07.10.2006.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Natjecanje Ferdo Livadić

Ovacije za mlade

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Natjecanje Ferdo Livadić

U drugom tjednu Natjecanja Ferdo Livadić nastupilo je šestero mladih umjetnika. Najprije su u ponedjeljak, 2. listopada nastupili flautistica Irena Kavčič i klavirist Attila Mesarić.

Potom u utorak, 3. listopada, Ursula Aščić na harfi, Kajana Pačko na violončelu pa sopranistica Marija Kuhar koja je svoj nastup odgodila zbog bolesti.

Zadnjeg dana Natjecanja svirali su gitarist Petar Čulić i klaviristica Zrinka Ivančić. Svi mladi umjetnici iskazali su zavidno interpretativno umijeće, a publika u prepunoj Galeriji Prica svakim danom ih je nagrađivala ovacijama. Očekivalo se vrlo teško odlučivanje žirija o najboljima.

T.M.

 
07.10.2006.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Program +

Pet večeri za jazz sladokusce

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Program +

U popratnom dijelu programa i ove godine je organiziran Program +. U Caffeu Havana na Trgu kralja Tomislava u pet večeri svirali su poznati hrvatski instrumentalisti. Redom su to bili: 29.9. Jam Band, 30.9. Elvis Stanić International Trio, 5.10. As Bruxas Fatais, 6.10. Scharf Club Swing Quintet i 7.10. Tedi Spalato i gosti (Ante Gelo, Borna Šercar, Henry Radanović, Boris Popov).

Svaku večer u Havani se okupljalo mnoštvo ljubitelja jazza i jazzu srodne glazbe, a sviralo se je i uživalo u glazbi (i posebno spremljenim glazbenim coctailima) do ranih jutarnjih sati.

T.M.

 
07.10.2006.

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Dodjelom nagrada završeno 3. međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Zrinki Ivančić statua i 15.000 kuna Hypo-Alpe-Adria banke

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Dodjelom nagrada završeno 3. međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Znaju se pobjednice 3. međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić koje se je u sklopu 31. samoborske glazbene jeseni održavalo u pet festivalskih večeri. To su klaviristica Zrinka Ivančić i sopranistica Marija Kuhar. Njima su u petak, 6. listopada, u franjevačkoj crkvi prije koncerta Ansambla Cantus i Petrita Çekua, predstavnici sponzora uručili nagrade. Zrinka Ivančić nagrađena je od sponzora Hypo-Alpe-Adria banke s 15.000 kuna i statuom "Samoborska glazbena jesen". Statuu je po narudžbi organizatora izradila naša sugrađanka Mirta Čakanić. Zrinka će također sljedeće godine, na 32. samoborskoj glazbenoj jeseni, izvesti posebno naručenu skladbu upravo za nju i Ansambl Cantus. Marija Kuhar odnijela je kući ček na 10.000 kuna (poklon Grada Samobora) i statuu "Samoborska glazbena jesen". Također će nastupiti sljedeće godine u sklopu redovnog festivalskog programa. U obrazloženju žirija za dodjelu nagrada stoji:

(Zrinka Ivančić) Svi članovi žirija složni su u zaključku da je ukupna razina kvalitete finalista trećeg natjecanja Ferdo Livadić te njihovih nastupa i ove godine porasla u odnosu na prethodnu. Time je i posao žirija bio teži, ali i zadovoljstvo u praćenju pažljivo pripremljenih i pomno odabranih programa devetero mladih glazbenika. To zadovoljstvo upotpunjeno je i činjenicom da je i ovogodišnje natjecanje, sudeći prema također vrlo složnim dojmovima svih članova žirija, u prvi plan izbacilo jednu osobito nadarenu glazbenicu: pijanisticu Zrinku Ivančić. Svojom maksimalnom koncentracijom, vrlo uspješnom prilagodbom ponuđenom joj glazbalu i ambijentu, temeljito pripremljenom tehničkom stranom izvedbe te urođenom i očito pomno njegovanom i razvijanom muzikalnošću – svim tim kvalitetama Zrinka Ivančić je svojim nastupom potpuno zaokupila pažnju, kako žirija, tako i publike. Žiri je stoga vrlo brzo došao do odluke da upravo ona bude ovogodišnja pobjednica natjecanja Ferdo Livadić, susret s kojom s radošću očekujemo na sljedećoj Samoborskoj glazbenoj jeseni.

(Marija Kuhar) Nagrada grada Samobora za najbolju izvedbu domaćeg djela na natjecanju jednoglasnom odlukom žirija pripala je sopranistici Mariji Kuhar za izvedbu skladbe Tri kantice o muoru Tomislava Uhlika. Kao i u najvećem dijelu svog ukupnog programa odabranog za natjecanje, tako je i u ovoj skladbi Marija Kuhar pokazala izniman talent i tehničku spremu – kako vokalnu, tako i scensku – ali isto tako i iznimnu volju da svakom, pa i ovom skladbom, potpuno osvoji slušateljstvo. A u tome redovito i uspijeva.

Tomislav Marvar

 

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Natjecanje Ferdo Livadić

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Program +

SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Dodjelom nagrada završeno 3. međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002