13.06.2006.

Velik broj samoborskih učitelja sudjelovao u izradi školskih udžbenika i priručnika

Udžbenici po samoborskom

Velik broj samoborskih učitelja sudjelovao u izradi školskih udžbenika i priručnika

Uistinu možemo biti ponosni. Lijepo je tiskati vlastite zbirke, ali ući dijelom u svehrvatske udžbenike, priznat ćete, mnogo je vrednije.

I tako, u čitanci za osnovnu školu poodavno je uvrštena pjesma gđe Ranke Novosel. Zatim je u čitanku za osme razrede zakoračio pjesmom Korak po korak Joža Prudeus, a već ove godine dosegnuli smo sam vrh: suatorice udžbenika hrvatskog jezika za II. i III. razred osnovnih škola su Vesna Runac-Marjanović i Vanda Bartulica, učiteljice OŠ Samobor! Čestitamo!

Spomenemo li da su nove udžbenike i priručnike (izdanje Profila) svojim prilozima ispunili pedagoškim iskustvom i radovi Samoboraca Ivana Dragozeta, Tanje Vran, Ružice Žibrat, Suzane Halić, Snježane Graberski, Romane Lisec-Vrbanović, Ljerke Barišić-Znika, Daniele Medved, igrokaz Jože Prudeusa, tada doista možemo biti ne ponosni, nego preponosni na samoborsku učiteljsku tradiciju.

Oba spomenuta udžbenika (i priručnika) prihvaćeni su od MZPIŠ, a posljednja vijest itekako raduje – 57 posto hrvatskih škola izabralo je baš ove udžbenike! U Samoboru manje - no, nitko nije prorok u svom zavičaju.

Bez obzira na zadnje spomenuto, Hrvatsko učiteljsko društvo Samobor i OŠ Samobor imaju se čime ponositi.

I.H.

FOTO: Vanda Bartulica i Vesna Runtas-Marjanović

 
13.06.2006.

U maloj dvorani Galerije Prica otvorena druga samostalna izložba mladog slikara Nikole Kovača

Kompjutorski krajobraz

U maloj dvorani Galerije Prica otvorena druga samostalna izložba mladog slikara Nikole Kovača

Mladi samoborski slikar Nikola Kovač ostvario je svoju drugu samostalnu izložbu, a prvu u Samoboru. 10. lipnja je predočen javnosti, a do 25. lipnja se može pogledati njegov poliptih pod nazivom Landscape, izložen u maloj dvorani Galerije Prica POU Samobor. Autor je sam opisao svoj rad kao "kompjutorsku grafiku s motivom krajolika (landscape) prezentiranu svjetlom". Krajolik je opisan simbolima i apstrakcijom s tek ponekim prepoznatljivim detaljem.

Kovač je rođen u Zagrebu, a završio je Školu primijenjene umjetnosti na odsjeku scenografskog dizajna. Sada je apsolvent slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Zlatka Kesera.

T.M.

 
13.06.2006.

Predstavljena knjiga pjesničke proze Samoborke Lidije Vukčević

Začudna vizura Rječnika slučajnosti

Predstavljena knjiga pjesničke proze Samoborke Lidije Vukčević

U prostorijama Profilove knjžare Megastore u Bogovićevoj 7 u Zagrebu predstavljena je 8. lipnja knjiga pjesničke proze Rječnik slučajnosti autorice Lidije Vukčević koja je izašla u Profilovoj biblioteci Femina. O knjizi su govorili Velimir Visković, Tonko Maroević, Ivica Prtenjača i sama autorica.

Velimir Visković istaknuo je da je vizura Lidije Vukčević jedna začudna vizura koja u svakodnevnim predmetima i stvarima nalazi čudesne elemente ljepote, ali istodobno utiskuje u te osvrte visoku količinu emotivnosti, pritom vješto izbjegavajući da proza postane sentimentalna i kič. Visković je pobrojio i neke od tema ove knjige: samoća, zbilja, milost, oleandri, oprost, zadanost, putovanje na jug, prsten, lahor, kantar, ključevi, olovke, kopanje nosa, sveti Ilija, čokolada...

Tonka Maroevića Lidijini zapisi najviše podsjećaju na neku vrstu mitologije svakidašnjice, a ukazao je i na to da njena senzualnost, emotivnost i liričnost s jedne te njena filozofska naobrazba, s druge strane, tvore jedan čudesan imaginarij. No, po Maroeviću, filozofija Lidiji Vukčević predstavlja i potencijalnu opasnost u smislu da može završiti u pojmovnosti.

- Ova knjiga koja ima slobodu pjesničku i teret iskustva i individualnog i kolektivnog, posjeduje i svoju četvrtu dimenziju, u vremenu širem od vlastitog života i u tom smislu Rječnik slučajnosti nije nipošto slučajan već je rezultat uloga, iskustva, znanja, vještine i dara na kojima čestitam – rekao je Tonko Maroević.

Sama autorica zahvalila je Slobodanu Šnajderu koji je sjedio u prvom redu, što ju je, na počecima karijere, ohrabrio da objavi svoje radove te je ispričala kako i kada je zbirka nastajala te najavila mogući novi izdavački poduhvat.

- Moram reći da, pišući ovu zbirku lijevom rukom, rukom srca nisam odoljela iskušati ni onu drugu, ruku razuma. Tako je, paralelno s Rječnikom slučajnosti, nastao i Rječnik nužnosti koji je jedna posve drugačija knjiga - analitička, puna kritike, filozofskija... I, da vam pravo kažem, ne znam koja mi je draža.

Lidija Vukčević diplomirala je jugoslavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirala tezom "Romani Miloša Crnjanskog - evolucija romaneskne forme". Objavljuje poeziju i esejistiku od 1983. Između ostalih, piše o I. Andriću, V. Desnici, P.P. Njegošu, D. Kišu, M. Kovaču, M. Krleži, M. Selimoviću, M. Crnjanskom, D. Marcheschi i dr.

Predavala je na Državnom sveučilištu u Milanu (1983.-1987.) i Sveučilištu Stendhal u Grenobleu (2001.-2004.) kao lektorica za hrvatski, srpski i bošnjački jezik, književnosti i kulturu. Niz godina radila je kao srednjoškolski profesor - mentor hrvatskoga jezika u Zagrebu. Od 2004/05. predaje serbistiku i stvaralačko pisanje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Objavila zbirke pjesama: Boja šafrana, Samobor, 1992.; Il velo, Pistoia 1997.; Latinska knjiga, Zagreb 1998.; Lepeza, Podgorica 1999. Danas Lidija Vukčević živi i radi u Samoboru.

Nenad Kobasić

 

Velik broj samoborskih učitelja sudjelovao u izradi školskih udžbenika i priručnika

U maloj dvorani Galerije Prica otvorena druga samostalna izložba mladog slikara Nikole Kovača

Predstavljena knjiga pjesničke proze Samoborke Lidije Vukčević

Arhiva 2006

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2005

2004

2003

2002