19.04.2006.

U Galeriji Prica nastupili su klavirist Caspar Frantz i violinistica Lucja Madziar

Iz Rostocka u Samobor

U Galeriji Prica nastupili su klavirist Caspar Frantz i violinistica Lucja Madziar

U Pučkom otvorenom učilištu Samobor, točnije u Galeriji Prica, održan je 19. travnja zanimljiv koncert. U ciklusu Glazbeni prsten Zagrebačke županije, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije i Turističke zajednice Zagrebačke županije i u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, pred Samoborcima su nastupili klavirist Caspar Frantz iz Njemačke i violinistica, Poljakinja Lucja Madziar.

Mladi i nagrađivani glazbenici počeli su zajedno svirati upoznavši se na studiju u Rostocku. Prošle godine Lucja je osvojila pobjedničku nagradu Zlatko Baloković i Václav Huml u Zagrebu. Svirala je u glazbenim središtima Europe i SAD-a. Caspar Frantz je nastupao na mnogim festivalima u Europi te u poznatim koncertnim dvoranama poput Musikhalle u Hamburgu i dvorane Berlinske filharmonije.

Na programu su bile sonate Štolcer-Slavenskog, Debussya i Fauréa.

Samobor im je bio druga stanica na svojevrsnoj turneji po Hrvatskoj. Nastupili su dan prije u Karlovcu, a poslije su još razveselili slušatelje u Zaprešiću, Zagrebu i Zadru.

T.M.

 
19.04.2006.

Predstavljen jedini hrvatski časopis za djecu od 3 do 5 godina

Jo-joo u Samoboru!

Predstavljen jedini hrvatski časopis za djecu od 3 do 5 godina

Na prepunom odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Samobor, 18. travnja predstavljen je časopis Jo-joo. Samoborskim vrtićarima o časopisu je govorila Božidarka Travica, voditeljica promocije Sretne knjige, izdavačke kuće iz Zagreba koja časopis izdaje, a veliku pozornost djece privukao je Zdenko Bašić, jedan od ilustratora Jo-Joo-a, svakako i najzaslužnija osoba što se ovo predstavljanje dogodilo u Samoboru. On je demonstrirao djeci kako nastaju ilustracije koje ih uveseljavaju, a djeca su dobila i svoje primjerke časopisa.

Jo-joo je jedini hrvatski mjesečnik za djecu od tri do pet godina, dakle za stariju vrtićku dob, i izlazi već drugu godinu, a nasljednik je nekad popularnog Tintilinića.

Časopis je namijenjen za igru i učenje, a tiska se na 24 stranice u boji i uvijek s nekim dodatkom-poklonom u sredini.

U Jo-joo-u možete naći bojanke, crtanke, pogađalice, tražilice, dovršavalice, promatranke, foto-stripove, priče, pjesmice, rubriku, izum i još mnogo zanimljivih stvari za vašu djecu vrtićke dobi.

Nekim svojim rubrikama časopis priprema djecu i za školu, potičući ih da na zabavan način vježbaju grafomotoriku.

Urednica časopisa je Jadranka Kreč, a uređivači Jo-joo-a naročito su ponosni na svoje ilustratore koji daju posebnu kvalitetu cijelom izdanju. To su, uz već spomenutog Zdenka Bašića, Ivana Guljašević, Darko Kreč, Katarina Halužan, Bruno Kuman i Dario Kukić.

Svoj primjerak Jo-joo-a možete kupiti na kioscima za 12 kuna ili se pretplatiti na 10 godišnjih brojeva i proći 20 kuna jeftinije.

Veseli i vijest da se je i samoborski Dječji odjel knjižnice pretplatio na Jo-joo, pa ćete ga, od sada, moći i posuđivati.

Nenad Kobasić

 
19.04.2006.

U Samoborskom muzeju nastupio Dječji zbor Smješak

Govorili, pjevali, svirali...

U Samoborskom muzeju nastupio Dječji zbor Smješak

U nedjelju, 9. travnja, u Samoborskom je muzeju svoj koncert održao Dječji zbor Smješak. Na repertoaru ovog sve popularnijeg zbora bile su pjesmice iz ciklusa "Pitalice - pjevalice", na stihove Nevenke Videk, koje je uglazbio Tihomir Petrović.

Ono što ovo malo glazbeno događanje čini posebnim je to da su se mali pjevači predstavili govoreći stihove, pjevajući kao solisti, pjevajući u zboru, ali i kao mali glazbenici, jer većina članova zbora su i učenici Glazbene škole Ferdo Livadić. Izvodeći male Mozartove kompozicije na klaviru predstavile su se Helena Jurić, Lucija Vinski, Andrea Uremović, a svirajući klarinet Dora Rnjak, Filip Mikuša te Marta Jandrečić, koja je i dobitnica prve nagrade na 44. regionalnom natjecanju učenika i studenata u I. kategoriji.

Ovaj zbor njeguje živu izvedbu i, kad god je to moguće, izbjegava bilo kakva električna pomagala, kako bi u prvi plan došla prirodna ljepota dječjeg glasa uz pratnju klavira. Mali pjevači pjevaju intonativno čisto, izražajno i dinamički iznijansirano.

Svojim nastupom Smješak je obojao Cvjetnu nedjelju u proljeće onako kako to samo djeca znaju i tako svojom blagošću i finoćom učinio to dopodne posebnim.

Za nadati se je da će nam Smješak, njihov korepetitor Đorđe Manojlović i voditeljica Vesna Radinčić prirediti još ovakvih očaravajućih glazbenih trenutaka.

Ivica Horvat

 

U Galeriji Prica nastupili su klavirist Caspar Frantz i violinistica Lucja Madziar

Predstavljen jedini hrvatski časopis za djecu od 3 do 5 godina

U Samoborskom muzeju nastupio Dječji zbor Smješak

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002