi i Budinjaku. Radovi nastali na tim kolonijama žiriraju se i izlažu u prostoru Gradske knjižnice Samobor.

Od 3. veljače u maloj dvorani Galerije Prica bit će postavljena izložba - presjek radova članova samoborskog Likovnog odjela Matice hrvatske od 1991. do 2005. godine.

Voditeljica Likovnog odjela

Grozdana Korpar

3. listopad 2005.

U slabo osvijetljenoj sobi

uz nedovršenu melodiju s radia

uz neispijeno vino

i nezavršenu priču

Sjedim

Promatram prostor

kojeg nisam uspjela obojiti

do prozora

S druge strane stakla

sve što je u prirodi

sve što buja, raste, pada

sve što je započeto

sve je savršenim potezima

dovršeno i postojano

Tako ćutim prirode muk

i čekam da zazvoni telefon

Sretan ti rođendan

sine moj

kažem sebi

i pogledam, opet pogledam

kroz prozor

Vlasta Mažuranić

Ljepota visine

Promatram te

u bojama skladno smještenim

po tvom tijelu.

Uživam!

gledajući tvoju ljepotu,

a onda odjednom

primijetila si da te gledam,

poletjela si

vinula se visoko,

visoko prema nebu.

To je tvoj svijet

nebeski beskraj

koji meni nije dostupan,

a tako bih voljela slijediti te,

odozgo promatrati

prirodu i gradove

kao anđeo čuvar

paziti na one koje volim,

a da to ne znaju, ne primijete.

Ptico!

Ti na kojoj Bog stvori

tu ljepotu sklada boja

ponesi Božju ljubav

saspi je po cijelom svijetu...

Neka svijetom jednom - zauvijek

zavlada mir i ljubav...

Nada Bošković

FOTO: Članovi Likovnog odjela Matice u likovnoj radionici u Stojdragi, s velečasnim Vranešićem

 

4. rođendan Dječjeg zbora Smješak

Uz umjetničku večer Matica i prijatelji

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002