17.11.2006.

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Igora Mandića Sebi pod kožu - nehotična autobiografija

Ogoljavanje javnog i privatnog

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Igora Mandića Sebi pod kožu - nehotična autobiografija

Igor Mandić nije bio u Samoboru od sedamdesetih godina prošlog tisućljeća. U uvodnom je govoru na predstavljanju svoje najnovije knjige spomenuo i razlog tom dugogodišnjem izbivanju iz Samobora. Samobor ga do sada, naime, "nije priznao". Sada je, napokon, priznat i pozvan na gostovanje u Samoborsku knjižnicu. Odazvao se je bez puno razmišljanja, jer, kako je rekao, "kad te Samobor prizna, spremno prihvati poziv". Knjigu Sebi pod kožu - nehotična autobiografija predstavio je i u ime izdavača Ivica Prtenjača, naglasivši kako predstavljaju "novu" Mandićevu knjigu koja doživljava već treće izdanje, a upravo je izdana i njegova "još novija" knjiga Bračna kuharica. Mandić je ponajprije upozorio posjetitelje da knjiga vrvi prostim izrazima i da je nikako ne preporuča mlađima od 18 godina. O knjizi je rekao da je bilježio događaje iz svoga života od kolovoza 2003. do kolovoza 2004.

"Pred kraj me je zapala užasna obveza da pišem što mi se dogodilo. To je naprosto dužnost dnevničarenja. Ispovijesti inače mrzim, ali kad kad sam se ipak prihvatio dnevničarenja, koje jest ispovijedanje, morao sam u tome biti dosljedan pa i pisati o onome što je za mene neizrecivo."

"Ulazeći sebi pod kožu Mandić nesmiljeno ogoljuje pedesetak godina svoga javnog i privatnog života. Razotkriva svoje tajne mane i ironijski uočava pukotine u (tuđim) javnim vrlinama... Bez stida se ogolio u svojoj intimi, ali s utoliko više prava da ne štedi nikoga." (iz predgovora)

Tomislav Marvar

 
17.11.2006.

Intenzivna koncertna aktivnost u Galeriji Prica

Dva koncerta - četiri glazbenika

Intenzivna koncertna aktivnost u Galeriji Prica

Na dva koncerta, u dva dana, u Galeriji Prica nastupila su četiri umjetnika. Po dva svakoga dana. Najprije su, 15. studenog, u ciklusu Glazbeni prsten Zagrebačke županije nastupili flautist Dani Bošnjak i pijanistica Mira Flies Šimatović. Izveli su djela Tuloua, Debussyja, Bornea, Paganinija i Briccialdija. Bošnjak je još 1994. magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a potom se usavršavao u Francuskoj. Član je Zagrebačke filharmonije i stalni suradnik Varaždinskog i Hrvatskog komornog orkestra te Zagrebačkog puhačkog ansambla i Anasambla Cantus. Mira Flies Šimatović danas djeluje kao umjetnički suradnik na MA u Zagrebu, a u istom svojstvu je djelovala i na Konzervatoriju Mozarteum u Salzburgu. Ostvarila je vrlo uspješnu suradnju s brojnim sastavima u Sjedinjenim američkim državama, ponajprije u Bostonu.

Drugi je koncert bio koncert nešto mlađih umjetnika. U prepunoj dvorani Galerije dan kasnije muzicirali su violinist Sergej Novoselić i klavirist Srđan Čaldarović. Na programu su bili Mozart, Brahms, Prokofjev i Lhotka. U vrlo seriozno satavljenom programu ova su dva umjetnika iskazala svu ljepotu suzvučja klavira i violine.

Samoborska publika i nemali broj gostiju iz Zagreba dugotrajnim pljeskom i s posebnim zadovoljstvom nagradili su virtuoze.

T.M.

 

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Igora Mandića Sebi pod kožu - nehotična autobiografija

Intenzivna koncertna aktivnost u Galeriji Prica

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002