13.03.2006.

Godišnja skupština Ogranka Matice hrvatske Samobor

Za cjelogodišnji rad potrebno 192.000 kuna

Samoborski ogranak Matice hrvatske održao je svoju redovnu godišnju i izbornu skupštinu 8. ožujka ove godine. Skupština je, ljubaznošću voditeljice Lutkarskog kazališta Lutonjica Toporko, Mirjane Jelašac, održana u njihovim prostorijama u Zagrebačkoj ulici br. 16, jer Matičari svoje prostorije jednostavno nisu mogli dovoljno ugrijati uslijed hladne zime.

Na dnevnom redu je, uz uobičajena izvješća koja se na godišnjim skupštinama podnose, bio i izbor radnih tijela te izvješća o radu Ogranka po odjelima.

Skupštinu je otvorila predsjednica Ranka Novosel, a nakon kratkog uvoda temeljem prijedloga kandidacijske komisije produžen je mandat dosadašnjem vodstvu. Tako Predsjedništvo i dalje čine dosadašnji članovi: Vanda Bartulica, Ivanka Brekalo, Jadranka Cvek, Grozdana Korpar, Zoran Perović i Ana Ranka Novosel, u Nadzornom odboru su Zdravko Čulig, Gordana Zorić i Ivo Dujmović, a u Sudu časti Zdenko Tenk (zamjenica Vida Milek), Dragutin Horkić i Ivo Hrčić. Ovjerovitelji zapisnika su Vlasta Mažuranić i Milan Žegarac Peharnik. Za izbor osobe za poslove tajnika Matice zatražena je pomoć svih članova.

Najviše se raspravljalo o visini članarine, za koju većina članova smatra da je previsoka i da samo iz tog razloga Matica ima malo članova, njih 19, koji istu članarinu redovito plaćaju. Za ovu godinu Matica će od Grada Samobora primiti 65.000 kuna, što je samo dio sredstava potrebnih za cjelogodišnji rad, za koji je traženo 192.000 kuna. Uspješna je bila priredba Dani Matice, čiji prihod oznosi 3.021 kunu. Slab je za sada odaziv gospodarskih subjekata za pomoć u tiskanju Pjesmarice, na koji su se odazvali samo Samoborska banka i obrt Limas iz Ruda, no, i Grad Samobor će s posebne pozicije u svom proračunu izdvojiti 40.000 kuna za njeno tiskanje.

Skupštini je prisustvovao i predstavnik središnjice Matice hrvatske, koji je ovom prigodom predao samoborskom Ogranku donaciju u knjigama namijenjenu za Dane Matice, a ujedno zatražio pomoć svih članova u prodaji Matičinih izdanja.

Josip Leopold, predstavnik samoborske Udruge domobrana zahvalio je Matici na ponudi da zajednički dijele prostorije te im poželio uspješan rad u ovoj godini.

Na skupštini je predstavljen i okvirni program rada pa će se tako i ove godine održati manifestacije Samovoda (22. ožujka), Samoborski haiku susreti (22. travnja), Pri svetem Mihalu i brojne druge akcije i izložbe, o čemu će se javnost na vrijeme obavijestiti.

Stjepan Stanić

 
13.03.2006.

U Galeriji Bauer otvorena izložba slika Savete Anić Katušić

Ljepota duše u Svetoj Nedelji

U Galeriji Bauer otvorena izložba slika Savete Anić Katušić

U Galeriji Bauer u Svetoj Nedelji otvorena je 10. ožujka izložba slika samouke slikarice Savete Anić Katušić pod nazivom Ljepota duše.

Saveta Anić Katušić rođena je 1949. godine u Bosanskom Šamcu, školovala se u Zagrebu, gdje i živi od 1960. godine. Jedina slikarska škola koju je pohađala, i to 1989. godine, je autorska škola slikanja u klasi prof. Ante Sahramadela dok su reprodukcije velikih majstora kao što su Tizian, Rembrandt, Boticelli i Fragonard, koje je slikala cijelog života, druga velika škola slikarstva koju je samouko prolazila Saveta Anić Katušić.

Svoj slikarski rad usmjerila je u više pravaca, među kojima su i urbani fragmenti Samobora. Međutim, po mišljenju kritike svoje najviše domete postiže na području florelanog, a za najzreliju sliku tog ciklusa navode se Lopoči u Zagrebačkom botaničkom vrtu.

Radovi izloženi na ovoj izložbi rezime su njenog dosadašnjeg slikarskog rada "čiji su korijeni u realitetu, a dosezi u impresiji", kako je to sažeo Juraj Baldani u predgovoru kataloga izložbe.

Slikarica je cijeli svoj životni vijek bila najviše posvećena majčinstvu i obitelji, o čemu je često i javno pričala.

- Možda zato mogu osjetiti skrivenu poruku starih majstora Tiziana, Rembrandta, Boticellia te Leonarda u svojim djelima. Ta djela su me inspirirala upravo svojom ljepotom, što i danas odiše savršenstvom sklada te upućuju na sklad ljudskog tijela i duše. Uz sve te impresije, vizualne senzacije i boje, duša je često ipak nevidljiva i zapostavljena.

Prigodnim riječima skupu su se obratili i Renata Čaržavec iz Turističke zajednice Sveta Nedelja te Ratimir Slavić, koji je otvorio izložbu u ime svetonedeljskog Poglavarstva. On je pozvao sve prisutne da razgledaju izložbu ne bi li otišli bogatiji za jedan upečatljiv likovni izraz, a za godinu dana najavio je otvorenje novog prostora Galerije, koji će još više potaknuti kontinuitet izlaganja.

Ljepotu duše kakvom je vidi Saveta Anić Katušić možete u Galeriji Bauer razgledati do 24. ožujka.

Nenad Kobasić

 

Godišnja skupština Ogranka Matice hrvatske Samobor

U Galeriji Bauer otvorena izložba slika Savete Anić Katušić

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002