24.04.2006.

50. izvedba Šovagovićevih Ptičica u zagrebačkoj Gavelli

Godinu dana cvrkuta

50. izvedba Šovagovićevih Ptičica u zagrebačkoj Gavelli

U dramskom kazalištu Gavella 19. se travnja po pedeseti puta čuo cvrkut Šovagovićevih Ptičica, predstave za koju se često traži karta više. Zanimljiva je i činjenica da je proteklo manje od godinu dana od postavljanja ove predstave na scenu kazališta.

Filip Šovagović, za kojeg kažu da je l'enfant terrible suvremene hrvatske drame, prikazao nam je svoje viđenje života u zatvoru, odnosno "ptičica", koje su dolijale i pale u ruke zakona. Likovi iz različitih miljea i svjetova, različitih promišljanja i ideja, povezani istim prostorom odluče osnovati svoj band. Bavljenje glazbom je dozvoljeno svugdje. I u instituciji poput zatvora postoji neki red i pravila te izlaz u slučaju nužde.

Ptičice su dojmljiva predstava, prožeta glazbom, scenama koje su tužne, smiješne i ironične u isto vrijeme, u kojoj "ptičice" vježbaju načine na koje bi uspjele u traženju svog mjesta pod suncem.

Glumačke "ptičice" su već dobro znana imena koja su, pod dirigentskom palicom Ozrena Prohića, zvučno "odcvrkutala" svoje role. Predrag Vušović, Boris Svrtan, Ranko Zidarić, Sreten Mokrović, Slavica Knežević, Zoran Grgić, Anja Šovagović Despot, Ankica Dobrić, Siniša Ružić i Enes Vejzović ostvarili su predstavu za koju stavljamo preporuku: svakako pogledati.

Rajka Križanac

 
24.04.2006.

U Dramskom kazalištu Gavella uspješno igra Krležin Aretej

Ciklička potraga za istinom

U Dramskom kazalištu Gavella uspješno igra Krležin Aretej

Gradsko dramsko kazalište Gavella čini se prirodnim "udomiteljem" Krležinih drama pa zato ne čudi da su u veljači premijerno prikazali dramu Aretej.

Aretej je dramska fantazija čiji se esejistički dijelovi izmjenjuju s dramskim, tvoreći začudnu kritičko-meditativnu cjelinu sa snažnim antiratnim stavom. Spoj vremena s početka stoljeća i davnih vremena, spoj prošlosti i sadašnjosti, ciklička potraga za istinom kroz vremena. Režiju ove predstave potpisuje Zlatko Vitez, koji se mnogo puta dosad susretao s Krležom i kao glumac i kao redatelj.

Predstavu najavljuju riječima: "Politika, povijest i rat(ovi), oduvijek potican(i) svevremenom ljudskom glupošću, kod Krleže su stalne teme, no Aretejem ih je taj po mnogima najveći naš pisac 20. stoljeća ponudio pozornici u neobičnoj i originalnoj dramskoj formi. Začudna fantazija čiji se esejistički dijelovi izmijenjuju s dramskim, Aretej je kazališna avantura dojmljive snage, s čijom se meandričnošću vrijedi suočiti."

Uz Sretena Mokrovića, Jelenu Miholjević i Darka Milasa, na sceni susrećemo brojnu glumačku ekipu, kao i samog redatelja Viteza.

Impozantna scena, izvrsna glazba i scenski efekti, tanasformacija likova i traženje odgovora na neka od vječnih pitanja obilježavaju predstavu. Kako završava Aretejevo traganje za istinom, saznat ćete ako se odlučite pogledati ovu "kazališnu avaturu".

Rajka Križanac

 

50. izvedba Šovagovićevih Ptičica u zagrebačkoj Gavelli

U Dramskom kazalištu Gavella uspješno igra Krležin Aretej

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002